Corina Cretu: PSD nu a cerut blocarea fondurilor pentru Romania

Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 12:56 2458 citiri

Europarlamentarul PSD Corina Cretu a scris, sambata, pe blog, ca desi PSD nu a pus nicio clipa in Parlamentul European problema blocarii fondurilor europene ale Romaniei, alaturarea derapajelor din Romania cu cele din Ungaria este totusi "justificata".

"Da, PSD a propus o audiere publica in Parlamentul European, destinata dezbaterii situatiei politice, economice si sociale din Romania. Este o procedura democratica, legala si legitima, si astfel de audieri au avut drept subiect toate tarile membre. Nicio clipa nu s-a pus problema blocarii fondurilor europene ca urmare a acestei audieri. Spusele domnului Emil Boc sunt o minciuna pura si simpla, un exemplu de lasitate politica", spune Cretu.

Europarlamentarul PSD sustine, insa, ca este argumentata alaturarea numelui lui Traian Basescu cu cel al lui Viktor Orban si PSD considera "justificata" alaturarea Romaniei de Ungaria. "Cred ca PDL a intrat in panica, pentru ca aceasta audiere va scoate la iveala modul abuziv si iresponsabil in care guverneaza, dispretul lor fata de lege si de Constitutie, ne-respectarea criteriilor politice ale aderarii, incalcarile drepturilor si libertatilor cetatenesti, clientelismul si ridicarea coruptiei la rangul de putere in stat".

"Toate acestea ne fac sa alaturam numele lui Traian Basescu de cel al lui Viktor Orban si sa consideram ca situatia Romaniei este practic identica aceleia din Ungaria. Avem suficiente argumente pentru a ne sustine pozitia si afirmatiile. In ciuda nemultumirii sociale in crestere, in ciuda demonstratiilor care nu inceteaza de opt zile, PDL si Guvernul Boc ne raspund tuturor cu aroganta si cu un tupeu greu de suportat.

Este momentul sa revina la realitate: au facut din Romania o tara problema pentru UE, care se alatura Ungariei. Nu spusele noastre au facut apropierea, ci faptele lor. Bruxellesul are suficiente probleme si fara proasta guvernare si comportamentul totalitar al guvernantilor de la Bucuresti", a scris aceasta.

In ceea ce priveste fondurile europene destinate Romaniei, Corina Cretu spune ca actiunile PDL, nu cele ale PSD, pot duce la blocarea acestora.

"Ne-profesionalismul, indolenta si proasta administrare a treburilor tarii, toate incarnate de PDL, au dus, recent, la incetarea platilor din fonduri europene. Nici pana acum guvernul condus de Emil Boc nu a dat o explicatie coerenta acestui grav incident, si nimeni nu si-a sumat raspunderea pentru aceasta grava atingere adusa interesului national. In schimb, PSD este demonizat pentru ca a propus aceasta procedura, care serveste interesul national".

"Nu este in logica interesului national dorinta noastra de a acea o democratie stabila si functionala? Nu este in logica interesului national dorinta noastra de a vedea ca guvernul si presedintele Romaniei respecta prevederile politice ale Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana? Nu este in logica interesului national ca Romania sa devina cu adevarat un stat functional, care sa ofere cetatenilor ei o viata demna? Nu este in logica interesului national sa folosim instrumentele democratice ale Uniunii pentru a schimba in bine societatea si politica autohtone? Eu cred ca da!", a spus ea.

Presedintele PDL, Emil Boc, a catalogat sambata drept un gest "de maxima iresponsabilitate din partea PSD" ceea ce a numit ca fiind demersuri de blocare a fondurilor europene destinate Romaniei.

Boc a invitat Opozitia la dialog si i-a cerut sa ne se mai duca cu "para" la Bruxelles. "Dialogul si solutiile interne trebuie sa fie solutiile de urmat si nu umblatul cu para la Inalta Poarta, ca pe vremea fanariotilor, sa incercam sa ne castigam de acolo firmanul (ordin emis de sultan, n.red) pentru a putea sa guvernam. Cred ca acest gest al PSD trebuie sa inceteze imediat", a spus Emil Boc.

Presedintele PSD Victor Ponta a transmis ca USL nu a pus niciodata in discutie, la Parlamentul European, situatia fondurilor europene.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News