Corlatean, asteptari mari de la CE: Romania va avea un portofoliu cu greutate

Duminica, 07 Septembrie 2014, ora 10:34
2460 citiri
Corlatean, asteptari mari de la CE: Romania va avea un portofoliu cu greutate

Ministrul de Externe Titus Corlatean sustine ca europarlamentarul Corina Cretu va obtine un portofoliu important in Comisia Europeana (CE), in urma audierilor de saptamana viitoare.

Diplomatul roman a spus ca presedintele CE, Jean-Claude Juncker, va incepe de luni atribuirea portofoliilor, iar la jumatatea saptamanii urmatoare vom afla ce domeniu va primi propunerea Romaniei, Corina Cretu, intr-un interviu acordat postului TVR.

Corlatean crede ca tara noastra va obtine "un portofoliu cu greutate", cu toate ca a pierdut domeniul Agriculturii, "care era un portofoliu important".

E oficial: Corina Cretu a fost confirmata in functia de comisar european

"Niciodata, la nivelul Guvernului, nu am vorbit decat despre un portofoliu relevant, important, cu greutate, pentru Romania. La ora la care informatiile au confirmat ca nu vom putea, din pacate, obtine, portofoliul Agriculturii, care era un portofoliu important - succesiune a doua mandate pe acelasi portofoliu si pana la urma s-a confirmat, alocarea acelui portofoliu a Agriculturii unei alte tari membre - ne-a obligat, si asta a fost discutia intre Bruxelles si Guvernul Romaniei, primul-ministru.

Iar discutia, fara sa intru in toate dezbaterile directe dintre Bucuresti si Bruxelles, a fost intotdeauna pe un portofoliu cu greutate, relevant. In niciun caz aceasta chestiune - care nu nesemnificativa, Ajutor umanitar, prezente in diferite zone, un buget destul de important - dar nu avem niciun fel de discutie pe aceasta tema.

Eu am incredintarea ca saptamana viitoare, probabil in ziua de miercuri, cand presedintele Comisiei Europene va face anunturile privind toate statele membre, Romania va avea confirmat un portofoliu cu greutate", a explicat Titus Corlatean.

Corina Cretu a fost audiata de Jean Claude Juncker - Inca nu se stie portofoliul

Ministrul de Externe a precizat ca speculatiie legate de portofoliul Ajutor umanitar au aparut in Romania "pe aceeasi vesnica poveste a unei batalii politice prost intelese si transferate la Bruxelles, in cazul respectiv, prin canalul Partidului Popular European, care risca sa ne genereze noua, Romaniei, o problema de pierdere a unui portofoliu important".

Presedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a stabilit, vineri, care va fi lista de comisari europeni, iar din partea Romaniei a fost confirmata social-democrata Corina Cretu.

Lista nu mentioneaza, insa, ce portofoliu va primi fiecare tara, un anunt oficial in acest sens urmand a fi facut marti, la ora 13:00, intr-o conferinta de presa sustinuta de Junker.

Scandal pe propunerea comisarului

Dupa ce a pierdut Agricultura, Romania mizeaza pe obtinerea portofoliului pentru Politica Regionala, detinut in prezent de austriacul Johannes Hahn, care va primi un alt portofoliu. Acelasi post este vizat insa si de Cehia, care a nominalizat-o pe Vera Jourova, ministru pentru Dezvoltare Regionala.

Desemnarea comisarului european a declansat un scandal major pe scena politica romaneasca. In timp ce Victor Ponta s-a laudat ca a reusit sa negocieze cel mai bun portofoliu pe care l-ar fi putut obtine Romania, "dezvoltarea regionala", ACL a trimis o scrisoare la Bruxelles in care l-a acuzat pe premier ca nu a respectat legea atunci cand a facut nominalizarea Corinei Cretu.

Ponta: Blaga si Iohannis, "Pacala si Tandala", doi politruci care nu inteleg nimic

Opozitia acuza: Corina Cretu, desemnata ilegal de Ponta. Credibilitatea lui Junker ar fi afectata

Miercuri seara, s-a aflat pe surse ca Romania nu trebuie sa se astepte decat la postul de comisar pe Ajutoare umanitare, iar Victor Ponta l-a invinovatit pentru acest posibil esec pe presedintele Traian Basescu si pe cei doi lideri ai ACL, Vasile Blaga si Klaus Iohannis.

Ponta: Basescu a contestat aseara propunerea de comisar. Rusinos! (Video)

Joi seara, insa, premierul Ponta a declarat ca "niciodata nu s-a vorbit ca Romania sa primeasca portofoliul de ajutor umanitar".

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Corlatean Corina Cretu, #Corlatean Comisia Europeana, #portofoliu Corina Cretu , #euroarlamentar
Comentarii
Poza Marin2134
Marin2134
rank 5
Poza meandrele concretului
meandrele concretului
rank 5
Greu de n-ai să-l poți duce. Crezi că portofoliul va fi greu pe