Corina Cretu: Tokes denigreaza Romania, in loc sa fie un simbol al reconcilierii dintre romani si maghiari

Sambata, 28 Septembrie 2013, ora 22:05
2719 citiri
Corina Cretu: Tokes denigreaza Romania, in loc sa fie un simbol al reconcilierii dintre romani si maghiari

Europarlamentarul social democrat Corina Cretu a declarat sambata, la Horodnic de Sus, ca Laszlo Tokes nu merita decoratia Steaua Romaniei pentru ca denigreaza Romania, desi ar fi putut dupa evenimentele din 1989 de la Timisoara sa devina "un simbol al reconcilierii" intre romani si maghiari.

"Demersul pe care l-am facut pentru ridicarea decoratiei, era sa zic colegului nostru, dar m-am gandit ca nu merita, desi este membru al Parlamentului European ales de cetatenii romani si eu cred ca cetatenii romani merita mult mai mult respect din partea unui om pe care l-au votat (...)

A luat acea decoratie pentru meritele pe care le-a avut in declansarea Revolutiei romane, dar cred ca avea o datorie fata de timisoreni, fata de toti cetatenii tarii sa devina, poate, un simbol al reconcilierii. Din pacate, domnul Tokes a ales confruntarea, a ales maximalizarea si aceasta este ratiunea pentru care noi am considerat ca nu merita aceasta distinctie, cea mai inalta distinctie a statului roman, infiintata de Alexandru Ioan Cuza, un om care denigreaza Romania, care vorbeste despre preluarea unei tari, a unei parti din Transilvania de catre o alta tara, pe care o numeste putere protectoare, de catre Ungaria", a spus Corina Cretu.

Ea a criticat si declaratiile avocatului lui Laszlo Tokes care facea referire la "erori de traducere", apreciind ca aceasta "este cea mai la indemana scuza cand se merge prea departe".

"Nu cred ca sunt erori de traducere si cele 134 de luari de cuvant din Parlamentul European care, toate, vorbesc despre acelasi lucru. Eu cred ca face foarte mult rau nu numai romanilor, ci si tuturor cetatenilor romani de nationalitate maghiara", a spus Corina Cretu.

Tokes, despre decoratie: Nu stiu daca e agenta KGB Corina Cretu, dar e o forta in spat

La randul sau, eurodeputatul Catalin Ivan s-a intrebat care a fost ratiunea pentru care presedintele Romaniei, Traian Basescu, i-a acordat lui Tokes, dupa 20 de ani, cea mai importanta distinctie a statului, in conditiile in care acesta ducea "o activitate foarte clara impotriva statului roman" si daca demersul presedintelui Basescu are vreo legatura cu relatia apropiata pe care o are cu premierul Ungariei, Victor Orban.

"A fost decorat de Traian Basescu, Traian Basescu care l-a sustinut in Parlamentul European. Toata delegatia PDL din Parlamentul European l-a sustinut pe Laszlo Tokes pentru functia de vicepresedinte al Parlamentului European si cred ca o intrebare legitima din partea tuturor, nu numai a noastra, ar fi catre Traian Basescu de ce decoreaza si promoveaza in structurile europene un om vadit antiroman, vadit impotriva intereselor nationale?

Care sunt meritele acestui om sa fie decorat la 20 de ani de la Revolutie cu cea mai inalta distinctie a statului, in conditiile in care el ducea o activitate, cu dovezi foarte clare, impotriva statului roman? Chiar atat de importanta este relatia de prietenie cu Victor Orban, premierul Ungariei? Pentru ca asa similitudini sunt. Derapaje dictatoriale vedem si in Ungaria si am vazut si pe perioada cand Traian Basescu conducea Guvernul si Presedintia", a spus Ivan.

Consiliul de Onoare al Ordinului 'Steaua Romaniei' a amanat, joi, pentru 11 octombrie luarea unei decizii in cazul sesizarilor privind retragerea decoratiei europarlamentarului Laszlo Tokes, avand in vedere faptul ca acesta a absentat de la sedinta

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Corina Cretu Tokes Romania, #Tokes scandal Steaua Romaniei , #PSD
Comentarii
C
Cronos
rank 3
Atata timp cat d-ra este colega si sustinatoarea unui plagiator
Poza Tragicomedian
Tragicomedian
rank 1