Cine este Corina Cretu, noul comisar european al Romaniei

Miercuri, 10 Septembrie 2014, ora 15:58
5688 citiri
Cine este Corina Cretu, noul comisar european al Romaniei
Foto: Facebook/ Corina Cretu

Europarlamentarul PSD Corina Cretu este, incepand de miercuri, noul comisar european pentru Politici Regionale, acesta devenind oficial viitorul portofoliu detinut de Romania in cadrul Comisiei Europene. De asemenea, ea este si vicepresedinte al Parlamentului European, din luna iulie.

Corina Cretu, comisar european: Ce portofoliu a obtinut Romania

In varsta de 47 de ani, Corina Cretu a fost aleasa pe 25 mai pentru un nou mandat de europarlamentar, de pe prima pozitie a listei aliantei electorale PSD-UNPR-PC.

Vicepresedintele PSD se afla deja de sapte ani in Parlamentul European, fiind ales in prima legislatura dupa aderarea Romaniei, in anul 2007, dar si in anul 2009.

Alegeri europarlamentare 2014: Corina Cretu, liderul listei PSD-UNPR-PC

Cariera politica fulminanta

Corina Cretu a fost, in perioadele 1992-1996 si 2000-2004, consilier prezidential si purtator de cuvant al presedintelui Romaniei, Ion Iliescu. Inainte de a ajunge la Palatul Cotroceni, a fost jurnalist, in perioada 1990-1992, la publicatiile "Azi", "Cronica Romana" si "Curierul National".

Intre cele doua mandate de presedinte ale lui Ion Iliescu, Corina Cretu a lucrat in Senat, iar in anul 1997 a inceput sa ocupe functii importante in fostul PDSR. Actualmente este si vicepresedinte al PSD.

Totodata, ea a fost deputat in Parlamentul Romaniei in legislatura 2000-2004 si senator in legislatura 2004-2008, pana in luna decembrie 2007, cand a plecat la Parlamentul European.

Corina Cretu este totodata vicepresedinte al Parlamentului European si, in cadrul acestuia, membru in Biroul Parlamentului, precum si in Comisia pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale, in Delegatia pentru relatiile cu Israel si in Delegatia la Adunarea Parlamentara a Uniunii pentru Mediterana.

In acelasi timp, este membru supleant in Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne si in Delegatia la Comisia parlamentara de stabilizare si de asociere UE-Serbia.

Scandalul Colin Powell

Corina Cretu a fost implicata intr-un scandal, la inceputul lunii august 2013, cand au aparut informatii privind o presupusa idila pe care europarlamentarul PSD ar fi avut-o cu fostul secretar american de stat Colin Powell, potrivit unor e-mail-uri pe care cei doi si le-ar fi trimis, in urma cu cativa ani.

Mesajele au fost dezvaluite dupa ce un hacker, autointitulat "Guccifer", a postat un link catre aceste e-mail-uri pe contul sau de Facebook.

Scrisorile de amor ale Corinei Cretu catre Colin Powell: Ai fost cea mai mare iubire a vietii mele

Colin Powell dezminte o relatie extraconjugala cu Corina Cretu (Video)

Fostul secretar de stat al SUA a negat insa ca ar fi avut o relatie extraconjugala cu Corina Cretu, in timp ce aceasta a criticat aparitia in presa a unor fotografii care au fost copiate de pe adresa sa de e-mail.

Corina Cretu ataca jurnalistii, dar nu neaga idila cu Colin Powell - Vezi cine ii ia apararea

In anul 2012, europarlamentarul s-a casatorit cu omul de afaceri Ovidiu Rogoz, la ceremonia religioasa participand atat fostul presedinte Ion Iliescu, cat si colega sa din Parlamentul European, Daciana Sarbu.

F.N.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#biografie Corina Cretu, #Corina Cretu comisar European, #Corina Cretu politici regionale , #comisar european