Corina Cretu: Anticipatele, singura solutie acceptabila dupa demisia lui Boc

Marti, 07 Februarie 2012, ora 17:54 1522 citiri
Foto: Facebook

Alegerile anticipate reprezinta singura solutie acceptabila dupa demisia lui Emil Boc si a Guvernului, considera europarlamentarul Corina Cretu, vicepresedinte PSD, potrivit careia daca nu se ajunge la alegeri anticipate, schimbarea Guvernului fara schimbarea programului de guvernare este total inutila.

"Este prea devreme sa spunem ce urmeaza dupa demisia lui Emil Boc si a Guvernului condus de el. In ceea ce ma priveste, am ferma convingere ca singura solutie acceptabila, de durata si in logica democratiei, este convocarea alegerilor anticipate. Orice alta solutie nu ar face decat sa prelungeasca agonia unui regim politic alaturea cu democratia si grav daunator intereselor cetatenilor.

Mai este o problema: daca nu se ajunge la alegeri anticipate, schimbarea Guvernului fara schimbarea programului de guvernare este total inutila. Oamenii nu sunt afectati atat de ministri (desi unii au fost adevarate calamitati), cat de politicile Guvernului. Iar politicile Guvernului sunt dictate de FMI. Care si-a prelungit sederea la Bucuresti, pentru a se asigura ca noul premier nu va schimba nimic din promisiunile celui vechi", scrie Corina Cretu pe blogul personal intr-un text intitulat "Ce urmeaza?".

Europarlamentarul din partea PSD este convins ca, desi multi se intreaba daca se mai pot convoca alegeri anticipate acum, acestea pot avea loc. Cu o conditie: "daca Traian Basescu accepta ca nu poate ignora cererea Opozitiei si majoritatii cetatenilor".

"Este posibil un acord politic intre partidele parlamentare pentru a accelera procesul de dizolvare a Parlamentului. In fond, doua guverne pot fi respinse in doua zile. Totul este sa se doreasca acest lucru, pentru ca in Constitutie termenele sunt maximale.

Guvernul Ungureanu prinde contur

Reamintesc si faptul ca, daca exista acordul partidelor, in doua-trei zile se poate modifica legislatia electorala, pentru a reduce campania electorala la 15 zile. Daca cei de la guvernare acum sunt responsabili, urmeaza exemplul lui Zapatero, care a procedat in acest fel, punand interesul national inaintea intereselor partidului sau", a subliniat vicepresedintele social-democratilor.

Totodata, Corina Cretu atrage atentia ca acum se da cel mai important test de buna-credinta, atat de catre Traian Basescu, cat si de partidele de la guvernare: "Au ocazia sa demonstreze ca fac ceea ce zic: anume ca servesc interesul national. Desi semnele nu sunt incurajatoare. Un amanunt: faptul ca Traian Basescu a invitat separat PSD, PNL si PC la consultari. Este o incercare de a manipula pe unii impotriva altora. A primit riposta ferma a USL, care se va duce ca atare la Cotroceni, si nu pe componente. Place sau nu presedintelui.

Incepe o perioada dificila politic, care trebuie gestionata responsabil. In primul rand de PDL si de liderii lui. Stiu ca acum functioneaza la cote maxime instinctul de conservare al membrilor sai, care vad viitorul tot mai incert pentru ei. Dar dincolo de asta, trebuie sa functioneze in primul rand ratiunea".

Pe de alta parte, europarlamentarul subliniaza ca nu doar PDL isi joaca supravietuirea politica, ci si Traian Basescu, iar supravietuirea politica ameninta UNPR, in mai mare masura, si UDMR, in mai mica masura.

Mihai Razvan Ungureanu incepe consultarile pentru noul Guvern

"Daca se va situa pe pozitia de avocat al PDL, isi reduce aproape la zero aceste sanse. Daca asculta si vocea celorlalti, cine stie. Mai este cineva care isi joaca acum supravietuirea: UDMR. Acum are o oportunitate de a lua o decizie care sa-i asigure perenitatea in politica romaneasca. Si UDMR trebuie sa joace cu multa intelepciune. Ce va fi, vom vedea. Important este ca un prim pas spre schimbare a fost facut. Sa nu ne oprim aici!", conchide Corina Cretu.

Amintim ca, in urma demisiei de luni dimineata a lui Emil Boc, Mihai Razvan Ungureanu a fost desemnat premier de catre presedintele Traian Basescu, luni seara, dupa consultari cu partidele politice.

Premierul desemnat Mihai-Razvan Ungureanu are marti consultari cu partidele din Coalitie in vederea elaborarii programului de guvernare si pentru identificarea "formulei optime de Cabinet".

A.T.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News