Scandalul Corina Cretu: Interpelari catre Comisia Europeana si dosar despre deplasarea in Reunion

Joi, 17 Decembrie 2015, ora 21:31
9312 citiri
Scandalul Corina Cretu: Interpelari catre Comisia Europeana si dosar despre deplasarea in Reunion
Foto: Facebook/ Corina Cretu

Europarlamentarul Cristian Preda spune ca, in urma publicarii in "Politico" a dezvaluirilor despre comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Cretu, si a demersurilor sale, comisia de control bugetar din PE a trimis secretarului general al Comisiei Europene, Alexander Italiener, mai multe intrebari.

Cele sase intrebari, in limba engleza, sunt scrise de Cristian Preda, pe contul sau de Facebook.

Corina Cretu raspunde acuzatiilor din Politico: Un atac fara precedent! (Video)

"1. Ce masuri va lua Comisia pentru a face mai multa lumina in cazul acuzatiilor mentionate in 'Politico'?", este prima intrebare scrisa pe contul de Facebook Cristian Preda.

"2. Vreun fost membru al fostului sau staff a depus o plangere?

3. La cate intalniri ale Colegiului Comisionarilor a participat personal Cretu, de la nominalizarea sa? Ar putea Comisia sa stabileasca un clasament al celor 10 comisari cu cele mai putine prezente la intalnirile Colegiului?

4. Combinarea calatoriilor profesionale cu plecarile din motive personale: cate astfel de cazuri sunt cunoscute de catre Comisie?

5. Ar putea Comisia sa informeze Parlamentul despre folosirea masinii de serviciu de catre comisar (Corina Cretu - n.red.) de cand a preluat functia?

6. Poate Comisia sa asigure ca regulile pentru misiune si regulile care guverneaza folosirea resurselor Comisiei prevazute de Codul de conduita al Comisarului sunt respectate in totalitate pentru acesta si pentru toti ceilalti comisari?", sunt celelalte cinci intrebari ale lui Cristian Preda.

Acesta subliniaza ca raspunsurile Comisiei Europene la cele 6 intrebari trebuie sa survina pana pe 11 ianuarie, iar pe 14 ianuarie Italiener va fi audiat in comisia de control bugetar.

"Corina Cretu mai e anchetata si intr-un alt dosar, legat de finantarea unui proiect din insula La Reunion", incheie Cristian Preda.

Surse Ziare.com au declarat ca ancheta despre La Reunion are in vedere afaceri ale sotului Corinei Cretu legate de proiecte finantate de Comisia Europeana.

Dezvaluiri incredibile de la Bruxelles: Politico sustine ca angajatii Corinei Cretu si-au dat demisia - ii punea sa-i duca rufele la spalat

In materialul publicat de Politico pe 10 decembrie se arata ca jumatate din staff-ul comisarului european pentru Politici Regionale Corina Cretu a demisionat in timpul primului an de mandat, din cauza obiceiurilor sale total neprofesioniste.

Angajatii de la Bruxelles s-au aratat nemultumiti de faptul ca Cretu amesteca viata personala cu munca. Fosti si actuali angajati au descris "dezordinea" din echipa Corinei Cretu, din care au plecat, pe rand, seful de cabinet, adjunctul acestuia, seful de comunicare, dar si alti membri ai staff-ului.

9 din 18 persoane din biroul Corinei Cretu si-au dat demisia in doar 12 luni, pe fondul programului de munca prea lejer pe care il avea aceasta, dar si din cauza tendintei sale de a combina calatoriile oficiale cu excursii in scop recreativ.

Mai mult, Corina Cretu le cerea angajatilor din cabinetul sau sa ii rezolve diverse treburi personale, cum ar fi sa-i duca rufele la spalat, sa ii cumpere alimente si sa ii plimbe cu masina rudele.

Dintre cei 28 de comisari europeni, Corina Cretu are cele mai multe absente la intalnirile saptamanale ale Comisiei, lipsind la aproape un sfert dintre ele. De asemenea, Cretu se pare ca nu tine cont de unele dintre regulile institutionale de la Bruxelles, ceea ce a provocat frustrare in randul echipei sale. De exemplu, angajatii sai au spus ca aceasta fuma in birou, incalcand o interdictie valabila la nivelul intregii institutii.

Angajatii Corinei Cretu au mai aratat ca aceasta obisnuia sa amestece vizitele oficiale cu excursiile in scop recreativ. De exemplu, in luna mai, comisarul a transformat o delegatie oficiale de patru zile in Insula Reunion din Oceanul Indian intr-o vacanta de zece zile alaturi de sotul ei, omul de afaceri Ovidiu Rogoz, potrivit programului pe un an obtinut de Politico.

F.N.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Cristian Preda Corina Cretu, #Corina Cretu scandal, #angajati Corina Cretu , #comisar european