Leziuni pulmonare ascunse găsite la oameni atinși de COVID care n-au fost internați în spital. Scanări RMN făcute cu gaz xenon

Sambata, 29 Ianuarie 2022, ora 15:24
7669 citiri
Leziuni pulmonare ascunse găsite la oameni atinși de COVID care n-au fost internați în spital. Scanări RMN făcute cu gaz xenon
Anomaliile descoperite de cercetătorii care au scanat plămânii sănătoși și afectați de COVID FOTO Universitatea Oxford

Unele persoane afectate de "Covid lung" ar putea avea leziuni ascunse ale plămânilor, sugerează un studiu-pilot realizat în Marea Britanie.

Oamenii de știință au folosit o nouă metodă de scanare cu gaz xenon pentru a detecta anomalii pulmonare neidentificate de scanările de rutină, relatează BBC.

Cercetătorii s-au concentrat asupra a 11 persoane care nu au avut nevoie de îngrijiri spitalicești când au făcut COVID, dar au experimentat dificultăți de respirație de lungă durată după infecția inițială.

Un studiu mai amplu și mai detaliat este în curs de desfășurare pentru a confirma rezultatele.

Lucrarea se bazează pe un studiu anterior care a analizat persoanele care au fost internate la spital cu Covid.

Cercetătorii spun că descoperirile ar putea face mai clar motivul pentru care dificultățile respiratorii sunt atât de frecvente în cazul Covid prelungit - deși cauzele pentru care pacienții simt că se sufocă sunt adesea multe și complexe.

"Covid lung" se referă la o serie de simptome care continuă timp de multe săptămâni după o infecție cu coronavirus și nu pot fi explicate printr-o altă cauză.

„Călătoria cu oxigen”

Echipa, din care au făcut parte cercetători din Oxford, Sheffield, Cardiff și Manchester, a comparat scanările cu gaz xenon și alte teste ale funcției pulmonare la trei grupuri de oameni.

Acestea au inclus persoane cu Covid prelungit și dificultăți de respirație care nu fuseseră internate în spital atunci când erau infectate, 12 persoane care fuseseră internate în spital cu Covid, dar nu aveau Covid de lungă durată, și 13 persoane sănătoase ca „martori”.

Folosind noua abordare, toți participanții au inhalat gaz xenon în timpul unei scanări prin rezonanță magnetică (RMN).

Gazul se comportă într-un mod foarte asemănător cu oxigenul, dar poate fi urmărit vizual în timpul scanărilor, astfel încât oamenii de știință au reușit să „vadă” cât de bine s-a mutat din plămâni în fluxul sanguin – un pas crucial în transportul oxigenului din plămâni în corp.

Cercetătorii au descoperit că, pentru majoritatea persoanelor cu Covid lung, transferul de gaz a fost mai puțin eficient decât la persoanele sănătoase.

Persoanele care au fost internate la spital pentru Covid au avut anomalii similare.

Cercetătorul principal, pneumologul Emily Fraser, a spus că este frustrant faptul că oamenii vin la clinică și nu le pot explica exact de ce nu pot respira. Adesea, radiografiile și tomografiile nu arată nicio anomalie.

„Este o cercetare importantă și sper cu adevărat că acest lucru va aduce mai multă lumină în acest sens”.

Dar ea a adăugat: „Este important ca oamenii să știe că strategiile de reabilitare și reeducare a respirației pot fi cu adevărat utile.”

„Când vedem oameni în clinică fără suflare, putem face progrese.”

Co-investigatorul șef al studiului, profesorul Fergus Gleeson, a spus: „Există acum întrebări importante fără răspuns, cum ar fi câți pacienți cu Covid lung vor avea scanări anormale, semnificația anormalității pe care am detectat-o, cauza anomaliei și consecințele sale pe termen lung.

„Odată ce înțelegem mecanismele care conduc la aceste simptome, vom fi mai bine documentați pentru a dezvolta tratamente mai eficiente”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#covid lung, #leziuni pulmonare covid, #studiu covid lung , #coronavirus