Turcescu, ofiter acoperit: Ministrul Apararii ar putea fi chemat la raport UPDATE

Marti, 23 Septembrie 2014, ora 11:47
4451 citiri
Turcescu, ofiter acoperit: Ministrul Apararii ar putea fi chemat la raport UPDATE
Foto: B1 TV

Senatorul PNL Corneliu Dobritoiu, seful comisiei de Aparare din Senat, cere audierea ministrului Apararii, Mircea Dusa (PSD), dupa ce Robert Turcescu a dezvaluit, duminica seara, ca a fost ofiter acoperit al serviciului de informatii din MApN.

UPDATE: Sedinta comisiei de Aparare programata pentru ora 13:00 nu a putut avea loc din lipsa de cvorum, urmand ca subiectul sa fie abordat miercuri.

Dobritoiu a declarat, marti, la Palatul Parlamentului, ca doreste ca subiectul sa fie lamurit. "E o propunere pe care o voi supune votului in comisie", a spus senatorul, precizand ca subiectul ar putea fi discutat miercuri, pentru ca "astazi avem audierile comisiilor reunite pentru rectificarea bugetara".

"E o problema care trebuie rezolvata in sensul de a avea si pozitia formala a reprezentantilor institutiei", a precizat Corneliu Dobritoiu, fost ministru al Apararii.

Senatorul a catalogat drept "corecta" pozitia MApN exprimata luni printr-un comunicat remis presei.

Robert Turcescu, ofiter acoperit - MApN arunca pisica: Alte institutii sa se pronunte

"Pozitia ministerului e corecta, pentru ca nu doreste sa fie parte intr-un taifas delirant - ceea ce a incercat domnul Turcescu sa prezinte opiniei publice (...) Este halucinant. E interesul legitim al comisiei, atata timp cat s-au facut afirmatii publice grave", a completat Corneliu Dobritoiu.

Senatorul PNL spune ca ministrul Dusa trebuie sa fie prezent la discutii, pentru a se afla care este "pozitia oficiala".

Intrebat daca ministrul Apararii are informatii despre ofiterii acoperiti din Directia de Informatii Militare (DIM), Corneliu Dobritoiu a negat. "Nici nu are dreptul sa cunoasca lista pentru ca nu se poate, e nefiresc, e in afara legii", a spus el, precizand ca "celelalte ajutoare ale ministrului" sunt cei care cunosc aceste informatii.

In aceste conditii, Dobritoiu a recunoscut ca audierile din comisie nu vor avea nicio finalitate, ci este doar "un prilej prin care sa ne informam".

Pe de alta parte, fostul ministru al Apararii a precizat ca nu e un "expert in domeniu", dar poate spune ca "un ofiter acoperit nu are identitate militara".

Totodata, el a afirmat ca trebuie lamurita aparitia acelor fluturari de plata, publicati pe blog de Robert Turcescu. "Suma respectiva este ridicola, nu reprezinta nici macar solda de grad a unui locotenent colonel, e prea mica. Iar un ofiter in rezerva e retribuit de MApN numai in timpul concentrarilor pentru pregatire. (...) Sa vedem daca anterior prezentei din fruntea ministerului au fost ordine de concentrare pentru anumiti rezervisti. Concentrarea nu se face luni la rand, ci pe perioada scurta", a mai declarat senatorul PNL.

Robert Turcescu a fost locotenent-colonel sub acoperire: Renunt la emisiune. Eram fariseu, un nimeni

Parchetul Militar ar trebui sa se autosesizeze

Intrebat daca Turcescu risca vreo pedeapsa, Corneliu Dobritoiu a refuzat sa se pronunte, dar a subliniat faptul ca Parchetul Militar ar trebui sa se autosesizeze. "Daca are agenda incarcata, probabil se va sesiza mai tarziu", a admis acesta.

La insistentele jurnalistilor, el a precizat inca o data ca "niciun ministru nu stie care sunt acoperitii".

"Daca o structura vrea sa isi avanseze oamenii acoperiti, nu ii avanseaza individual, ci cand se fac avansarile mari intra la pausal - cine poate sa ii verifice? - cu propuneri de trecere la un grad la altul", a mai declarat Dobritoiu.

Intrebat din nou care este finalitatea audierilor lui Mircea Dusa in comisia de aparare din Senat, Corneliu Dobritoiu a raspuns: "Daca Robert Turcescu a fost acoperit, nu vom primi nicio informatie. Daca nu a existat, se poate spune 'Nu a existat Turcescu in evidentele noastre'".

Melescanu a demisionat de la sefia SIE

Melescanu si-a depus candidatura: Cine l-a ajutat sa stranga semnaturile

In context, Corneliu Dobritoiu a fost intrebat ce parere are despre candidatura la presedintie a fostului sau coleg de partid Teodor Melescanu, directorul demisionar al SIE.

"E o situatie inedita, legea nu ii interzice. Ii doresc succes!", a raspuns senatorul liberal, adaugand ca "este greu de presupus" ca il va si avea, pentru ca "domnia sa nu are structuri de partid in spate care sa ii asigure un numar de voturi".

Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
#Dobritoiu ministrul apararii audiat Turcescu, #Dusa audiat Senat Turcescu , #senator