Alexandru Rafila, despre medicii care iau mită de la pacienți: ”Cred că e la fel ca un drog la care nu poţi să renunţi”

Vineri, 20 Ianuarie 2023, ora 23:48
5352 citiri
Alexandru Rafila, despre medicii care iau mită de la pacienți: ”Cred că e la fel ca un drog la care nu poţi să renunţi”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila FOTO Facebook

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit vineri, 20 ianuarie, despre corupția din spitale.

Rafila a transmis că are ”toleranţă zero” faţă de cazurile în care medici primesc mită sau alte foloase necuvenite de la pacienţi, el referindu-se la cazul şefei Secţiei de Oncologie de la Spitalul Judeţean Suceava.

El a subliniat și că veniturile medicilor au fost mărite considerabil.

”Faptul că, în anul 2019, s-a mărit consistent venitul personalului medical, în special al medicilor, ar trebui să constitue element stimulativ ca să evităm astfel de situaţii. Avem toleranţă zero pentru luare de mită, pentru că despre asta discutăm. Condiţionarea actului medical, mai ales pentru pacineţii cu boli deosebit de serioase, cum sunt pacienții oncologici, mie mi se pare greu de înţeles ca şi mecanism de gândire şi mecanism comportamental. Nu putem să acceptăm acest lucru”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.

Ministrul crede, însă, că ”este foarte importantă poziţia managementului fiecărei unităţi sanitare”.

”Dacă, periodic, există discuţii clare şi o poziţie clară a liderilor de opinie, începând cu managerii, cu şefii de secţie dintr-un spital, care afirmă foarte clar, transparent, că nu acceptă un astfel de comportament, cred că evoluţia unui astfel de fenomen va fi favorabilă, în sensul scăderii unor astfel de situaţii”, a afirmat ministrul.

Întrebat ce poate fi în mintea unui om care primeşte mită de la pacienţi, Rafila a subliniat că ţine mai degrabă de o anumită obişnuinţă.

”Cred că e o problemă complexă care ţine mai degrabă de o anumită obişnuinţă de care oamenii nu se pot detaşa. Cred că e la fel ca un drog la care nu poţi să renunţi. Sigur, nu am cum să ştiu situaţia. Era un palier larg de foloase necuvenite. Nu ştiu dacă pretindea sau doar primea aceste foloase necuvenite. Oamenii merg la spital ca să îşi trateze boala, nu ca să facă astfel de fapte reprobabile”, a mai spus Rafila.

Ministrul Sănătăţii a mai vorbit şi despre mentalitatea pacienţilor care îşi exprimă recunoştinţa faţă de medicul care îl tratează.

”Cred că sunt două tipuri de acceptare, e posibil să existe astfel de situaţii, dar e vorba şi de o mentalitate generală în societate. Ani de zile, şi vă spun, am avut şi eu suficiente situaţii în timp în care omul se simte mai sigur dacă îşi exprimă recunoştinţa faţă de medic într-un astfel de mod în care oferă un bun material sau bani pentru un act medical. Avem mult de lucrat în această zonă, în care să lămurim şi cred că pe măsură ce se schimbă şi generaţiile, văd mentalitatea la generaţiile tinere, este alta, nu mai acceptă acest tip de comportament, este un lucru bun, poate să ducă la un mai bun acces la serviciile de sănătate. Pe de altă parte cred că putem să discutăm şi de o zonă de civilizaţie la care ne dorim să ajungem, care exclude astfel de practici”, a adăugat Alexandru Rafila.

Întrebat ce se întâmplă cu un medic aflat în această situaţie, Rafila a precizat că este vorba despre o problemă penală.

”El are o problemă de natură penală acum, care îl împiedică să profeseze. Colegiul Judeţean trebuie să judece această situaţie. Noi nu avem dreptul legal să ridicăm dreptul de practică, până la urmă el nu a făcut o greşeală în actul medical, problema este că a acordat un act medical profund... actul medical este viciat profund ca şi modalitate de acordare, nu ca şi conţinut medical. Managementul spitalului poate să ia o decizie”, a completat Rafila.

Precizările au venit după ce șefa Secţiei de Oncologie a Spitalului Judeţean Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici, a fost arestată preventiv după ce a fost prinsă în flagrant când lua mită.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Ministrul Sănătății: ”Ar trebui făcută o declarație pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituțiile publice că nu direcționează pacienți”
Ministrul Sănătății: ”Ar trebui făcută o declarație pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituțiile publice că nu direcționează pacienți”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, 18 aprilie, în contextul acuzaţiilor care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie...
#coruptie spitale, #mita spital, #Alexandru Rafila, #ministrul sanatatii, #medici, #luare de mita, #pacienti , #Stiri Alexandru Rafila