Explozie de infectări cu SARS-CoV-2 în țările vecine României. "Nu există vacanță de la COVID"

Vineri, 01 Iulie 2022, ora 19:55
10087 citiri
Explozie de infectări cu SARS-CoV-2 în țările vecine României. "Nu există vacanță de la COVID"
Numarul imbolnavirilor de COVID a crescut vertiginos in Europa Centrala si de Sud-Est FOTO Pixabay

Numărul cazurilor de COVID-19 crește în toată Europa Centrală și de Sud-Est, mult timp după ce guvernele au ridicat restricțiile și au declarat pandemia mai mult sau mai puțin încheiată. Nu se știe încă dacă statele vor decide să reintroducă anumite măsuri de siguranță.

Europa Centrală și de Sud-Est a înregistrat o creștere bruscă a cazurilor de COVID-19 în ultimele săptămâni, în timp ce autoritățile nu au încă informații despre eventuale noi măsuri de protecție care au fost atenuate înainte de vară.

Experții din regiune au spus că nivelul în creștere al infecțiilor este ca urmare a mai multor factori, inclusiv scăderea imunității, dar și revenirea la comportamentele pre-pandemice și sezonul turistic, care este deja în plină desfășurare.

Serbia este lider cu 876 de noi cazuri de COVID-19 înregistrate în 24 de ore. Urmează Albania cu 581, Muntenegru cu 221 de cazuri noi și Kosovo cu 149.

Pe 30 iunie, Serbia a înregistrat 921 de cazuri noi, în timp ce o persoană a murit din cauza COVID, 102 persoane sunt în spital și 10 sunt pe aparate respiratorii.

Cifrele din Macedonia de Nord cresc și ele. În urmă cu zece zile, potrivit Ministerului Sănătății, țara avea 351 de cazuri active, în timp ce miercuri, 29 iunie, acest număr se dublase la 750. Țara a înregistrat 180 de cazuri noi în ultimele trei zile. În ultimele 24 de ore, a înregistrat alte 163 de infecții. Nu au fost victime.

Deși este departe de cifrele de vârf înregistrate la sfârșitul anului trecut și la începutul acestuia, creșterea reînnoită a cazurilor a stârnit îngrijorare, deși nu suficientă pentru a determina guvernele să recomande reintroducerea măsurilor vechi.

„Deocamdată, măsurile care prevăd purtarea obligatorie a măștilor de protecție [doar] în instituțiile de sănătate și în transportul public, vor rămâne în vigoare”, a declarat dr. Zlate Mehmedovic, de la Comisia de Boli Infecțioase din Macedonia de Nord.

Macedonia de Nord a renunțat la aproape toate restricțiile la începutul lunii mai, iar Comisia a spus doar că monitorizează situația și va propune noi măsuri dacă va fi necesar.

Potrivit datelor Institutului de Sănătate Publică din Muntenegru, există acum 1.247 de cazuri active de COVID-19, adică cu 130% mai mult decât acum două săptămâni. Cele mai multe dintre noile infecții sunt înregistrate în orașele de coastă Budva, Kotor, Tivat și Bar, probabil legate de sezonul turistic de vară.

„Răspândirea virusului este favorizată și de măsuri antiepidemice minime în lume și în Muntenegru, dar și de o mai mare mobilitate a oamenilor în timpul verii”, a declarat Institutul pentru cotidianul Vijesti, potrivit Balkan Insight.

Șeful Institutului de Sănătate Publică din Muntenegru, Igor Galic, a mai spus miercuri că restricțiile reduse actuale rămân și că e prea devreme de spus dacă vor fi necesare altele mai dure.

„Grupurile care sunt expuse riscului sunt sfătuite să poarte măști, să se vaccineze și să respecte celelalte măsuri. Deocamdată, în acest nivel de infecție, rămâne măsura purtării măștilor în instituțiile sanitare, transportul public și în centrele colective. Sper că comportamentul nostru nu ne va obliga să introducem niște măsuri riguroase”, a spus Galic.

În Bulgaria, potrivit datelor oficiale, 532 de persoane au fost testate pozitiv joi, 30 iunie, iar două au murit din cauza complicațiilor legate de COVID-19. În comparație cu săptămâna trecută, au fost 336 de cazuri noi. Există 60.000 de cazuri active în total în Bulgaria în acest moment.

Inspectorul șef de sănătate din Bulgaria, Angel Kunchev, a declarat presei pe 27 iunie: „Suntem deja într-un nou val de infecții și în următoarele trei sau patru săptămâni vom vedea un număr în creștere de cazuri”, adăugând că, „Suntem îngrijorați că în toamnă va exista o nouă variantă care va fi rezistentă împotriva imunității”.

De asemenea, a existat o creștere a cazurilor de COVID-19 în Turcia, care coincide cu începutul sezonului turistic și al vacanțelor școlare. Pe 29 iunie, Turcia a înregistrat 26.635 de cazuri noi și 17 decese în perioada 20-26 iunie.

Cu toate acestea, ministrul turc al Sănătății, Fahrettin Koca, a spus că nu este nimic de care oamenii să se îngrijoreze. „ Deși numărul cazurilor a crescut de peste trei ori în ultimele două săptămâni, scăderea sarcinii spitalicești continuă. Zilele rele s-au terminat”, a declarat Koca reporterilor pe 29 iunie.

Toate așa-numitele țări de la Vișegrad au înregistrat o creștere bruscă a cazurilor de COVID-19 în ultima lună, de asemenea, în ceea ce este descris drept un „val de vară” al COVID-19 pentru regiune.

În Cehia, numărul de noi cazuri zilnice a atins 1.160 pe 29 iunie, în creștere cu 69% față de săptămâna anterioară și cu 264% față de acum o lună. Numărul de persoane spitalizate cu această boală a crescut cu aproximativ o cincime în ultima săptămână. Unii experți prevăd revenirea aparatelor respiratorii în unele locuri și o utilizare mai răspândită a unei a patra doze de vaccin.

Infecțiile cu COVID-19 sunt, de asemenea, în creștere bruscă în Ungaria, unde au fost raportate 3.042 de cazuri noi în ultima săptămână. Aceasta este o creștere de 55% față de săptămâna anterioară și cele mai proaste date din iunie. Crește și numărul persoanelor tratate în spitale, de la 197 cu o săptămână înainte la 233. Guvernul ungar nu intenționează să introducă noi măsuri.

Noi cazuri zilnice în Slovacia au ajuns la 676 pe 29 iunie, în creștere cu 58% față de săptămâna precedentă. Acum o lună, tariful zilnic era de doar 46.

Guvernul polonez a anunțat că în perioada 23 – 29 iunie au existat 2.422 de cazuri noi de COVID-19; Săptămâna anterioară, au fost 1.341, iar săptămâna anterioară, 1.438.

Ministrul polonez al Sănătății, Adam Niedzielki, se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri. „Nu există vacanță de la COVID”, a spus el. Autoritățile plănuiesc să ofere o a patra doză în toamnă, dar încă nu este clar dacă aceasta va fi pentru anumite categorii sociale sau pentru toată lumea. Oficialii spun că vor aștepta orientările UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#covid, #pandemie, #infectari covid, #infectari noi , #cazuri covid