Alegeri europarlamentare 2014: Corneliu Vadim Tudor, in cursa pentru al doilea mandat in PE

Joi, 22 Mai 2014, ora 11:45
5600 citiri
Alegeri europarlamentare 2014: Corneliu Vadim Tudor, in cursa pentru al doilea mandat in PE

Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, ocupa prima pozitie a listei partidului sau la alegerile europarlamentare din 25 mai.

In varsta de 64 de ani, Vadim Tudor candideaza pentru a doua oara la alegerile europarlamentare dupa ce si in anul 2009 a deschis lista PRM care a obtinut 3 mandate.

Unda verde pentru Vadim Tudor: Poate candida la europarlamentare din partea PRM

Corneliu Vadim Tudor poate candida la europarlamentare - decizie definitiva

Judecatorii au decis: Vadim poate candida la europarlamentare

Aproape presedinte al Romaniei si senator timp de 16 ani

Presedintele PRM a candidat la ultimele patru alegeri prezidentiale, avand cele mai multe candidaturi fara a castiga vreodata Presedintia. In anul 1996, s-a clasat pe locul 5 din 16 candidati, obtinand 4,72 la suta din totalul voturilor exprimate.

In anul 2000, a fost cel mai aproape de a-si adjudeca prima functie in stat, dupa ce a obtinut 28,34 la suta in primul tur al alegerilor si a ajuns in turul doi, cu candiatul PDSR, Ion Iliescu. Atunci, in al doilea scrutin, Corneliu Vadim Tudor a obtinut aproximativ o treime (33,17 la suta) din voturi, insa presedintele PRM a contestat rezultatul si a spus ca, de fapt, el a obtinut scorul inregistrat de Ion Iliescu.

In anul 2004, s-a clasat pe locul trei, in primul tur, obtinand 12,57 la suta din voturile exprimate, cu mult sub scorul de 33,92 la suta al celui de-al doilea clasat, Traian Basescu.

In cele din urma, in anul 2009, Corneliu Vadim Tudor s-a clasat pe locul patru, in primul tur, obtinand 5,56 la suta din voturile exprimate, la mare distanta de cel de-al treilea clasat, Crin Antonescu (20 la suta).

De asemenea, liderul PRM, partid pe care l-a fondat si il conduce din iunie 1991, a avut patru mandate consecutive de senator, intre anii 1992 si 2008, fiind secretar al Senatului in 1995 si vicepresedinte in 2008.

Ulterior, in luna iunie 2009 a devenit europarlamentar pe lista PRM, alaturi de Gigi Becali si Claudiu Tanasescu, dupa ce a candidat pentru un nou mandat de senator, fara succes insa, in luna noiembrie 2008.

Scandalul celor doua liste PRM pentru europarlamentare

Pentru alegerile europarlamentare din 25 mai, atat Corneliu Vadim Tudor cat si Gheorghe Funar au depus cate o lista de candidati ai PRM, pana pe 25 martie.

Pe 27 martie, Biroul Electoral Central a decis ca Vadim Tudor este presedintele PRM si nu Funar, fiind aprobata lista de candidati a celui dintai. Ulterior, pe 29 martie, Tribunalul Bucuresti a respins contestatia lui Gheorghe Funar impotriva listei depuse de Vadim Tudor la BEC. Pe 31 martie, Curtea de Apel Bucuresti a respins definitiv contestatia lui Gheorghe Funar si a decis ca Vadim Tudor poate candida la europarlamentare.

Biroul Electoral Central: Corneliu Vadim Tudor este presedintele PRM, nu Funar

Decizie definitiva: Lista depusa de Funar pentru PRM la europarlamentare, respinsa

Totodata, pe 8 aprilie, Curtea de Apel Bucuresti a respins definitiv si lista depusa de Gheorghe Funar, dupa ce, pe 2 aprilie, BEC a respins lista de candidati depusa de acesta.

In ce il priveste pe Corneliu Vadim Tudor, pe 6 aprilie Tribunalul Bucuresti a respins contestatia privind candidatura la europarlamentare, insa liderul PRM a atacat decizia la Curtea de Apel Bucuresti, care a intors decizia si a hotarat definitiv ca europarlamentarul PRM poate candidat pentru un nou mandat.

Vadim Tudor nu poate candida la europarlamentare - Tribunalul Bucuresti

Activitatea in Parlamentul European, in cifre

Corneliu Vadim Tudor are doar 29 de activitati in actuala legislatura a Parlamentului European, toate fiind luari de cuvant in plen, potrivit MEPranking.eu, clasandu-se pe locul 31 din 33 europarlamentari romani, fiind totodata printre ultimii din intregul PE si eurodeputatul candidat in 2014 cu cele mai putine activitati in ultimii cinci ani.

De asemenea, Vadim Tudor este membru in Comisia pentru cultura si educatie si in Delegatia pentru relatiile cu Elvetia si Norvegia, la Comisia parlamentara mixta UE-Islanda si la Comisia parlamentara mixta a Spatiului Economic European (SEE). Totodata, este membru supleant in Comisia pentru afaceri externe si in Delegatia la Comisia parlamentara mixta UE-Turcia, potrivit paginii sale de pe site-ul Parlamentului European.

A inceput campania pentru europarlamentare - mergeti la vot? Sondaj Ziare.com

Europarlamentare 2014: De unde avem de ales pe 25 mai - Iata candidatii

Alegeri europarlamentare 2014: Politicienii se lupta pentru 32 de mandate

Scandaluri si excluderea din PRM

Corneliu Vadim Tudor a fost discipolul lui Eugen Barbu si a infiintat revistele Romania Mare, Politica si ziarul Tricolorul. A scris numeroase poeme, inainte de 1990, in care ridica in slavi cuplul dictatorial, pe Elena si Nicolae Ceausescu.

In luna septembrie 2006, Corneliu Vadim Tudor a afirmat ca "Nicolae Ceausescu va avea curand statuie in fiecare oras din Romania", gest pe care liderul PRM il va face pentru ca "nu se pot sterge cu buretele 45 de ani de istorie".

Presedintele PRM a fost dat in judecat de mai multe ori pentru insulta si calomnie, dupa publicarea unor pamflete, in revistele Politica si Romania Mare. El a fost deseori acuzat de xenofobie si antisemitism, iar cotidianul egiptean Al Ahram l-a numit "Jean-Marie Le Pen al Carpatilor".

Rascoala in PRM: Liderii de filiale l-au dat jos pe Vadim (Video)

Vadim Tudor, exclus din PRM. Funar este noul presedinte (Video)

Pe 15 iunie 2013, Vadim Tudor a fost revocat din functia de presedinte al PRM in urma unei sedinte extraordinare a Consiliului National, soldata cu un vot zdrobitor impotriva sa si a conducerii partidului.

Luna urmatoare, pe 27 iulie, fondatorul PRM a fost exclus din partid, iar Gheorghe Funar a fost ales in functia de presedinte. Din 770 de membri de partid prezenti la adunare, doar 4 au votat impotriva excluderii lui Vadim Tudor.

In ultima sa declaratie de avere, Vadim Tudor a trecut doar un autoturism Dacia Logan din anul 2007 si o "colectie de autografe celebre + obiecte care au apartinut unor personalitati istorice", dobandite incepand cu anul 1977 si a caror valoare este "neevaluata".

De asemenea, are doua imprumuturi de cate 70.400 de lei acordate catre S.C. Editura Romania Mare si S.C. Editura Tricolorul. Nu in ultimul rand, la capitolul venituri realizate in ultimul an fiscal, europarlamentarul PRM a trecut salariul primit de la Parlamentul European, in valoare de 72.000 de euro.

Alegeri europarlamentare 2014: Dan Diaconescu, unul dintre cei mai controversati candidati pentru PE

Alegeri europarlamentare 2014: M.R. Ungureanu, cel care cere voturi, dar nu vrea in PE

Alegeri europarlamentare 2014: Mihail Neamtu, de la plangerea penala impotriva lui Ponta, la PE

Alegerile europarlamentare au loc pe 25 mai, iar Romania va trimite in Parlamentul European 32 de eurodeputati, cu unul mai putin decat in actuala legislatura, dupa aderarea Croatiei la Uniunea Europeana, in iulie 2013.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#Corneliu Vadim Tudor alegeri europarlamentare, #lista PRM europarlamentare, #Vadim Tudor PRM europarlamentare , #europarlamentar