Doctorița care a descoperit Omicron susține c-a fost presată să-și schimbe declarațiile: „Mi s-a spus să nu declar public că este o boală ușoară”

Sambata, 12 Februarie 2022, ora 09:48
17801 citiri
Doctorița care a descoperit Omicron susține c-a fost presată să-și schimbe declarațiile: „Mi s-a spus să nu declar public că este o boală ușoară”
Angelique Coetzee, unul dintre primii oameni de știință care a descoperit tulpina Omicron a coronavirusului FOTO Hepta

Angelique Coetzee, unul dintre oamenii de știință care a descoperit tulpina Omicron a coronavirusului, susține într-un interviu pentru The Daily Telegraph, citat de Daily Mail și Adevărul, că politicieni și oameni de știință europeni au făcut presiuni asupra sa pentru a nu spune că noua tulpină a coronavirusului dă forme ușoare.

Coetzee este medic sud-african, acolo unde a fost anunțată mutația pentru prima dată.

„Din cauza mutaţiilor suferite de virus, alţi oameni de ştiinţă şi politicieni, care nu erau din Africa de Sud, mă contactau insistent pentru a-mi spune că descoperirile mele sunt eronate. Că, de fapt, boala e foarte serioasă. Îmi tot spuneau că n-am nicio idee despre ce vorbesc, eram atacată, în permanenţă“, a declarat doctorul Coetzee.

„Politicienii care m-au contactat voiau să spun aşa: «În Africa de Sud sunt forme uşoare, dar în Europa sunt forme foarte foarte severe». A fost o presiune uriaşă asupra mea. Atât din partea oamenilor de ştiinţă din Europa, cât şi dinspre politicieni. Mi s-a cerut, în mod repetat: «Te rog, nu spune că e boală blând㻓, a continuat medicul sud-african.

Angelique Coetzee a continuat, spunând că era convinsă de rezultatele descoperite de ea, pentru că aproape toţi pacienţii din Africa de Sud infectaţi cu Omicron aveau simptome uşoare, comparativ cu bolnavii care fuseseră infectaţi cu Delta. Practic, vorbim despre dureri de gât şi o stare de oboseală, potrivit medicului sud-african.

„Mi s-a spus să nu declar public că este o boală ușoară”, a spus ea. „Mi s-a cerut să mă abțin de la astfel de declarații și să spun că este o boală gravă. Am refuzat”.

"Nu spun că nu ești bolnav când suferi de o formă ușoară a bolii. Definiția bolii ușoare Covid-19 este clară și este o definiție a OMS - pacienții pot fi tratați la domiciliu și nu sunt necesare oxigenul sau spitalizarea. O boală gravă este una în care vedem infecții respiratorii pulmonare acute – oamenii au nevoie de oxigen, poate chiar de respirație artificială. Am văzut asta cu Delta, dar nu cu Omicron. Așa că le-am spus oamenilor: „Nu pot să spun așa, pentru că nu este ceea ce vedem”, a adăugat medicul.

„Deși Omicron pare a fi mai puțin sever în comparație cu Delta, în special la cei vaccinați, asta nu înseamnă că ar trebui catalogat drept ușor”, a declarat Ghebreyesus, șeful OMS, într-o conferință de presă, imediat după confirmarea noii variante a virusului.

"Mă acuză că mint, că am minimalizat Omicron din cauza felului în care a fost în Europa. În mintea lor, este imposibil ca o boală cu peste 38 de mutații să fie ușoară. Dar am afirmat de multe ori înainte - COVID poate fi o boală gravă dacă ești nevaccinat și ai comorbidități, dar pentru majoritatea oamenilor este o boală ușoară. Eu sunt cel care i-a văzut pe pacienți la prima mână, dar politicienii nu vor asculta.", a mai spus în interviu medicul sud-african.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#coronavirus, #Covid 19, #pandemie, #omicron, #Angelique Coetzee , #tratament covid