Cum se efectuează o coronarografie: 3 pași

Advertorial
Marti, 29 August 2023, ora 16:15
5595 citiri
Cum se efectuează o coronarografie: 3 pași
FOTO: shutterstock.com

Coronarografia este o procedură medicală ce permite vizualizarea arterelor coronare, adică a vaselor care alimentează inima, și diagnosticarea a mai multe boli cardiovasculare și care mai poate fi utilizată și pentru a stabili care este cel mai bun tratament ori pentru a evalua eficacitatea anumitor tratamente. De regulă, această procedură este recomandată atunci când, pe baza simptomelor existente, se suspectează boala coronariană, rezultatele altor investigații cardiace sunt anormale sau în cazul unor urgențe medicale precum infarctul miocardic.[1] Indiferent de situație, dacă urmezi să treci printr-o astfel de procedură, continuă să citești. În acest articol îți vom spune ce presupune, pas cu pas, o coronarografie.

Pasul 1: Pregătirea pacientului și introducerea cateterului

O coronarografie sau „coronoscopie la inimă” (nu cred ca exista asa ceva, nu folosim aceasta expresie, va rog!), cum poate ai mai auzit-o numită uneori, se desfășoară, de obicei, sub anestezie locală.

Odată ce ai intrat în sala de angiografie, vei fi rugat să te întinzi pe o masă specială, medicul decide dacă va folosi abord femural (la nivel inghinal) sau radial (la încheietura mâinii), se anesteziază zona respectivă și se face o puncție milimetrică prin care se introduce un tub gol numit teacă arterială, al cărui rol este acela de a menține deschis vasul de sânge. Prin acestă teacă arterială va fi apoi introdus un cateter, adică un tub lung, subțire și flexibil.[2]

Pasul 2: Avansarea cateterului către inimă și injectarea substanței de contrast

Sub ghidaj radioscopic, cateterul este avansat de-a lungul vaselor de sânge până la originea arterelor coronare. Nu vei simți cateterul mișcându-se prin vasele de sânge, dar este posibil să simți că inima ta a sărit o bătaie sau, dimpotrivă, că s-a produs o bătaie în plus.

Odată ce cateterul este la locul potrivit, se injectează o substanță de contrast prin cateter. Această substanță permite vizualizarea mai clară a arterelor coronare pe ecranul cu raze X. În timp ce substanța de contrast se răspândește prin artere, se iau mai multe imagini care arată fluxul de sânge prin artere și orice posibile blocaje sau îngustări. Aceste imagini ajută medicul să evalueze starea arterelor coronare și să identifice eventualele probleme.

Este posibil să simți o ușoară senzație de căldură sau să observi un gust metalic în gură în timpul injectării substanței de contrast. Nu este nimic neobișnuit și nici nu reprezintă un motiv de îngrijorare.[2]

Pasul 3: Încheierea procedurii

După ce toate imaginile necesare au fost obținute, cateterul și teaca arterială vor fi îndepărtate cu grijă și se va aplica presiune la locul puncției, pentru a opri sângerarea. În funcție de tipul de abord folosit, se poate aplica un bandaj compresiv sau se va monta un dop de colagen. De asemenea, ți se poate cere să stai întins pe spate timp de câteva ore și vei fi monitorizat pentru ca echipa medicală să se poată asigura că nu apar complicații.[2]

Dacă în timpul coronarografiei au fost observate zone îngustate sau blocaje la nivelul arterelor coronare, este posibil să se intervină imediat pentru rezolvarea acestora, prin efectuarea unei proceduri numite angioplastie coronariană. Medicul va discuta însă aceste aspecte cu tine, înainte de începerea procedurii de coronarografie.

Coronarografia este o procedură de diagnostic foarte utilă, atât în depistarea anumitor afecțiuni și monitorizarea acestora, cât și în planificarea tratamentului și evaluarea eficacității acestuia. Nu este o procedură dureroasă, de cele mai multe ori se desfășoară sub anestezie locală, nu durează mai mult de o oră și nici nu necesită o perioadă de recuperare lungă sau zile întregi de spitalizare. Mai prezintă, de asemenea, avantajul că, în unele cazuri, permite medicilor să intervină imediat pentru tratarea blocajelor identificate. Sperăm că informațiile de mai sus ți-au fost de ajutor. Dacă ai nevoie de mai multe informații și detalii despre această procedură, medicul tău îți poate răspunde la toate întrebările.

Bibliografie:

1. „Coronary Angiography”, MedlinePlus Medical Encyclopedia, 2022, medlineplus.gov/ency/article/003876.htm. Accessed 7 Aug. 2023.

2. „How They’re Performed - Cardiac Catheterisation and Coronary Angiography”, NHS, 2023, www.nhs.uk/conditions/coronary-angiography/what-happens/. Accessed 7 Aug. 2023.

Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#coronarografie, #ecografie coronariana , #sanatate