Ucrainenii sărbătoresc, pentru prima dată în istorie, Crăciunul pe data 25 decembrie. ”Data de 7 ianuarie ne-a fost impusă”

Miercuri, 20 Decembrie 2023, ora 12:06
3209 citiri
Ucrainenii sărbătoresc, pentru prima dată în istorie, Crăciunul pe data 25 decembrie. ”Data de 7 ianuarie ne-a fost impusă”
Ucraina urmează să sărbătorească Crăciunul la 25 decembrie, nu la 7 ianuarie ca până acum FOTO Pixabay

Ucrainenii se pregătesc să sărbătorească primul lor Crăciun în data de 25 decembrie, un alt pas spre ștergerea tuturor urmelor influenței rusești, în timp ce armata lor se luptă cu trupele Kremlinului.

Cei mai mulți ucraineni sunt creștini ortodocși, iar principala biserică a țării a fost de acord în acest an să renunțe la calendarul iulian tradițional, care este folosit în Rusia și care sărbătorește Crăciunul pe 7 ianuarie.

Atacul Moscovei din februarie 2022 i-a determinat pe mulți ucraineni să respingă limba și cultura rusă, printre alte legături istorice cu Rusia, scrie, scrie Reuters.

„Tot ceea ce era legat de Rusia și tot ceea ce Rusia a făcut în același mod în care am făcut noi, a provocat dezgust în rândul oamenilor”, a spus Mykhailo Omelian, un preot ortodox la Kiev.

Ucraina și-a semnalat, de asemenea, interesul pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar mulți aici văd aderarea ca pe o afirmare crucială a ceea ce cred că este locul istoric al țării lor în Europa.

„Se pare că ucrainenii obișnuiau să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie, la fel ca restul europenilor”, a spus Tetiana, o credincioasă în vârstă de 25 de ani, care a spus că va sărbători pentru prima dată pe 25 decembrie.

Stând în fața Mănăstirii Sf. Mihail din Kiev, cu cupola aurie, ea a adăugat că s-ar simți „puțin neobișnuit”, dar este „lucru corect de făcut”.

De asemenea, Ucraina și-a manifestat interesul de a adera la Uniunea Europeană, iar mulți ucraineni văd aderarea ca pe o afirmare crucială a ceea ce ei cred că este locul istoric al țării lor în Europa.

Aproape de prima linie a invaziei Rusiei, care se apropie de cei doi ani și nu dă semne de diminuare, soldații se pregăteau, de asemenea, să facă trecerea la 25 decembrie.

Într-o dimineață de duminică din decembrie, soldați ucraineni s-au înghesuit într-o mică biserică improvizată pentru o liturghie, cântând imnuri în timp ce mirosul de tămâie plutea în aer.

„Acum este la fel ca înainte. Data de 7 ianuarie ne-a fost impusă”, a spus Bohdan, un membru al serviciului staționat în estul Ucrainei.

Într-o altă biserică de pe linia frontului, Mikolai, un capelan din Brigada 95 de Asalt Aerian din Ucraina, a declarat că se aștepta ca trupele să aibă un moral mai ridicat în timpul sărbătorilor de final de an.

„În principiu, înțelegem că inamicul este ateu, așa că aceasta este doar o altă zi de război”, a spus el.

Autoritățile ucrainene au intensificat, de asemenea, o campanie de redenumire a străzilor și așezărilor, precum și de îndepărtare a statuilor și monumentelor legate de trecutul țarist și sovietic.

Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației...
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus...
#craciun ucraina, #25 decembrie, #sarbatoare, #Ucraina, #Rusia, #razboi Ucraina , #Ucraina