Basescu, somat de Corina Cretu sa-i retraga Steaua Romaniei lui Tokes

Vineri, 24 Ianuarie 2014, ora 18:27 2737 citiri

Europarlamentarul Corina Cretu a facut, vineri, un apel la presedintele Traian Basescu "sa nu mai prelungeasca" decizia legata de retragerea Ordinului "Steaua Romaniei" lui Laszlo Tokes.

Europarlamentarul PSD Corina Cretu a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Cluj, ca seful statului trebuie sa ia o decizie in ceea ce il priveste pe Tokes, in conditiile in care a trecut peste o jumatate de an de la declaratia acestuia privind un protectorat al Ungariei asupra Transilvaniei.

"Fac apel la presedintele Romaniei sa ia o decizie si sa nu mai prelungeasca decizia legata de Tokes, in conditiile in care Consiliul de Onoare a publicat motivarea deciziei de retragere a ordinului in 9 ianuarie.

Traian Basescu are misiunea de a decide daca ii retrage sau nu decoratia lui Tokes, nu inteleg de ce evita sa ia decizia, a trecut mai bine de o jumatate de an de la declaratia lui Tokes in care cerea Ungariei un protectorat pentru Transilvania. Nu putem accepta acest lucru", a spus Cretu.

Ea a afirmat ca a fost cea care a initiat retragerea Ordinului "Steaua Romaniei" lui Tokes pentru ca nu poate fi de acord ca un membru al uneia dintre cele mai mari distinctii ale statului roman "sa dezvolte propuneri care ataca sistematic fundatia statului roman".

"Trebuie sa avem o atitudine ferma si fata de strainii care denigreaza Romania si fata de cetatenii romani care ne ataca din interior. Tokes Laszlo este cetatean roman, a fost ales in PE de cetatenii romani, e drept, de nationalitate maghiara.

Este inadmisbil ca PDL si presedintele Traian Basescu sa nu ia atitudine fata de atacurile sistematice pe care acesta le aduce la adresa romanilor. Cazul Tokes este graitor in a surprinde complicitatea si lipsa oricarei reactii din partea PDL, a popularilor din Romania", a mai afirmat europarlamentarul PSD.

De ce vrea Consiliul de Onoare sa-l lase pe Tokes fara "Steaua Romaniei" - iata motivele

Pe 27 iulie 2013, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara "Balvanyos", ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca "un sistem de cooperare nationala", astfel incat sa ofere "protectorat" Transilvaniei, "asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud".

In replica, presedintele Traian Basescu a declarat, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului (Harghita), ca "nu isi merita calitatea de cetatean roman cel care cerea ca Transilvania sa fie trecuta sub protectorat". Participantii la seminariile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului au cerut atunci retragerea distinctiilor acordate de statul roman "extremistilor maghiari" din Romania, facand referire la europarlamentarul Laszlo Tokes, decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei".

In noiembrie, membrii Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua Romaniei" au decis sa propuna presedintelui Traian Basescu retragerea distinctiei oferite europarlamentarului.

Ulterior, presedintele Traian Basescu declara ca asteapta raportul Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua Romaniei" inainte de a decide retragerea sau nu a distinctiei acordate lui Tokes, mentionand ca nu doreste repetarea istoriei din cazul Corneliu Vadim Tudor.

Pe 15 decembrie, Tokes a predat Bisericii Reformate din Timisoara medalia "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler si ordinul prin care i-a fost conferita, spunand ca, daca vreo persoana doreste sa ii ia inapoi distinctia, sa mearga la Timisoara.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News