Opozitia acuza: Corina Cretu, desemnata ilegal de Ponta. Credibilitatea lui Junker ar fi afectata

Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 14:31
5858 citiri
Opozitia acuza: Corina Cretu, desemnata ilegal de Ponta. Credibilitatea lui Junker ar fi afectata

Liderii Opozitiei, Klaus Iohannis si Vasile Blaga, contesta nominalizarea Corinei Cretu pentru o functie de comisar european, intr-o scrisoare adresata miercuri presedintelui Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, si presedintelui Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul.

Co-presedintii Aliantei Crestin Liberale (ACL) sustin ca nominalizarea Corinei Cretu pentru un post european a fost facuta ilegal si ca o desemnare ilegala a unui comisar din partea Romaniei "ar afecta atat credibilitatea Comisiei Europene, cat si pe cea a presedintelui-ales al Comisiei Europene".

In documentul remis Ziare.com, Blaga si Iohannis citeaza articolul 19 din Legea nr.373/2013 privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene, care prevede ca Parlamentul trebuie sa fie informat de catre Guvern "in legatura cu nominalizarea persoanelor in vederea ocuparii unor functii in cadrul institutiilor Uniunii Europene" si ca persoana propusa trebuie sa fie audiata in comisiile de specialitate ale Legislativului, anterior transmiterii nominalizarilor catre Comisia Europeana si nu ulterior, cum s-a intamplat in cazul de fata.

"In urma audierilor desfasurate in cadrul comisiilor de specialitate ale celor doua Camere, o hotarare va fi transmisa spre vot Biroului Permanent reunit al celor doua Camere din Parlamentul Romaniei", se mai precizeaza in documentul liderilor ACL.

Blaga si Iohannis au mentionat ca "ar fi absurd de crezut ca legiuitorul s-ar fi referit la o audiere in Parlamentul intern abia dupa ce propunerea a fost deja asumata de Romania si transmisa Comisiei Europene".

Audierile nu au avut loc

"Mai precizam faptul ca audierile in Parlament nu au avut loc, desi doamna Anca Boagiu, in calitate de presedinte al Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul Romaniei, inca din luna iulie a solicitat prin scrisori oficiale atat domnului prim-ministru al Romaniei Victor Ponta, cat si presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, sa demareze procedurile legale in vederea nominalizarii unui Comisar european", se arata in scrisoarea trimisa la Bruxelles.

Liderii opozitiei mai noteaza ca incalcarea legii "constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani".

"In concluzie, consideram ca aceasta desemnare ilegala facuta de Prim-ministrul Victor Ponta poate afecta atat credibilitatea Comisiei Europene, cat si pe cea a Presedintelui-ales ce ar putea fi pus intr-o situatie dificila cand va trebui sa treaca de votul Parlamentului European, avand in componenta Cabinetului un comisar nominalizat ilegal. Consideram ca aceasta incalcare a legii nu trebuie trecuta cu vederea de Presedintele-ales al Comisiei Europene si ar trebui actionat in consecinta", conchid presedintii PNL si PDL.

Cretu, nominalizata "pe ascuns" de Ponta

Europarlamentarul Corina Cretu este a doua nominalizare a Romaniei pentru a ocupa una dintre cele 28 de functii de comisar european, potrivit unei adrese pe care premierul Victor Ponta i-a trimis-o presedintelui Comisiei Europene.

E oficial: Corina Cretu, a doua propunere a Romaniei pentru functia de comisar european

Dupa ce informatia a aparut sambata pe surse, aceasta a fost confirmata luni, cand B1 TV a prezentat adresa trimisa de Ponta la Bruxelles, in care prima nominalizare a Guvernului este Dacian Ciolos, iar a doua este Corina Cretu.

Corina Cretu, a doua nominalizare a Romaniei pentru functia de comisar european - surse

Ulterior, surse de la Bruxelles au declarat ca europerlamentarul a fost confirmat de Jean-Claude Juncker drept propunere a Romaniei pentru functia de comisar.

Corina Cretu, confirmata de Juncker pentru Comisia Europeana - Surse

Potrivit acestor surse, europarlamentarul PSD, care este si vicepresedinte al Parlamentului European, ar urma sa primeasca portofoliul Politicii Regionale, urmand sa gestioneze politica de coeziune si fondurile europene, a informat Gandul.

Daca informatia se va confirma, Dacian Ciolos va pierde functia de comisar pentru Agricultura, pentru care a fost sustinut public atat de presedintele Traian Basescu, cat si de premierul Victor Ponta, ca prima optiune.

Cretu, contestata si de Traian Basescu

De asemenea, Presedintele Traian Basescu a precizat, sambata, la plecarea la Reuniunea Extraordinara a Consiliului European de la Bruxelles, ca Guvernul a trimis doua propuneri fara ca Parlamentul sa-i audieze pe candidati.

Basescu acuza Guvernul: Am aflat de la Bruxelles ca avem doua nominalizari pentru functia de comisar european

Mai mult, seful statului s-a plans ca a aflat de la Bruxelles de cele doua nominalizari si a acuzat Guvernul ca incalca legislatia interna, pentru ca cele doua persoane propuse pentru functia de comisar european nu au fost audiate in Parlament.

D.T.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Corina Cretu contestata, #Corina Cretu ilegal, #Corina Cretu Junker , #euroarlamentar