Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Șansele ca PNL să cedeze în favoarea impozitului progresiv. Consultant politic: ”Este aceeași meteahnă a lui Liviu Dragnea”

Marti, 24 Mai 2022, ora 21:50
5390 citiri
Șansele ca PNL să cedeze în favoarea impozitului progresiv. Consultant politic: ”Este aceeași meteahnă a lui Liviu Dragnea”
Nicolae Ciucă, liderul PNL, Marcel Ciolacu, liderul PSD FOTO Hepta

Impozitul progresiv este noul măr al discordiei în coaliția de guvernare, o idee susținută de tabăra PSD, dar criticată de tabăra PNL.

De când a fost vehiculată ideea, politicienii își aruncă acuze și critici și pare că sunt departe de a ajunge la o înțelegere.

Schimbarea sistemului fiscal de la cotă unică la impozit progresiv a fost asumată de liderul PSD Marcel Ciolacu, însă a fost gândită de economistul Cristian Socol, susțin surse politice pentru Ziare.com. Cristian Socol s-a numărat și printre apropiații lui Liviu Dragnea, fiind responsabil de programele economice ale PSD în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă.

Ciolacu a pledat luni, 23 mai, pentru introducerea impozitării progresive, susținând că ar reprezenta ”un pas către țările dezvoltate”.

Pe de altă parte, liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, afirmă că PNL nu este dispus să renunţe la cota unică de impozitare şi consideră că partidul este pus în dificultate de faptul că PSD a adus în discuţie subiectul eliminării cotei unice, fără să existe o discuţie prealabilă agreată în coaliţie.

"În general, când e o coaliţie, n-o faci pentru ca s-o rupi. Cred că cota unică este una din liniile roşii", adaugă el.

Cîțu a criticat de asemenea ideea, susținând că este același lucru pe care a încercat și Liviu Dragnea să îl facă: ”Ştim că PSD, de fiecare dată când este la guvernare, încearcă. Liviu Dragnea a încercat doi ani de zile să schimbe cota unică, să introducă impozit progresiv. Este aceeași meteahnă a lui Liviu Dragnea, PSD-ul merge în aceeaşi direcţie”, a spus Cîțu.

PSD încearcă să forțeze mâna PNL

Consultantul politic Adrian Zăbavă a explicat pentru Ziare.com că subiectul cotei unice de impozitare a fost important pentru PNL de-a lungul anilor și că PSD încearcă mai degrabă ”să forțeze mâna” liberalilor și că poate fi vorba despre un mecanism de negociere.

”Subiectul cotei unice de impozitare a fost foarte important de-a lungul anilor pentru PNL, de când a fost impusă și până în prezent. Tot timpul PNL a vorbit despre această cotă unică de impozitare ca despre un dat care nu are cum să se schimbe și care nu se va schimba sub mâna PNL.

Cred că PSD încearcă mai mult să forțeze mâna PNL prin această discuție, sau dacă nu să forțeze mâna, cred că încearcă să negocieze și să câștige pe altă parte. E greu de crezut că astăzi, sau peste 6 luni, PNL se va răzgândi și va accepta să gireze, într-un guvern din care face parte, schimbarea cotei unice de impozitare”, explică Adrian Zăbavă.

Fragilitatea coaliției de guvernare

Întrebat dacă aceste contre între cele două partide ar putea degenera și destabiliza coaliția de guvernare, Adrian Zăbavă susține că nu crede că vor apărea conflicte mari în jurul acestei teme.

”De aici și până la destabilizarea coaliției e totuși un drum lung. Toate aceste contre nu sunt de fațadă, ci sunt serioase, pentru că cele două partide au păreri contrare pe seama impozitării, dar subiectul nu e atât de puternic deocamdată încât să ducă la animozități peste care nu se poate trece.

Nu cred că e rost de mai mult, nu cred că subiectul în sine va genera conflicte mai mari. Cred că PSD pur și simplu își testează mesajele, temele, face agenda. Asta face PSD în momentul de față, fie că e vorba despre discuțiile despre cota unică de impozitare, fie că e vorba despre modificarea Constituției sau orice altceva. Concluzia e că PSD face agenda și PNL se adaptează la ea.

Încep să cred că e un mecanism de negociere. PSD scoate în față lucruri pe care știe că PNL nu le poate accepta pentru a putea să înainteze pe alte subiecte”, explică consultantul politic.

Guvernarea PNL cu PSD versus cea cu USR

Numeroase neînțelegeri au existat și în interiorul coaliției de guvernare formată din PNL, USR și UDMR, astfel că, după o serie de scandaluri și demiteri, USR PLUS a ieșit de la guvernare în septembrie 2021.

Adrian Zăbavă a făcut o comparație între cele două coaliții în privința ”conviețuirii”, punctând că mizele au fost mai mari în cazul coaliției cu USR, iar un alt factor important care diferă este susținerea președintelui Klaus Iohannis.

”Făcând o paralelă cu modul de conviețuire dintre PNL și USR, cred că acolo au fost lucruri de împărțit mult mai importante decât ce au de împărțit PNL și PSD astăzi. Au existat mize importante în domenii precum justiția: să nu uităm că modul de alegere al oamenilor din justiție și schimbările legate de legile justiției, desființarea Secției Speciale, toate au reprezentat o miză mult mai importantă în relația dintre PNL și USR decât ce reprezintă acum discuțiile despre cota unică de impozitare între PNL și PSD.

Ce mai diferă: factorul Klaus Iohannis. Klaus Iohannis, de la un moment dat, a fost evident că nu a mai girat coaliția PNL-USR, ba din contră, a încercat cu propria mână să o destabilizeze, pe când, până în momentul de față, Klaus Iohannis este unul dintre principalii stâlpi ai actualei coaliții de guvernare prin toate mesajele sale publice, lăsând de înțeles că își dorește ca această coaliție să continuie și PSD-PNL să fie împreună pe mai departe. Atunci când mesajul acesta vine de la președintele țării, indiferent de contrele dintre cele două partide, situația nu se poate învolbura prea tare”, concluzionează consultantul politic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Coaliția menține suspansul privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. PNL: ”O analiză de etapă”
Coaliția menține suspansul privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. PNL: ”O analiză de etapă”
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat luni, 22 aprilie, că din punctul de vedere al liberalilor, medicul Cătălin Cîrstoiu are o foarte bună reputaţie ca manager şi medic...
#cota unica impozitare, #impozit progresiv, #PNL, #PSD , #stiri politice