C.V.Tudor: Toate revistele care au aparut odata cu Romania Mare s-au prapadit

Duminica, 06 Iunie 2010, ora 16:50
5814 citiri
C.V.Tudor: Toate revistele care au aparut odata cu Romania Mare s-au prapadit

La 8 iunie 2010 se implinesc 20 de ani de la aparitia revistei Romania Mare. Corneliu Vadim Tudor, presedintele Partidului Romania Mare si redactor sef al revistei, a declarat ca la momentul aparitiei primului numar al publicatiei, se gandise, impreuna cu Eugen Barbu, sa o numeasca Neamul romanesc, dupa faimoasa gazeta a lui Nicolae Iorga.

Ulterior i-a venit insa ideea cu actualul nume. Vadim Tudor spune ca lucrul cel mai drag e ca Dumnezeu i-a dat putere de munca sa duca aceasta ''corabie'' - revista - la o destinatie pe care nici el nu o stie.

El a povestit recent, intr-un interviu, si despre colaboratorii dragi care nu mai sunt pe aceasta lume, despre controversata semnatura Alcibiade, dar si despre fiicele sale care iubesc gazetaria si care, probabil, vor merge pe urmele tatalui lor.

Vadim Tudor a povesitit cum, in 1990, dupa ce Eugen Barbu a devenit primul academician somer din istoria culturii romane, odata cu inchiderea revistei Saptamana, si-a dat si el demisia, in semn de solidaritate, de la Agerpres. Asa s-a nascut ideea actualei reviste conduse de el.

Cat despre fondurile necesare punerii bazei publicatiei, el a povestit ca s-a imprumutat cu un milion de lei de la un prieten aflat in strainatate, Nutu.

"A fost un fenomen. De la 50.000 de exemplare, intr-o luna am ajuns la 800.000 de exemplare. In istoria saptamanalelor din Romania nu a mai existat un asemenea tiraj. Si acum, dupa 20 de ani, aproximativ un milion de romani citesc revista Romania Mare.

In plus, niciun saptamanal nu a durat 20 de ani. Am ajuns la numarul 1036. Zigzag, Expres, Expres Magazin, Baricada, toate aceste reviste s-au prapadit, dar noi am mers inainte", povesteste liderul PRM.

Publicatia a dus la formarea partidului, nu invers

"De regula, partidele politice nasc publicatia, la noi a fost invers - isi aminteste Vadim Tudor - revista Romania Mare a nascut un partid. Vazand ce filon nationalist viguros am captat noi, Eugen Barbu mi-a zis, la o masa, cand beam sprituri mari de vara: Vadime, sa stii ca revista asta ne va duce la crearea unui partid".

"Si dupa un an, in iunie 1991, am infiintat partidul. Nu ascund faptul ca un rol l-a avut si Petre Roman. Eu eram prieten cu Mioara Roman, o stiam din 1972. Am vorbit cu ea ca Petre Roman sa ne dea aprobare pentru un sediu, ca nu aveam. Eu nu pot sa fiu suparat definitiv pe Petre Roman pentru ca a avut un rol important in crearea Romaniei Mari", isi aminteste gazetarul.

Povestea din spatele pseudonimului Alcibiade

Cat despre persoana din spatele pseudonimului Alcibiade, Vadim Tudor admite ca nu este vorba doar de una singura, aceasta fiind o semnatura colectiva. "Eu nu mint. E o rubrica colectiva. De-a lungul a 20 de ani au publicat aici sute de oameni".

"Eu am ales numele Alcibiade pentru ca a fost un general atenian prezent in dialogurile lui Platon. Era un om foarte ciudat. Pentru a se remarca, a taiat cozile cainilor din Atena, a mutilat niste statui, a dezertat la spartani, deci o figura foarte ciudata, dar nu pot sa spun niciodata ca eu sunt Alcibiade. Ce scriu eu si este 100% al meu semnez cu numele meu", explica el.

"Am avut unele procese in care am fost dat in judecata ca patron al publicatiei, dar eu n-am vrut sa dezvalui numele lor. Mi-am asumat eu toate procesele, le-am dus in spate, dar nu le-am spus numele. Este o semnatura colectiva si in toata istoria presei romanesti si internationale exista asemenea semnaturi colective", declara el.

"Ar fi o prostie sa spun ca toata rubrica e a mea. As vrea eu sa fie pentru ca, daca adun toate rubricile din 20 de ani, pot sa scot 30 de volume colosale, dar nu sunt ale mele si ar fi nedrept sa mi le asum. S-au facut si greseli, s-au strecurat si nedreptati, dar, la volumul asta de munca, e greu sa pastrezi o cumpana perfecta", mai spune Vadim Tudor.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#interviu Corneliu Vadim Tudor, #Vadim Tudor Romania Mare , #stiri Corneliu Vadim Tudor