Alexandru Rafila anunță când va fi vârful noului val COVID: Estimăm o creștere în perioada următoare

Luni, 04 Iulie 2022, ora 13:30 4016 citiri
Cresc din nou cazurile de COVID-19 FOTO Unsplash

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat luni, 4 iulie, că numărul cazurilor de COVID-19 a crescut cu 80% în ultima săptămână, față de sfârșitul lunii mai.

Principalele declarații ale ministrului Sănătății:

”În ultima săptămână s-au înregistrat 7.726 de cazuri, un procent important, 1.307 cazuri sunt pacienți reinfectați. La ATI sunt internate 52 de persoane, dintre care jumătate nevaccinate.

Numărul de decese rămâne mic, 16 decese pe parcursul unei săptămâni.

Am plecat undeva în jur de 2.000 de cazuri la sfârșitul lunii mai, începutul lui iunie, după care a început creșterea, o creștere semnificativă, cu 50% a numărului de cazuri în săptămâna 20-26 iunie și o creștere cu circa 80% în săptămâna 27 iunie - 3 iulie.

În ceea ce privește evoluția deceselor, nu sunt cifre îngrijorătoare. A crescut și rata de pozitivare, care ne arată evoluția infecției, a crescut în ultima săptămână cu 7,6%.

Tulpina Omicron este în continuare dominantă, reprezintă 100% din totalul secvențierilor.

Reinfecțiile cu varianta BA5 sunt frecvente inclusiv pentru persoanele care au trecut prin boală cu varianta Omicron.

Este clar că există o eludare a răspunsului imun și această subvariantă Omicron produce infecții și la persoanele vaccinate și la cele trecute prin boală. Estimăm o creștere în perioada următoare, fără să avem posibilitatea unei predicții.

Avem două scenarii:

Primul scenariu cu vârful acestui val o să fie undeva între 7 și 10 august.

Al doilea scenariu, în care vârful valului va fi spre sfârșitul lunii august, începutul lui septembrie cu un număr săptămânal de cazuri de circa 70.000, adică circa 10.000 de cazuri pe zi”, a declarat Alexandru Rafila.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News