Cum vrea să scape de acuzațiile de luare de mită un comisar șef care a condus două inspectorate de poliție: ”Această practică a fost scoasă în afara legii”

Miercuri, 01 Februarie 2023, ora 03:40
6715 citiri
Cum vrea să scape de acuzațiile de luare de mită un comisar șef care a condus două inspectorate de poliție: ”Această practică a fost scoasă în afara legii”
Marian Iorga este acuzat de luare de mită într-un dosar instrumentat de DNA București

Marian Iorga, comisarul șef care a condus două inspectorate de poliție, trimis în judecată pentru luare de mită, invocă practici ale serviciilor secrete, scoase în afara legii de Curtea Constituțională încă din 2020, dar pe care se bazează acuzațiile procurorilor anticorupție în dosarul său.

Fostul comandant al IJP Călărași și IJP Prahova merge în apărare pe asul pe care l-au folosit în ultimii ani mulți alți politicieni și oameni de afaceri acuzați de corupție. Dacă DNA a construit probatoriul în baza unor informații oferite de serviciile secrete, aceasta ar duce la nulitatea urmăririi penale.

Marian Iorga, prin avocatul său, a cerut instanței de cameră preliminară să stabilească dacă dosarul său de corupție este construit de DNA în baza informărilor primite de la DGIPI, considerat serviciu secret, așa cum este și SRI sau SIE.

”Este foarte clar că a existat această practică şi a fost scoasă în afara legii în 2020 iar această scoatere în afara legii se aplică și la acest dosar”, au fost explicațiile apărării.

Astfel, Marian Iorga solicită instanței, prin avocat, să verifice dacă se constata nelegalitatea tuturor procese-verbale din oficiu respectiv nulitatea urmăririi penale începând cu sesizarea din oficiu.

Inastanța a admis solicitarea polițistului și a dispune emiterea unei ultime adrese către Direcția Națională Anticorupție pentru a comunica dacă procesele verbale de sesizare din oficiu (…) au la bază informări ale Direcției Generale de Protecție Internă, cu indicarea bazei legislative pe care s-au făcut aceste informări şi a nivelului de clasificare a acestor informări.

Dosarul comisarului șef Marian Iorga, în prezent pensionar, se judecă pe rolul secției penale a Tribunalului Călărași. Cauza se află în faza de cameră preliminară.

Polițistul este acuzat că a luat mită de la oameni de afaceri importanți pentru a le oferi protecție, dar și ajutor în rezolvarea unor dosare aflate în lucru la IPJ Călărași.

Pe lista afaceriștilor care l-au ”uns” pe comisarul șef Iorga cu atenții se află inclusiv Constanța Naghi, acționarul fabricii de mezeluri Aldis din Călărași. Femeia a mărturisit că i-a dat polițstului un ceas de lux, două autoturisme scumpe, dar și un televizor potrivit site-ului de știri ziarulincomod.ro, care citează ordonanța procurorului DNA. În documentul citat se face referire inclusiv la sume de bani pe care femeia de afaceri le-ar fi dat șefului Poliției Călărași.

Toate aceste favoruri, subliniază procurorii DNA, au fost făcute inspectorului șef al IJP Călărași pentru ca acesta să soluționeze favorabil o plângere făcută de reprezentanții ALDIS în care era vorba despre un conflict între firma de mezeluri și un partener de afaceri care întârzia să onoreze o comandă. Iorga a intervenit la subalternii săi și le-a cerut să finalizeze cazul dându-le un termen de 30 de zile.

Iorga a condus Poliția județului Călărași până la începutul anului 2020 când a fost detașat pe o funcție similară în Prahova. În data de 8 iulie 2021, DNA a făcut percheziții în dosar, iar Iorga a fost citat pentru audieri în calitate de suspect la București. Între timp Marian Iorga s-a pensionat.

Fiind inculpat într-un dosar penal, a fost pus la dispoziția Ministerului de Interne în data de 9 iulie 2021 care l-a ”tras pe linie moartă” și l-a trimis să lucreze la Școala de Agenți de Poliție din Câmpina.

Aici a fost repartizat la departamentul ”Tradiții” din cadrul cabinetului comandantului unității și nu are permisiunea să intre la cursuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Tribunalul Vaslui a decis luni, 15 aprilie, plasarea în arest la domiciliu a fostului lider PSD Dumitru Buzatu, acuzat de luare mită, aflat până acum în arest la Penitenciarul Vaslui....
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#coruptie, #mita, #politie, #DNA, #servicii secrete, #servicii informatii, #informatii clasificate difuzate tv , #coruptie
Comentarii
Poza eu-ca
eu-ca
rank 5
Are dreptate. Daca nu este constitutional, ghinion. Sa invete sa fa