Necunoscutele noii variante de coronavirus ce a ajuns în Europa din SUA. Care sunt persoanele cele mai vulnerabile

Luni, 04 Septembrie 2023, ora 19:12
5575 citiri
Necunoscutele noii variante de coronavirus ce a ajuns în Europa din SUA. Care sunt persoanele cele mai vulnerabile
Poate exista un motiv de îngrijorare în privința noii tulpini FOTO Pixabay

O nouă variantă de coronavirus, denumită BA.2.86, stârnește îngrijorări în rândul experților în sănătate publică, dar este prea devreme pentru a ști dacă acesta este mai transmisibil decât tulpinile cunoscute ale virusului.

Dar poate exista un motiv de îngrijorare. Această variantă, care a fost ”poreclită” în mod neoficial „Pirola”, o combinație a literelor grecești Pi și Rho, are peste 30 de mutații ale proteinei sale în vârf, în comparație cu XBB.1.5 care fusese tulpina dominantă în Statele Unite. Proteina spike este modul în care coronavirusul pătrunde în celulele umane.

„Un număr atât de mare de mutații este notabil”, spune medicul Scott Roberts, specialist în boli infecțioase Yale Medicine, adăugând că este similar cu numărul de mutații care diferă între Delta, una dintre tulpinile timpurii ale coronavirusului, și Omicron.

„Cealaltă îngrijorare este că această tulpină a fost detectată în cel puțin șase țări, iar cazurile nu au legătură. Acest lucru sugerează un anumit grad de transmitere în comunitatea [internațională] pe care nu îl detectăm.”

Ce știm până acum despre BA.2.86?

BA.2.86 este o variantă nou desemnată a Omicron, care este în sine o variantă a SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19. BA.2.86 are mutații suplimentare în comparație cu subvariantele Omicron detectate anterior. Mai precis, este derivat din BA.2, o subvariantă Omicron care a circulat cu mai bine de un an în urmă, adaugă dr. Roberts.

BA.2.86 a fost detectat pentru prima dată la sfârșitul lunii iulie în Danemarca și a apărut în SUA în august.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), testele existente pentru a detecta și medicamentele utilizate pentru a trata COVID-19 (cum ar fi Paxlovid, Veklury și Lagevrio) par a fi eficiente cu BA.2.86, dar această variantă poate fi mai capabilă să provoace infecție la persoanele care au avut COVID-19 sau au fost vaccinate împotriva acestuia. În prezent, nu există dovezi că tulpina cauzează boli mai severe.

Ce este cel mai îngrijorător la această nouă variantă?

Deoarece BA.2.86 are atât de multe mutații care îl fac diferit de alte tulpini de coronavirus, mulți experți medicali se întreabă dacă are potențialul de a ocoli apărarea imunitară atât de la infecția naturală, cât și de la vaccinarea anterioară, explică dr. Roberts.

„Marea întrebare este dacă BA.2.86 va avea aceeași creștere exponențială ca și Omicron – în ceea ce privește numărul de cazuri – sau dacă se va stinge, ceea ce este cu siguranță ceea ce toată lumea speră”, spune dr. Roberts.

Începând cu 30 august, CDC raportează că varianta a fost identificată în cel puțin patru state din SUA în mostre fie de la oameni, fie de la apă uzată.

Vestea bună este că, datorită gradului mai mare de imunitate de turmă la infecție și vaccinare, lumea nu este la fel de vulnerabilă la boli severe sau la infecția cu coronavirus precum a fost în 2020, explică dr. Roberts.

Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura pentru un nou mandat la şefia administraţiei judeţene, susţinut de Forţa Dreptei Timiş, care face...
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
#coronavirus, #tulpina noua covid, #grad, #pericol , #coronavirus