Corina Cretu ii da replica lui Ionel Danca, dupa ce a acuzat-o ca face blat cu Valcov pe deficit

Duminica, 20 Ianuarie 2019, ora 20:52
5966 citiri
Corina Cretu ii da replica lui Ionel Danca, dupa ce a acuzat-o ca face blat cu Valcov pe deficit
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Autoritatile romane au trimis spre aprobare Comisiei Europene proiecte in valoare de circa 629 milioane de euro, din care 571 pentru proiecte care au ajuns in ultimele doua saptamani ale anului 2018, a postat comisarul european Corina Cretu in replica la declaratiile lui Ionel Danca.

Purtatorul de cuvant al PNL sustinuse, duminica, intr-o postare pe Facebook, ca deficitul bugetar anuntat de consilierul premierului Darius Valcov pentru 2018 este rezultatul unei "falsificari grosolane prin diverse scamatorii fiscale si contabile", cu sprijinul comisarului european Corina Cretu.

Danca spune ca, pentru incadrarea in tinta de deficit, au fost incluse ca venituri in buget decontarile primite de la Comisia Europeana a cheltuielilor pentru unele proiecte ale autoritatilor publice locale realizate in perioada 2013 - 2017, cu finantare de la bugetul de stat si care au fost acceptate pentru decontare din fondurile europene alocate Romaniei in exercitiul financiar 2014-2020 cu sprijinul comisarului Cretu.

Corina Cretu a replicat tot pe Facebook:

"Inca de la inceputul anului trecut, am avertizat autoritatile romane asupra unui risc de decomitere de 830 de milioane de euro la nivelul Programului Operational Regional, subliniind in repetate randuri nevoia de a depune proiecte care sa acopere aceasta suma pana la 31 decembrie 2018.

Datorita eforturilor intense depuse de serviciile Comisiei Europene si de autoritatile romane, s-a evitat riscul dezangajarii automate prin identificarea si solutionarea blocajelor intampinate in procesul de implementare.

Tin sa precizez ca toate masurile propuse pentru accelerarea absorbtiei fondurilor europene au fost facute cu respectarea Regulamentelor de implementare a Fondurilor structurale si de investitii europene, fiind supervizate de Serviciile Legale ale Comisiei Europene.

Iata cateva dintre aceste masuri:

1. Modificarea mai multor programe operationale, pentru a directiona finantarea dinspre prioritatile unde s-a inregistrat absorbtie redusa (de exemplu: transportul urban in orasele mici), catre acele domenii care prezentau o perspectiva mai buna de absorbtie (cum ar fi domeniul sanatatii si al intreprinderilor mici si mijlocii);

2. Extinderea instrumentelor financiare si fuziunea Programului Operational pentru IMM-uri cu Programul Operational Regional; modificare ce a avut un impact pozitiv privind absorbtia a 250 milioane de euro.

3. Extinderea eligibilitatii pentru noi tipuri de cheltuieli si beneficiari - acest lucru a permis ca o serie de proiecte care nu au fost gandite initial sa primeasca finantare europeana - asa numitele proiecte alternative - sa fie luate in calcul pentru a primi finantare. (De exemplu, a fost preluat pe fonduri europene proiectul prin care urmau sa fie achizitionate 700 ambulante din fonduri nationale.)

Precizez ca, in luna decembrie 2018, autoritatile din Romania au trimis spre aprobare Comisiei Europene proiecte in valoare de aproximativ 629 milioane euro. Din aceasta suma, 571 milioane de euro (adica 64% din totalul platilor intermediare din ultimii cinci ani) reprezinta cheltuieli pentru proiecte care au ajuns la Bruxelles in ultimele doua saptamani ale anului 2018.

Potrivit principiului gestiunii partajate, autoritatile nationale sunt cele responsabile de selectarea proiectelor, bineinteles cu respectarea legalitatii si a regularitatii cheltuielilor. In cadrul auditurilor ulterioare, Comisia Europeana poate sa revina si sa auditeze o parte din aceste cheltuieli pentru a se asigura ca Bugetul UE este protejat.

In plus, doresc sa subliniez faptul ca Comisia Europeana a respectat procedurile in vigoare atunci cand a acceptat cererile de plata depuse pana la data de 31 decembrie 2018 de catre autoritatile romane, procedura aplicata tuturor statelor membre, in egala masura.

In baza acelorasi regulamente, in prezent, expertii Comisiei Europene analizeaza toate aceste cereri de plata si, in baza acestor evaluari, vor putea decide ulterior necesitatea efectuarii unor audituri, in vederea stabilirii eligibilitatii acestor cheltuieli".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Corina Cretu deficit fonduri UE , #comisar european