Romania ar putea ramane fara bani europeni pentru spitale regionale: Guvernul nu si-a facut treaba, spune Corina Cretu

Marti, 23 Aprilie 2019, ora 17:18
3170 citiri
Romania ar putea ramane fara bani europeni pentru spitale regionale: Guvernul nu si-a facut treaba, spune Corina Cretu

Desi pe agenda sociala si in promisiunile politice de cativa ani, constructia spitalelor regionale ar putea ramane fara finantare europeana, pentru ca Guvernul nu si-a facut treaba, spune Corina Cretu, comisar european pentru Politica regionala.

Aceasta a explicat, marti, ca Romania risca sa piarda banii europeni pentru construirea spitalelor regionale, in conditiile in care in patru ani "nu s-a reusit decat stabilirea amplasamentelor si studiile de fezabilitate".

"Sunt proiecte ca spitalele regionale, de pilda, care, daca in patru ani de zile nu s-a reusit decat stabilirea amplasamentelor si studiile de fezabilitate, intr-adevar risca sa se piarda banii europeni, pentru ca mai urmeaza licitatiile, constructia efectiva, lucruri care sunt greu de crezut ca vor fi realizate in acest interval de timp. (...) Regulile europene arata ca, daca pana in 2023, 90% din lucrarile respective nu sunt facute se dau toti banii inapoi, se pierd toti banii", a explicat Cretu, la o conferinta de presa comuna cu primarul Sectorului 3, Robert Negoita.

Ea a adaugat ca asteapta inca din aprilie 2018 raspunsuri la scrisorile pe care le-a trimis Guvernului, cu privire la decizia vizavi de banii care au fost alocati pentru spitale.

"Astept din aprilie 2018 ca Guvernul Romaniei sa raspunda la scrisorile mele. Sunt trei scrisori la care nu am primit raspuns, in care intrebam Guvernul Romaniei care este decizia dansilor politica in legatura cu acesti bani care sunt alocati pentru spitale. Daca dansii doresc sa ii foloseasca pentru actuala perioada de programare trebuie sa avem o solicitare. Am inteles dintr-o conferinta de presa ca se doreste fazarea. Deci folosirea acestor 300 de milioane de euro doar pentru documentatie si inceperea constructiei efective de la 1 ianuarie 2021.

Aceasta am inteles din presa, dar noi la Comisia Europeana nu avem nicio solicitare. Daca se doreste sa se foloseasca acesti bani europeni pentru alte obiective iar ne trebuie o solicitare si o notificare catre Comisia Europeana, pe care nu o avem. Autoritatile romane ar trebui sa identifice unde nu se cheltuie si sa se foloseasca aceste 300 de milioane in alte scopuri. Deci, pentru orice pas inainte, noi dorim sa fim informati si asteptam aceasta informare", a precizat comisarul european.

Pe de alta parte, Corina Cretu a criticat introducerea in ghidurile de finantare a unei prevederi de a limita investitiile la 1,5 milioane de euro.

"Imi pare foarte rau ca s-a introdus in ghidurile de finantare aceasta prevedere, care nu este europeana, de a limita investitiile la 1,5 milioane de euro, pentru ca sensul politicii noastre regionale este acela de a investi in proiecte mari care nu ar putea fi suportate din bugetul national. Din pacate, din dorinta de a multumi pe toata lumea, s-a creat aceasta noua prevedere in ghidurile de finantare, care limiteaza posibilitatile de a folosi sume mari pentru proiecte mari", a spus Cretu.

Marele esec al ministrilor Sanatatii din ultimii ani sunt spitalele regionale. Toti au promis ca in 2018 vor finaliza studiile de fezabilitate pentru a obtine banii de la Banca Mondiala, dar acestea ar putea fi gata abia in 2019. Actualul ministru, Sorina Pintea, admitea la inceputul anului ca spitalele vor fi construite cu o intarziere de un an. Primul va fi cel din Iasi, care ar putea fi gata in 2024.

In anul 2015, premierul de atunci, Victor Ponta, anunta cu mare fast demararea proiectului de constructie a celor trei spitale regionale din Iasi, Craiova si Cluj, proiect realizat impreuna cu Comisia Europeana. La acel moment, se doreau cate 100 de milioane de euro pentru fiecare unitate spitaliceasca.

"Conform documentelor trimise la Comisia Europeana, avem alocati, in perioada 2014-2020, din fonduri europene, in jur de 100 de milioane de euro pentru fiecare dintre cele trei spitale regionale pe care noi le-am considerat importante, prioritati, si anume Iasi, Cluj si Craiova.

Vom face un proiect comun, un tip de spital regional, un proiect tip, care, dupa aceea, sigur, se realizeaza pe teren, cu sprijinul autoritatii locale, care trebuie sa puna la dispozitie teren, infrastructura si confinatare", a explicat Victor Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#spitale bani UE Cretu Guvern , #comisar european