Ministrul Mediului ameninta primarii cu amenzi pe persoana fizica. Mesaj pentru Firea: Sa nu transformam Bucurestiul intr-un Napoli

Joi, 30 Ianuarie 2020, ora 14:32
6716 citiri
Ministrul Mediului ameninta primarii cu amenzi pe persoana fizica. Mesaj pentru Firea: Sa nu transformam Bucurestiul intr-un Napoli
Foto: Facebook/Costel Alexe

Ministrul Mediului Costel Alexe a convocat, joi, o noua sedinta pe problema deseurilor, insa si la finalul acesteia a anuntat ca reprezentantii administratiei Bucurestiului nu au venit cu nicio solutie concreta, ceea ce ne pune in pericolul de a fi sanctionati de Comisia Europeana.

Alexe s-a aratat dezamagit ca Gabriela Firea a trimis reprezentanti si a spus ca atat Primaria Generala, cat si cele de sector trebuie sa se concentreze pe masuri prin care deseurile sa fie colectate selectiv si reciclate, pentru ca gropile de gunoi sunt la limita capacitatii maxime, iar incineratorul nu este o solutie viabila si sustinuta de Bruxelles.

"Nu avem astazi solutii concrete propuse de administratia Bucurestiului. In perioada urmatoare corespondenta cu Comisia Europeana nu va fi una care sa avantajeze Romania.

De aceea, am stabilit ca saptamana viitoare sa fie o intalnire la nivel tehnic si, daca nici saptamana viitoare nu vor veni cu solutii concrete cum scapam de procedura de infringement pentru Bucuresti si cu solutiile concrete de a ne atinge la finalul anului aceste tinte pe care le avem pentru colectarea selectiva si pe reciclare, peste doua saptamani voi fi nevoit si ii voi invita din nou la cel mai inalt nivel - primarul general si primarii de sector - la minister.

Solutia nu e sa ducem deseurile la groapa de gunoi sau la incinerator. Solutia e sa colectam separat si sa reciclam. Azi, chiar daca avem Glina, Vidra si Chiajna, nu putem sa ducem 92% din deseurile Bucurestiului la groapa", a spus Alexe, care a adaugat ca spera "sa nu transformam Bucurestiul intr-un Napoli".

Bucurestiul produce 1,1 milioane de tone de gunoi pe an. Incineratorul nu e solutia

Ministrul arata ca, la acest moment, din cele 1,1 de milioane de tone de deseuri produse anual de bucuresteni, autoritatile recicleaza doar 8,05%, date pe care chiar primariile de sector i le-au transmis.

"CE ne-a transmis negru pe alb ca nu e recomandat sa construim incinerator, la fel cum ne-au recomandat si ne-au spus ca nu ne vor mai finanta siturile sau depozitele de gunoi. Avem aceasta preocupare, noi ca minister, sa inteleaga autoritatile locale ca colectarea selectiva si reciclarea sunt cele mai avantajoase solutii si pentru populatie, dar si din punct de vedere economic pentru Romania", a mai spus Costel Alexe.

In ce priveste masurile, ministrul a anuntat ca la finalul saptamanii viitoare sau inceputul celei urmatoare va avea sedinte cu toate comisariatele judetene ale Garzii de Mediu "pentru a incepe sa aiba intalniri si discutii preventive cu administratiile publice locale, iar acolo unde deja au avut loc, sa treaca la sanctiuni, pentru ca nu mi se pare firesc, ca ministru al Mediului, Apelor si Padurilor, indiferent unde merg in tara asta, sa vad gunoaie".

Alexe a spus ca s-a discutat si de contraventii si ca amenzile sa fie platite inclusiv din buzunarul primarilor, nu din taxele contribuabililor.

"Astazi va spun sincer ca au fost discutii pe aceste contraventii, unele sunt mici, de multe ori, au fost aplicate discretionar... Evident trebuie sa facem in asa fel incat sa raspunda si administratorul public sau primarul pe persoana fizica", a punctat ministrul.

Una dintre solutiile pe care el o vede e stabilirea de sedinte saptamanale, pentru a forta astfel edilii sa ia masuri: "Cred ca dna primar (Gabriela Firea - n.red.) a lipsit de la cea mai importanta teza pe care o are in fata bucurestenilor. Vrem sa facem grupuri de lucru saptamanale pentru a reusi sa-i impulsionam sa-si duca la indeplinire sarcinile pe care si le-au asumat".

Strazile din Bucuresti puteau fi spalate

Alexe a fost intrebat de jurnalisti si despre faptul ca Primaria Capitalei a spus ca nu au putut fi spalate strazile pentru ca operatorii nu au avut derogare de la Ministerul Mediului.

"Contractele sunt exclusiv cu primariile si de cand sunt ministru nimeni nu mi-a semnalat ca ar fi aceasta problema. Ministerul Mediului nu impiedica in niciun fel salubrizarea acestor strazi, exista un ordin care prevede ca operatorii trebuie sa faca asta in zilele in care sunt peste 7 grade media zilnica", a mai spus Alexe, precizand ca primarii din Capitala trebuie sa explice de ce nu au luat masuri.

Green Report a dezvaluit saptamana aceasta ca operatorii de salubritate pot aspira praful de pe strazi, potrivit contractelor, doar pana la 1 noiembrie, apoi trebuind sa se ocupe de deszapezire. Aceste contracte insa sunt facute dupa norme realizate in 1973.

Aerul din Capitala devine irespirabil. Strazile din Bucuresti n-au mai fost aspirate de trei luni. Iata de ce

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#Costel Alexe gunoi Bucuresti infringement, #gropi gunoi Bucuresti incinerator Firea , #ministrul Mediului