Un copil de 3 ani, internat în secția de Arși de la Grigore Alexandrescu, a dormit pe podeaua salonului din cauza căldurii insuportabile. Cum a comentat managerul spitalului

Marti, 12 Iulie 2022, ora 11:44
4063 citiri
Un copil de 3 ani, internat în secția de Arși de la Grigore Alexandrescu, a dormit pe podeaua salonului din cauza căldurii insuportabile. Cum a comentat managerul spitalului
Copilul surprins dormind pe podea FOTO libertatea.ro

În prima săptămână a lunii iulie 2022, când în București temperaturile au urcat până la 35 de grade Celsius, o familie și-a internat copilul în vârstă de aproape de 3 ani, la Spitalul de Urgență pentru copii Grigore Alexandrescu din Capitală, în secția de chirurgie plastică și reparatorie.

Grigore Alexandrescu” este cel mai mare spital pediatric din România.

Băiatul a rămas internat 4 zile în spital.

Un angajat al spitalului care l-a văzut pe copil dormind pe jos din cauza căldurii l-a fotografiat.

„Uneori, când intram în salon, la băiat, îl găseam dormind pe jos. Din cauza căldurii insuportabile din cameră, copilul pleca din pat și se ducea instinctiv și se culca pe podeaua rece. O făcea din reflex. Pur și simplu se ducea pe podea și voia acolo, în ciuda faptului că atât noi, cât și mama încercam să-l ducem în pat”, a descris situația pentru Libertatea un cadru medical, sub anonimat.

„Cred că se ajunge și la temperaturi de 30 de grade, deoarece nici ferestrele nu sunt dotate cu storuri sau draperii. Aer condiționat este doar pe hol. Dar dacă deschizi ușa salonului pentru a-l răcori, riști să iasă pacientul minor afară, că pe copii îi ții mai greu”, a mai spus angajatul spitalului.

„În mod normal, pacienții care au plăgi deschise ar trebui să stea în saloane dotate cu sistem de climatizare care nu doar ventilează și răcoresc aerul, dar îl și sterilizează”, a mai explicat sursa medicală din „Grigore Alexandrescu”.

„Avem cazuri grave, cu arsuri pe suprafețe mari, care nu se pot ridica din pat și e extrem, extrem de cald”, a explicat medicul.

Reacția managerului spitalului

Managerul Spitalului de Urgență pentru copii Grigore Alexandrescu, doctorul Alexandru Ulici susține că în saloane este asigurată o temperatură optimă pentru pacienți.

Întrebat de Libertatea dacă există aer condiționat în saloanele secției de arși, acseta a confirmat absența aparatelor.

"Nici nu avem voie să montăm unități de aer condiționat în saloane unde sunt pacienți cu plăgi deschise. Ar exista riscul apariției infecțiilor… Aerul trebuie filtrat. Dar în saloane există o temperatură acceptabilă, pentru că sunt răcorite indirect. Pe holuri sunt montate aparate de aer condiționat de 24.000 BTU."

"În România, vara e cald. Nimeni nu e perfect. Nu avem cum să montăm un astfel de sistem centralizat într-o clădire făcută în 2006. Dacă aș face acest lucru, s-ar pierde 30% din suprafață. Unul din două saloane ar dispărea. Noua clădire, al cărei proiect este gata, este prevăzută cu un astfel de sistem, dotat cu filtre UV și alte modalități de sterilizare a aerului", a explicat managerul.

Europa se încălzeşte de două ori mai repede decât media planetei. Record de zile de „stres termic extrem”
Europa se încălzeşte de două ori mai repede decât media planetei. Record de zile de „stres termic extrem”
Europa a înregistrat în 2023 un număr-record de zile în care căldura resimţită de corpul uman a fost ”extremă”, din cauza unei temperaturi de peste 35°C-40°C. Efectul asupra...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#copil, #internat, #sectie, #arsi, #spitalul grigore alexandrescu, #caldura, #aer conditionat , #spitale