Afacerea unei educatoare ce promitea certificate de handicap. Reacția femeii când a aflat că a fost reclamată la poliție

Miercuri, 08 Iunie 2022, ora 04:00
4651 citiri
Afacerea unei educatoare ce promitea certificate de handicap. Reacția femeii când a aflat că a fost reclamată la poliție
Educatoare din Iași, condamnată pentru trafic de influență FOTO ziare.com

O educatoare din Iași, vicepreședinte al unei asociații umanitare non-profit, a fost condamnată la închisoare cu suspendare, fiind găsită vinovată de trafic de influență.

Daniela Huțanu a ajuns să fie anchetată pentru corupție, sub acuzația că a promis mai multor persoane că le poate obține certificate de încadrare în grad de handicap sever, în schimbul unor sume de bani, fără să mai fie nevoie să fie evaluați de comisia de medici din cadrul DGASPC Iași.

Alături de Huțanu au fost condamnate la pedepse similare o asistentă socială și o altă femeie, fără calitate oficială.

Pentru că a încasat banii oamenilor, în general sărmani din zona rurală, fără să se țină de promisiune, educatoarea din Iași a fost denunțată de unul dintre falșii bolnavi, nemulțumit de serviciile educatoarei.

Condamnarea celor trei femei a fost luată printr-o decizie definitivă a Curții de Apel Iași, în data de 6 iunie 2022, la mai bine de zece ani de la comiterea faptelor. Tocmai timpul lung scurs de la săvârșirea infracțiunilor i-a determinat pe judecători să aplice pedepse blânde, deși faptele de care au fost acuzate cele trei au fost grave.

Povestea educatoarei, vicepreședinte de fundație umanitară, începe în 2012. Profitând de această calitate, femeia le promitea oamenilor pe care îi cunoștea în diferite situații că îi poate ajuta să obțină un certificat de încadrare în grad de handicap sever, în baza căruia să obțină un ajutor financiar lunar, chiar dacă nu erau suferinzi în realitate.

Pentru acest serviciu, educatoarea le solicita celor interesați diverse sume de bani, între 500 și 1100 de lei, bani despre care femeia susținea că vor ajunge la medicii care vor stabili un ”diagnostic frumușel”, suficient de grav încât comisia de evaluare a persoanelor cu handicap să acorde un grad sever, deci bani mai mulți la pensie. Pe de altă parte, educatoarea își asigura clienții că nici măcar nu vor mai trebui să vină în fața comisiei de evaluare, certificatul urmând să fie acordat doar după o simplă analiză a dosarului medical cu diagnostic mincinos.

Promisiunile educatoarei nu se mai concretizau însă. Fie obținerea certificatului de încadrare în grad de handicap dura foarte mult, fie diagnosticul pus de medici nu era suficient de ”frumușel” pentru nevoile unui handicap sever, astfel că educatoarea a fost denunțată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași. Denunțătorul, un cetățean care și-a dat seama că a fost înșelat a decis să reclame toată afacerea coordonată de educatoare.

După înregistrarea denunțului, educatoare vicepreședinte de fundație umanitară a fost interceptată, aflând în același timp că a fost reclamată la autorități.

Disperată ca scandalul să nu ia și mai mult amploare, educatoarea a început să facă presiuni asupra denunțătorului, dar și asupra rudelor acestuia, cerându-le insistent să renunțe la reclamație, să spună că totul a fost o încurcătură și că problema s-a rezolvat. ”Nu te mai apuca să mănânci ciuperci, să spui că n-ai fost la COMISIE şi...”, a fost una dintre replicile reținute cu titlu de probă de anchetatori. Pentru că se lovea de încăpățânarea denunțătorului, femeia a trecut la amenințări voalate, explicându-i omului că și el a obținut un diagnostic ”de Socola” deși boala nu era una reală, astfel că și el riscă alături de ea să fie acuzat de fapte penale.

”Stai olecuţică, dai' vrei să-ţi plătesc şi referatul şi toate eu?”

Denunțător: Eu mă duc unde am de dus doamnă, gata. M-am săturat, nu-mi mai trebuie nimic.

HED: Dar stai un pic..Matale la urma urmei nici nu eşti bolnavă de diagnosticul acesta..ia du-te că mă duc şi eu şi te pârăsc la toţi că încerci să faci acte false...Tu nu înţelegi că nu am cum să vin..

RM: Du-te unde vrei dumitale..

HED: Stai olecuţică, dai' vrei să-ţi plătesc şi referatul şi toate eu?

RM: Nu-mi plăteşti nimic, îmi dai banii care ţi i-am dat şi cu asta basta..

Da, dar cine îţi pune ţie un diagnostic fals pe Socola? Cine îţi dă ţie toate actele astea daca nu cheltuia bani? …”, sunt interceptările reținute de procurori cu titlu de probă.

În fața anchetatorilor educatoarea nu a dorit să facă niciun fel de declarație, iar în instanță nu a recunoscut faptele.

Maria Huțanu, educatoare, Maria Roman și Alina Panaitescu au fost trimise în judecată, prima pentru trafic de influență, iar celelalte două femei pentru cumpărare de trafic de influență în 2019, dosarul finalizându-se cu sentință definitivă la mai bine de zece ani de la comiterea faptelor. Huțanu a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare și interzicerea unor drepturi, iar celelalte două au primit 1 ani și 4 luni cu suspendare, decizia Curții de Apel Iași, pronunțată luni 6 iunie 2022, fiind definitivă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Figuri din lumea interlopă la priveghiul lui Costel Corduneanu, ”Stăpânul Moldovei”. Pe cine a trimis Vasluiul VIDEO
Figuri din lumea interlopă la priveghiul lui Costel Corduneanu, ”Stăpânul Moldovei”. Pe cine a trimis Vasluiul VIDEO
Lumea interlopă din județul Vaslui și-a trimis reprezentanții la priveghiul celui considerat cel mai temut interlop din România, Costel Corduneanu. Printre aceștia, Ionuț Moșailov, un...
Dumitru Buzatu rămâne în arest la domiciliu, a decis Curtea de Apel Iaşi. Ce interdicții are fostul baron
Dumitru Buzatu rămâne în arest la domiciliu, a decis Curtea de Apel Iaşi. Ce interdicții are fostul baron
Curtea de Apel Iaşi a menţinut miercuri, 17 aprilie, decizia dată de Tribunalul Vaslui privind plasarea în arest la domiciliu a fostului lider PSD Vaslui, Dumitru Buzatu. Hotărârea Curţii...
#coruptie, #educatoare, #fundatie, #trafic de influenta, #handicap, #Iasi , #coruptie
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Moldovenii pot avea certificate de handicap mult mai usor decat