Corina Cretu: Apocaliptica invazie a romanilor peste hotare a fost pura demagogie

Sambata, 04 Ianuarie 2014, ora 16:31
3143 citiri
Corina Cretu: Apocaliptica invazie a romanilor peste hotare a fost pura demagogie

Europarlamentarul PSD Corina Cretu considera ca "apocaliptica invazie" a romanilor de la 1 ianuarie, de care se temeau germanii si britanicii, a fost "pura demagogie" a politicienilor din cele doua tari.

Liderul social-democrat considera ca ridicarea restrictiilor privitoare la accesul lor pe piata muncii este "o victorie a ratiunii si a valorilor pe care este construita Uniunea Europeana, care a dovedit consescventa in aplicarea lor".

"In acest context apar cu atat mai deplasate si mai lipsite de sens campaniile de presa indreptate impotriva romanilor, campanii la care au aderat si oameni politici importanti din Germania si din Marea Britanie, nu doar demagogi in cautare de voturi in perspectiva alegerilor europene din mai", spune Corina Cretu, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Liberation ia apararea imigrantilor: Piata muncii era deja deschisa romanilor

Europarlamentarul PSD considera ca aceste campanii "au esuat in ridicol, pentru ca apocaliptica invazie a romanilor nu a avut loc".

"Romanii au dreptul sa circule fara vize in interiorul UE din 2003. Romania este tara membra a Uniunii din 2007, si de atuncii cetatenii ei se bucura de aceleasi drepturi ca oricare alt cetatean european.

Multe tari si-au deschis piata muncii inca din ianuarie 2007 pentru romani. Fenomenul emigratiei din motive economice s-a stabilizat, in pofida crizei, iar relansarea economiei romanesti il reduce.

Experienta tarilor membre ale UE care au ridicat restrictiile pe piata muncii arata ca romanii se integreaza social foarte rapid, ca sunt muncitori si eficienti, si au reusit sa participe la viata politica si sociala a comunitatilor din care fac parte. Inclusiv Germania si Marea Britanie cunosc experiente pozitive in acest sens, pe care nu inteleg de ce nu le iau in discutie, preferand demonizarea romanilor", a mai spus vicepresedintele PSD.

Solutia pentru romanii care cer ajutoare sociale: Fond special de asigurari sociale, la nivelul UE

Corina Cretu este de parere ca, in urma crizei, s-a nascut in aceste tari "nevoia de tapi ispasitori pentru esecul politicilor econmice si sociale locale".

AFP: "Exodul de creiere" continua in Romania si Bulgaria

"Nicio data statistica nu demonstreaza ca romanii ar fi o problema pentru sistemele de sanatate si de protectie sociala ale Germaniei si Marii Britanii, tari care, insumate, au o populatie de circa 140 de milioane de cetateni, iar posibilii beneficiari abuzivi de ajutoare de origine din Romania nu depasesc cinci pana la zece mii de oameni in cele doua tari.

Daca ei sunt totusi o povara, nu cred ca ar fi asa o mare problema ca, la nivelul Uniunii Europene, sa infiintam un fond special de asigurari sociale, care sa compenseze eventualele pierderi ale tarilor care au astfel de probleme din cauza altor cetateni europeni. Sunt decisa ca, in urmatoarea perioada, sa deschid o dezbatere in PE pe aceasta tema, care are o mai larga arie de cuprindere, pentru ca se refera, de fapt, la generalizarea unor beneficii sociale la nivelul UE", a mai afirmat europarlamentarul social-democrat.

Pe 1 ianuarie, au fost ridicate restrictiile de pe piata muncii, impuse cetatenilor romani si bulgari, in noua tari din Uniunea Europeana, printre care Marea Britanie, Germania si Franta. O parte dintre politicienii si presa din aceste tari a dus o adevarata campanie impotriva romanilor si bulgarilor, in ultimele luni, apreciind ca acestia vor emigra in numar foarte mare si ca vor crea probleme, de la aglomerarea sistemelor de ajutoare sociale, la cresterea infractionalitatii.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Corina Cretu migratie romani Marea Britanie, #Corina Cretu migratie romani demagogie, #ridicare restrictii romani piata muncii , #euroarlamentar