Ce presupune Politica Regionala, portofoliul european primit de Romania

Miercuri, 10 Septembrie 2014, ora 18:59
4908 citiri
Ce presupune Politica Regionala, portofoliul european primit de Romania
Foto: Facebook/ Corina Cretu

Jean-Claude Juncker a decis ca europarlamentarul roman Corina Cretu sa se ocupe in viitoarea Comisie Europeana de Politica Regionala, un portofoliu care gestioneaza un buget de 351 de miliarde de euro in perioada 2014-2020.

Dupa anuntul facut de Juncker urmeaza audierile in comisiile de specialitate ale Parlamentului European. Avizul dat de comisiile de specialitate este unul facultativ, astfel ca o persoana avizata negativ se poate prezenta la votul din plen, care se da pentru intreaga Comisie, nu pe fiecare comisar in parte.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul PE, aceste audieri vor incepe la sfarsitul lunii septembrie, iar in octombrie Legislativul European va vota intreaga Comisie, pentru ca aceasta sa-si poata incepe activitatea la 1 noiembrie.

Corina Cretu va fi audiata de Comisia REGI (Dezvoltare Regionala).

Corina Cretu, comisar european: Ce portofoliu a obtinut Romania

In componenta comisiei se afla 13 europarlamentari din PPE si 12 din PES, printre care si Victor Bostinaru.

Alti 13 europarlamentari populari sunt membri supleanti, printre care Iuliu Winkler, si 12 socialisti, printre care Viorica Dancila si Dan Nica.

Portofoliul repartizat Corinei Cretu gestioneaza politicile regionale la nivelul intregii Uniuni.

Potrivit informatiilor de pe site-ul Comisiei, Politica regionala sustine crearea locurilor de munca, competitivitatea, cresterea economica, imbunatatirea calitatii vietii si dezvoltarea durabila. Aceste investitii contribuie la punerea in aplicare a strategiei Europa 2020.

Politica regionala exprima, de asemenea, solidaritatea UE fata de tarile si regiunile mai putin dezvoltate, concentrand fondurile in domeniile si in sectoarele in care acestea pot avea un rol important.

Prin politicile regionale, CE vizeaza reducerea disparitatilor economice, sociale si teritoriale semnificative care exista inca intre regiunile Europei. In opinia Comisiei, neabordarea acestor disparitati ar putea afecta unele dintre bazele UE, inclusiv piata sa unica extinsa si moneda acesteia, euro.

Cine este Corina Cretu, noul comisar european al Romaniei

In perioada 2014-2020, UE va investi o suma totala de 351 de miliarde de euro in regiunile Europei.

Acesti bani, gestionati de comisarul pentru Politica Regionala, vor contribui la stimularea intreprinderilor mici si mijlocii, sprijinirea cercetarii si a inovarii, efectuarea de investitii intr-un mediu inconjurator mai curat, imbunatatirea accesului la tehnologiile digitale sau dezvoltarea produselor si metodelor de productie noi.

Totodata, CE va finanta eficienta energetica si combaterea schimbarilor climatice, stimularea educatiei si a competentelor si imbunatatirea legaturilor de transport spre regiunile indepartate.

Politica regionala face parte din politica de coeziune a UE, o strategie de promovare si de sprijinire a dezvoltarii globale armonioase a statelor sale membre si a regiunilor sale. Politica este pusa in aplicare de organismele nationale si regionale in parteneriat cu Comisia Europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Corina Cretu politici regionale, #Corina Cretu comisar European, #Romania Politici Regionale, #ce inseamna Politici Regionale , #comisar european