Ultimele negocieri pentru contractul de 1 miliard de euro destinat achiziției de corvete. Anunțul ministrului Apărării

Marti, 15 Martie 2022, ora 16:38
9246 citiri
Ultimele negocieri pentru contractul de 1 miliard de euro destinat achiziției de corvete. Anunțul ministrului Apărării
Modelul de corvete care ar urma să fie achiziționate de armata română

Negocierea privind programul de înzestrare cu corvete a României este "pe ultimii metri", a declarat ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

Acesta a spus că aşteaptă răspunsul din partea asocierii Naval Group – Şantierul Naval Constanţa, cea care a câştigat licitaţia. Ministrul a menţionat că la finalul lunii aprilie, cel mai probabil, va fi luată o decizie finală în acest sens.

"Ne aflăm pe ultimii metri ai negocierii. Aşteptăm răspunsul din partea asocierii dintre Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa. Sunt câteva lucruri minime de negociat în interiorul acestei asocieri şi evident în relaţia cu Romtehnica. Romtehnica nu blochează în niciun fel nicio negociere. Romtehnica face un singur lucru, nu poate să nu respecte legea şi obligaţiile pe care cei doi parteneri din asociaţie şi le-au luat la început, atunci când s-au angajat în această competiţie”, a declarat Vasile Dîncu.

Întrebat dacă are un termen pentru semnarea acestui contract, ministrul Apărării a răspuns: "Am dat o prelungire pentru discuţii, pentru ultimele detalii. Probabil că finalul lunii aprilie este momentul în care vom putea să luăm o decizie finală”.

Şantierul Naval Constanţa a încheiat, în aprilie 2018, un acord de asociere cu Naval Group din Franţa pentru a participa la procesul de achiziţie al programului de corvete multifuncţionale lansat de Guvernul României. La procesul de achiziţie au mai participat Damen (Olanda) şi Fincantieri (Italia). Contractul, în valoare de peste 1 miliard de euro, a fost atribuit, în iulie 2019, asocierii Şantierul Naval Constanţa - Naval Group.

Luni, un angajat al Forțelor Navele Române a publicat pe Facebook fotografia unei nave de război românești surprinsă în Marea Neagră pe data de 14 martie 2022. Potrivit autorului postării este vorba despre o corvetă militară (n.r. - navă de război teoretic rapidă, de mic tonaj) aparținând Forțelor Navale Române. Mai mulți comentatori ai postării spun că imaginea vasului militar înconjurat de un nor de fum provenind de la motoarele proprii a devenit o obișnuință condamnabilă la forțele navale române.

O dronă militară ar fi căzut într-o zonă izolată din Insula Mare a Brăilei. Incidentul a fost filmat VIDEO
O dronă militară ar fi căzut într-o zonă izolată din Insula Mare a Brăilei. Incidentul a fost filmat VIDEO
O operațiune de căutare ar fi fost inițiată de către Armata Română într-o zonă izolată din Insula Mare a Brăilei, după ce mai mulți localnici au reclamat zgomote ciudate și au...
Cu ce sumă a fost vândută la licitație sculptura "Hidra", pe care unii ieșeni au vrut să o distrugă
Cu ce sumă a fost vândută la licitație sculptura "Hidra", pe care unii ieșeni au vrut să o distrugă
Sculptura "Hidra", realizată de Costin Ioniţă, a fost adjudecată, joi seara, la preţul de 10.000 de euro la prima licitaţie de sculptură de anul acesta organizată de Artmark, la sediul...
#corvete, #licitatie, #program, #Franta, #armata, #vasile dincu , #arme