Conflictul interminabil privind testarea cetățenilor români

Autor: Doru Sinca - inginer
Luni, 20 Decembrie 2021, ora 23:59
4511 citiri

Dacă aveam PLF-ul introdus de azi, 20.12.2022, și testam din martie 2020 pe cei care veneau din diaspora inclusiv, și contra cost pe cetățenii străini, poate nu aveam cifrele de infectați și decedați de la ora actuală.

Cred că nu putea să prolifereze virusul dacă nu apăreau focare din exteriorul țării. Nu fac vreo vină, asta e ceea ce cred că s-a întâmplat.

Testarea cerută de dl. Dr Rafila-Ministrul Sănătății- va costa mult mai puțin decât spitalizările provocate de cei infectați care împrăștie virusul. Din păcate aici e punctul slab al vaccinurilor, nu protejează complet de infectare, chiar dacă forma făcută e mai ușoară. Și asta dă apă la moară antivacciniștilor.

Nu înțeleg cum un finanțist de talia d-lui Florin Câțu nu poate cere informații cât costă un spitalizat cu Covid 19, inclusiv cu serviciile ATI, costuri care grevează bugetul de sănătate mai mult decât valoarea unor teste, nu neapărat PCR (oricum prețul acestora nu are legătură cu ce se practică în țări UE, dar nimeni nu se irită-OPC, INSP, care ar trebui să vegheze la evitarea spolierii pacienților sau celor care vor să plece din țară și au nevoie de teste).

Ca să nu mai vorbim despre beneficiul testării pentru evitarea transmiterii comunitare, izolarea potențialilor infectați, măsuri drastice pentru cei care nu respectă carantinarea.

Dacă tot ține atât la bugetul țării pe care l-a avut pe mână, cu rezultate comentate de specialiști (eu nu-mi permit să judec dacă a fost bine sau rău), măcar să nu mai intervină în discursul public, pentru că își face mai mult rău. Dacă prezenta o analiză financiară prin care să compare valori cu serviciile de sănătate aferente situației, poate ar fi putut convinge. Dar nu cred că cifrele i-ar da dreptate la ceea ce am spus mai sus -prevenție contra spitalizare. Și mai e un aspect deloc de neglijat: suferința pacienților, care nu poate fi cuantificată financiar, dar poate fi evitată prin testare masivă.

Din păcate, discutăm de viața cetățenilor noștri, nu de date abstracte.

Doru Sinca este de profesie inginer, absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti, in prezent pensionar

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Milioane de britanici suferă de Covid de lungă durată. Mulți spun că activitatea zilnică le este afectată
Milioane de britanici suferă de Covid de lungă durată. Mulți spun că activitatea zilnică le este afectată
Două milioane de persoane din Anglia şi Scoţia continuă să sufere din cauza simptomelor generate de COVID-19 de lungă durată, iar activităţile zilnice desfăşurate de 381.000 dintre ele...
Anticoncepționale compensate pe rețetă. Rafila: ”Este similar cu proiectul care a stat la baza vaccinurilor”
Anticoncepționale compensate pe rețetă. Rafila: ”Este similar cu proiectul care a stat la baza vaccinurilor”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, 25 aprilie, că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului contraceptiv, dacă o femeie tânără doreşte acest...
#covid, #rafila , #stiri Florin Citu