Adrian Moraru (IPP): E ridicol sa ii facem morala Corinei Cretu. Problema e "dincolo" Interviu

Marti, 06 August 2013, ora 14:15
6620 citiri
Adrian Moraru (IPP): E ridicol sa ii facem morala Corinei Cretu. Problema e "dincolo" Interviu
Foto: Monitorul de Cluj

Corina Cretu se afla, de cateva zile, in centrul unui scandal amoros declansat de un hacker care a spart contul de e-mail al fostului secretar de stat american Colin Powell. Povestea ia amploare in loc sa se stinga, iar europarlamentarul PSD primeste sprijin de la cine nu ne-am fi asteptat.

Jurnalistii de la Adevarul scriu ca adresele de IP ale hackerului Guccifer au fost identificate pe teritoriul Rusiei, iar scopul urmarit ar fi "generarea unei stari de neincredere generala a opiniei publice mondiale in structurile actuale de securitate", incadrandu-se in seria Snowden si Wikileaks.

Sursa citata reaminteste si ca printre victimele celebre ale hackerului se numara nu doar generalul american, ci si Tony Blair, Hillary Clinton sau George W. Bush.

La cateva zile dupa ce presa din Romania (dar si si din alte tari) a redat pasaje ample din mesajele in care Corina Cretu isi exprima sentimentele fata de Colin Powell, Elena Udrea ii ia apararea in mod surprinzator, sustinand ca asistam la o "discriminare de gen" si criticand pesedistii, ONG-urile si jurnalistii ca nu se solidarizeaza cu Corina Cretu in fata acestei imixtiuni nepermise in viata privata.

Corina Cretu ataca jurnalistii, dar nu neaga idila cu Colin Powell - Vezi cine ii ia apararea

Noi mesaje intre Corina Cretu si Colin Powell: Nici macar o noapte nu merit?

Udrea o apara pe Corina Cretu: Presa a intrat cu bocancii in viata europarlamentarului

Adrian Moraru, director adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP) comenteaza acest episod inedit din politica romaneasca intr-un interviu acordat Ziare.com.

Care este tinta reala a acestui scandal si care sunt mizele?

Motivul declansarii scandalului a fost ca cineva, habar nu avem cine, dar aparent fara legatura cu Romania (pentru ca acel hacker lanseaza tot felul de asemenea atacuri), a dat aceste informatii.

Deci nu putem vorbi despre o miza, in sensul in care scandalul ar fi orchestrat de pe plan local. Pur si simplu, el a fost exploatat de romani asa cum au fost exploatate diverse subiecte din scandalul mare al cablogramelor, la vremea respectiva.

Jurnalistii de la Adevarul scriu ca, de fapt, se urmareste compromiterea unor personaje importante din politica americana si decredibilizarea politicii externe a Washingtonului. Se spune chiar ca atacul ar fi fost lansat din Rusia, desi o adresa de IP poate fi lesne masluita.

Este greu sa speculam si nu are niciun sens sa o facem. Nu stim cine este acest hacker sau grup de hackeri, sau daca este vorba in realitate de un alt stat care foloseste acesti hackeri pentru a lansa o parte din aceste informatii.

Revenind insa, in Romania scandalul a fost exploatat de jurnalisti, comentatori sau politicieni in functie de interesele lor. Unii sunt senzationalisti, altii moralisti, altii sustin o anumita parte a spectrului politic si daca lovesc in unul dintre europarlamentarii PSD cu sanse mari sa fie repus pe lista la alegerile de la anul, obtin un oarecare succes.

Daca Corina Cretu ar fi repusa pe liste, ar avea cu ce o atace, chiar daca nu ar fi neaparat un motiv solid, care sa stea in picioare. Dar in politica stiti bine ca ca pana la urma conteaza doar rezultatele si nicidecum cat de frumos sau cat de etic castigi "luptele". Prin urmare, exista si aceasta tendinta din partea unor cercuri apropiate de zona de dreapta de a profita de scandal.

Despre scandal in sine, mi se pare un pic ridicol sa i se tina morala Corinei Cretu. In schimb, se poate pune o problema din partea cealalta, dar care pe noi ca romani nu ne prea intereseaza. Pe noi ne intereseaza "partea romana" din aceasta poveste, si, repet, din perspectiva aceasta nu avem nicio problema.

Insa, o problema care ar putea sa intereseze din punct de vedere politic, statal, este daca o asemenea eventuala legatura, relatie, ar fi existat pe vremea cand Colin Powell era in functie, adica in urma cu cativa ani, nu in 2010 sau mai recent, ci inainte de 2005-2004, cand, fiind seful Departamentului de Stat american nu "dadea bine" sa ai o oarece (nu stim ce a fost) relatie cu cineva dintr-un viitor stat NATO (daca s-a intamplat atunci, dar, repet nu stim despre ce este vorba).

Dar din perspectiva Corinei Cretu nu vad niciun fel de problema. Era la vremea respectiva o femeie necasatorita, care este problema? Nu a facut nimic neprincipial.

Spuneti "nimic neprincipial". Totusi acele mailuri explicite ar putea fi interpretate de unii ca fiind neprincipiale, tinand cont ca politicianul american era casatorit. Daca ar fi fost implicat un barbat oarecare din Romania, casatorit de ani de zile, nu ar fi fost nimic neprincipial in aceasta corespondenta?

Nu vreau sa comentez.

Spuneati ca adversarii politici incearca sa exploateze acest scandal, dar iata ca Elena Udrea ii ia apararea. Pe de alta parte, v-a surprins lipsa de reactie a PSD?

Elena Udrea, prin ceea ce face si prin ceea ce spune, nu face decat sa alimenteze acest scandal.

PSD face ce trebuie: tace pentru ca nu este o problema a partidului. Elena Udrea chiar daca, chipurile, ii ia apararea Corinei Cretu nu face decat sa repuna pe agenda aceasta discutie, stiind ca ea va fi la nivelul oamenilor simpli discutata in termeni de barfa. Desi aparent sa da o doamna, de fapt ea isi doreste ca acest scandal sa fie readus pe tapet.

Daca jurnalistii romani au gresit, au incalcat deontologia profesionala, dupa cum spune Elena Udrea, cum se face ca scandalul a aparut si in cotidiene importante din presa americana sau britanica?

Stati putin. Simpla stire, scurta, ca exista sau a existat o posibila relatie intre fostul sef al Departamentului de Stat, fost sef al Statului Major reunit si asa mai departe, si o doamna care a lucrat in administratia prezidentiala si acum este europarlamentar, exact asa cum v-am descris-o merita un articol, un patratel undeva, fara nimic bulevardier. Pur si simplu.

Va reamintesc ca mai sunt astfel de cazuri preluate in presa din Occident unde, e adevarat ca familia conteaza mai mult, dar nu atat din punct de vedere al familiei cat al faptului ca o asemenea pozitie, intr-o tara care are mai multe baze militare in alte state decat are Romania ambasade, nu e de joaca.

Deci problema se pune mai degraba din perspectiva protectiei pe care trebuia sa o aiba si sa si-o impuna Colin Powell.

Deci subiectul merita discutat, si presa era normal sa il intrebe diverse lucruri. De exemplu, cand s-a intamplat povestea asta, idila asta sau ce a fost? "Dates back in time", cum zic englezii, pana in perioada cand el era in functie sau nu? Asta este o stire si poate interesa presa serioasa. Ce a facut Colin Powell dupa ce a iesit la pensie nu intereseaza.

Credeti ca va avea urmari acest episod sau pur si simplu scandalul se va stinge repede?

Sunt convins ca se vor arunca tot felul de sageti si de aluzii referitor la acest lucru in viitoarea campanie pentru alegerile europarlamentare. Fiind pe lista, e posibil ca, strategic, sa fie trasa mai in spate si sa nu fie neaparat una dintre persoanele care sa apara in afise sau la dezbateri... Dar nu vad niciun motiv sa fie eliminata de pe lista.

In presa au aparut informatii conform carora Corina Cretu ar fi avut sanse sa fie nominalizata pentru o functie de comisar european.

Nu stiu de unde aparut aceasta stire. Totusi PSD are destul de multi oameni seriosi...

Repet insa, nu "cel mic" din aceasta relatie ne intereseaza, ci "cel mare". El trebuie sa isi faca probleme si nu numai el, establishmentul din tara respectiva. Este un job in care nu ai voie sa faci asa ceva.

Nu stim cand a inceput aceasta relatie. Daca ea e din 2010, chiar nu vad relevanta pentru public. Este doar "an affair", la fel cum ar fi daca am auzi ca un fost presedinte s-a indragostit acum. Este un pensionar, e un cetatean care a fost cineva, ce treaba am eu cu viata lui?

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Corina Cretu Colin Powell, #Adrian Moraru Corina Cretu, #Udrea Cretu Powell , #euroarlamentar