Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”

Sambata, 25 Martie 2023, ora 22:00
3250 citiri
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
Europarlamentarul Corina Creţu FOTO Twitter

După accidentul feroviar produs sâmbătă seara în Gara CFR Galaţi în urma căruia patru persoane au fost rănite, europarlamentarul Corina Creţu a preciza că este imperios necesară capacităţii administrative a CFR în vederea implementării sistemului european de management al traficului feroviar (ERTMS).

„Din păcate, un alt grav accident feroviar s-a produs în această seară, de această dată la Galaţi. Spunem pe 3 martie, când a avut loc un accident similar în judeţul Teleorman, din care au rezultat 12 răniţi şi multe pagube materiale, că Guvernul trebuie să acorde o prioritate maximă sectorului transportului - rutier şi feroviar în primul rând - înainte de a se petrece o tragedie majoră! România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport - în primul rând pe autostrăzi, însă, având în vedere starea deplorabilă a infrastructurii feroviare, trebuie să fim conştienţi că oricând s-ar putea înregistra un accident de nivelul celui din Grecia”, a scris Corina Creţu, sâmbătă pe Facebook.

Ea a adăugat că în timpul mandatului său de comisar european, a aprobat proiectul major din sectorul feroviar Radna-Gurasada-Simeria, dar a spus „tot timpul că alocarea de 1,3 miliarde de euro din Fondul de coeziune (sau 87 % din bugetul pentru transportul feroviar) unui singur proiect contribuie, într-adevăr, la reuşita segmentului de transport din POIM- Programul Operaţional Infrastructura Mare- 2014-2020, însă nu este în regulă că aceasta reuşită se bazează în mare pe un singur proiect”.

„Nu am cunoştinţă despre lansarea unor serii de investiţii noi în materialul rulant. În această privinţă, este imperios necesară creşterea capacităţii administrative a CFR în vederea implementării sistemului european de management al traficului feroviar (ERTMS). Potrivit unui studiu realizat de către Comisia Europeană, niciuna dintre investiţiile semnificative efectuate anterior în sisteme de semnalizare feroviară nu a fost încă dată în folosinţă, punându-se astfel în pericol viaţa pasagerilor şi împiedicând creşterea vitezei de deplasare funcţionale pentru traficul feroviar. Fără un sistem ERTMS funcţional, niciunul dintre proiectele feroviare finalizate nu poate fi considerat ca fiind funcţional. De asemenea, pentru a remedia această situaţie, Autoritatea Feroviară Română (AFER), organismul care este responsabil de verificarea instalării corecte a ERTMS, trebuie să fie mobilizată urgent şi să-şi consolideze capacitatea administrativă pentru a face faţă acestei cerinţe”, a mai precizat Creţu.

Întreţinerea investiţiilor în domeniul transporturilor este o alt obiectiv foarte important, a adăugat ea.

Este bine cunoscut faptul că bugetele actuale destinate întreţinerii reţelelor rutiere şi feroviare din România nu sunt suficiente. Trebuie să se găsească mai multe surse de finanţare noi pentru întreţinere, cu scopul de a proteja investiţiile din fondurile ESI şi de a asigura o reţea de transport de înaltă calitate în România. În timp ce Ministerul Fondurilor Europene reprezintă autoritatea de management, Ministerul Transporturilor este un organism intermediar în cadrul POIM şi, prin urmare, trebuie să îşi asume mai multe responsabilităţi pentru succesul programului, în general, şi a proiectelor de transport, în special. În acest sens, este important să se accelereze pregătirea unui portofoliu lărgit de proiecte mature ce ar putea fi finanţate atât din PNRR, cât şi din Programul Operaţional de Transport 2021-2027 (în valoare de 9,6 miliarde de euro), care nu a fost lansat, deşi banii pot fi cheltuiţi de mai bine de un an şi jumătate. În PNRR sunt alocate 3,5 miliarde de euro modernizarii infrastructurii de transport şi sper ca acest lucru să fie demarat urgent, având în vedere că perioada de contractare în PNRR poate fi făcută până în decembrie 2024, iar realizarea efectivă până la finalul anului 2026”, a mai spus Corina Creţu.

Ea a mai declarat că îi pare extrem de rău că toate semnalele ei de alarmă nu au fost şi nu sunt luate în considerare, ca şi în cazul spitalelor regionale.

„E vorba de proiecte mult întârziate, în domenii-cheie pentru orice societate: transport şi sănătate. Îmi exprim solidaritatea şi compasiunea fata de toţi cei implicaţi în accidentul din aceasta seară!”, a conchis Creţu.

Ambulanță lovită de tramvai în București: Transporta un bolnav din Călărași la spitalul Floreasca
Ambulanță lovită de tramvai în București: Transporta un bolnav din Călărași la spitalul Floreasca
Un accident în care au fost implicate o ambulanță și un tramvai a avut loc miercuri, 24 aprilie, în București. Ambulanța transporta un pacient de la spitalul din Călărași la spitalul...
Noi informații în cazul femeii din Galați care și-a omorât în bătaie fetița de 9 ani
Noi informații în cazul femeii din Galați care și-a omorât în bătaie fetița de 9 ani
Femeia din Galaţi care şi-a bătut fiica în vârstă de 9 ani, minora decedând din cauza loviturilor, dar şi unchiul şi mătuşa victimei au fost trimişi în judecată de anchetatori,...
#corina cretu, #accident, #feroviar, #Galati , #stiri Corina Cretu