Masini electrice made in Romania? Ministru: Mai lipsea sa ma intrebati daca investitorul incepe cu T si se termina cu esla

Duminica, 01 August 2021, ora 16:447186 citiri
Masini electrice made in Romania? Ministru: Mai lipsea sa ma intrebati daca investitorul incepe cu T si se termina cu esla
Foto: Facebook/Costin Borc

Romania va fi un centru important pentru productia de masini electrice? Ministrul Economiei, Costin Borc, a dat de inteles ca asa ceva e posibil si ca autoritatile din tara noastra poarta deja negocieri pentru atragerea unor investitii in acest domeniu.

Ba mai mult, el a mentionat ca au avut loc discutii cu oficialii companiei americane Tesla, condusa de Elon Musk.

"Exista ceva discutii la nivel incipient, dar evident ca mergem in sensul acesta", a povestit ministrul, intr-un interviu acordat Hotnews.

Intrebat daca e vorba de o companie europeana sau americana, replica lui Borc a fost marcata de franchete. "Mai lipsea sa ma intrebati daca e o companie al carei nume incepe cu 'T' si se termina cu 'esla'. S-ar putea. S-ar putea", a mentionat ministrul.

Discutia a pornit de la facilitatile acordate de statul roman pentru incurajarea achizitiei de masini electrice, prin programul Rabla+, anuntat saptamana trecuta de Guvern.

Bugetul alocat acestuia este de 75 de milioane de lei pentru 2016 si prevede acordarea a doua tipuri de ecotichete: unul de 5.000 de lei, pentru o masina hibrid, si altul de 20.000 de lei, pentru o masina 100% electrica.

In total, finantarea pentru o masina electrica poate ajunge la 6.000 de euro.

Concurenta acerba pentru Romania

Compania americana Tesla Motors, singura marca auto din lume care produce doar vehicule electrice, a deschis in septembrie prima sa fabrica din Europa, in Tilburg, Olanda.

Insa gratie succesului inregistrat de cea mai noua masina, Model 3, pentru care au fost plasate peste 253.000 de comenzi in primele 36 de ore de la lansare, e posibil ca investitiile pe Batranul Continent sa fie extinse.

Cifre spectaculoase pentru Tesla: Comenzile pentru noua masina depasesc 10 miliarde de dolari

In cursa pentru o noua fabrica europeana, Romania are cel putin doi adversari redutabili. Primul ar fi Franta, a doua cea mai mare economie a regiunii. Deja o delegatie din Hexagon s-a intalnit in aceasta luna cu conducerea companiei. De asemenea, o alta tara care si-a exprimat dorinta de a gazdui o fabrica Tesla este Ungaria, stat care face parte din Schengen.