Euro a scăzut marţi la cel mai redus nivel din ultimele două decenii. Cotația monedei UE în raport cu dolarul american

Marti, 05 Iulie 2022, ora 19:23
7819 citiri
Euro a scăzut marţi la cel mai redus nivel din ultimele două decenii. Cotația monedei UE în raport cu dolarul american
Euro a scăzut foarte mult pe fondul temerilor vizând o recesiune FOTO Hepta

Euro a scăzut marţi, 5 iulie, la cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii, în tandem cu bursele de acţiuni.

Cauza principală este că temerile de recesiune în zona euro s-au intensificat, alimentate de preţurile mari ale gazelor şi de războiul din Ucraina, care nu dă semne de atenuare, transmite CNBC.

Euro a coborât cu până la 1,77%, la 1,0237 dolari pe unitate, cel mai redus nivel atins din decembrie 2022. Ulterior, declinul s-a atenuat la 1,66%.

Indicele dolarului, care măsoară evoluţia monedei americane faţă de un coş de valute importante, a urcat cu 1,532%, după ce a atins cel mai ridicat nivel din decembrie 2022.

Dolarul este considerat ca un plasament sigur în perioadele de incertitudini economice acute.

Yenul japonez a coborât cu 0,15%, la 135,89 unităţi pentru un dolar, în timp ce lira sterlină a scăzut cu 1,66%, la 1,1904 dolari pe unitate.

Inflaţia din zona euro a atins un record de 8,6% în iunie, ceea ce a determinat Banca Centrală Europeană să informeze în prealabil pieţele cu privire la intenţia sa de a majora ratele dobânzilor pentru prima dată în ultimii 11 ani, la reuniunea sa din iulie.

Cu toate acestea, temerile tot mai mari de recesiune pot limita capacitatea băncii centrale de a înăspri politica monetară.

Indicele economic Sentix din iulie a arătat luni că moralul investitorilor din zona euro a scăzut la cel mai redus nivel din mai 2020, indicând o recesiune ”inevitabilă”.

Inflaţia record în Europa a fost favorizată de creşterea vertiginoasă a preţurilor gazelor în ultimele luni.

Preţurile gazelor naturale în Europa şi-au extins luni creşterea, urcând la maxime nemaiîntâlnite de la începutul lunii martie, deoarece grevele planificate în Norvegia au contribuit la problemele pieţei legate de reducerile livrărilor din Rusia.

Preţul gazului cu termen pe o lună, la hub-ul olandez TTF, un etalon european pentru tranzacţionarea gazelor naturale, a crescut marţi cu 7,8%, ajungând la 175,5 euro (180,8 dolari) pe megawatt-oră.

Toţi aceşti factori au lovit puternic euro. Moneda zonei euro a pierdut peste 9% din valoarea sa faţă de dolar de la începutul anului. Forţa dolarului continuă, între timp, pe măsură ce investitorii cu aversiune la risc caută un adăpost sigur, iar Rezerva Federală a Statelor Unite se angajează în ceea ce pare a fi un program agresiv de majorare a dobânzii cheie.

Euro a scăzut, de asemenea, faţă de lira sterlină, ajungând la 0,8595 lire pe unitate, până la mijlocul după-amiezii, şi cu aproximativ 1,2% faţă de yenul japonez, el însuşi aproape de minimele de mai multe decenii faţă de un dolar.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a scăzut cu 1,94%, iar indicele global MSCI cu 1,83%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Aproape jumătate dintre români susţin că temperatura ideală din locuinţă trebuie să fie cuprinsă între 22 şi 24°C şi chiar peste, în timp ce doar 3,8% susţin că se simt confortabil...
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
#cotatia euro dolar, #euro nivel scazut , #zona euro