Corina Cretu: Viitorul Serbiei depinde de respectarea drepturilor minoritatii romane

Joi, 22 Decembrie 2011, ora 22:49 1378 citiri
Foto: Arhiva

Europarlamentarul Corina Cretu a cerut, joi, Comisiei Europene sa conditioneze discutiile privind viitorul european al Serbiei de respectarea drepturilor minoritatii romane din aceasta tara.

"Aceste violente revoltatoare reprezinta apogeul unui proces constant de discriminare, deznationalizare si persecutii la care sunt supusi romanii din Serbia", considera Cretu, referindu-se la recentele atacuri armate indreptate impotriva liderilor comunitatilor romanesti din Timoc si Voivodina.

Vicepresedintele Comisiei europarlamentare pentru Dezvoltare a atras atentia, intr-un comunicat remis joi Ziare.com, asupra blocarii sistematice a accesului minoritatii romane din Serbia la educatie, asistenta religioasa, presa si administratie publica in limba materna, se mai precizeaza in comunicat.

"Dialogul privind acordarea statutului de tara candidata la aderarea la UE trebuie sa vizeze, in primul rand, necesitatea masurilor concrete si urgente de eradicare a oricaror forme de discriminare a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale. Arestarea prezumtivilor criminali de razboi nu este suficienta pentru a face Serbia apta sa apartina comunitatii europene", este de parere Corina Cretu.

Aceasta a cerut forurilor europene sa monitorizeze strict modul in care autoritatile sarbe pun in practica prevederile Rezolut iei 1632/2008 si ale Recomandarii 1845/2008 ale Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, referitoare la situatia minoritatilor nationale din Voievodina si a minoritatii romane din Serbia.

D.R.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News