Corina Cretu cere retragerea calitatii lui Tokes Laszlo de vicepresedinte al PE

Marti, 07 Septembrie 2010, ora 14:03 1106 citiri
Foto: romanialibera.ro

Corina Cretu, vicepresedinte al Comisiei pentru Dezvoltare din Parlamentul European, a solicitat, luni, in sedinta plenara de la Strasbourg, retragerea calitatii lui Tokes Laszlo de vicepresedinte al Parlamentului European, deoarece politicianul maghiar si-a intensificat "mesajele sovine".

"Se implinesc trei luni de cand printre vicepresedintii Parlamentului European se numara dl Tokes Laszlo. De la alegerea sa controversata, dl Tokes a confirmat, din pacate, temerile celor care am avertizat asupra riscurilor alegerii unui promotor inversunat al separatismului pe criterii etnice si a unui semanator de vrajba intr-un spatiu in care noile state membre ale UE fac eforturi pentru inchiderea ranilor trecutului si pentru reconcilierea in spiritul Europei Unite", a declarat Corina Cretu, potrivit unui comunicat.

In interventia sa, europarlamentarul PSD a precizat ca, in noua sa postura de vicepresedinte, Tokes Laszlo si-a intensificat mesajele extremiste si sovine, mergand pana la instigari la actiuni de strada pentru obtinerea autonomiei teritoriale etnice in unele zone ale Romaniei, fapt care reprezinta un atac grav la integritatea unui stat membru al Uniunii Europene.

"Avand in vedere aceasta atitudine contrara valorilor si normelor europene, solicit punerea in discutie si retragerea calitatii d-lui Tokes Laszlo de vicepresedinte al Parlamentului European", a conchis Corina Cretu.

Regulamentul de procedura al PE nu face explicit referire la demiterea unui vicepresedinte al PE.

Pe de alta parte, europarlamentarul PD-L Cristian Preda a explicat recent ca suspendarea din functie a unui vicepresedinte al PE e facuta pentru abateri grave, nu pentru declaratii politice, si presupune votul a trei cincimi din conferinta Presedintilor, apoi a doua treimi din membrii Parlamentului.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News