Când este recomandat să mergeți cu copilul la medicul ortodont?

Advertorial
Luni, 14 Noiembrie 2022, ora 18:34
5297 citiri
Când este recomandat să mergeți cu copilul la medicul ortodont?
FOTO: smile4kids.ro

Când vine vorba de probleme de ortodonție, intervenția timpurie este esențială pentru sănătatea orală și pentru buna dezvoltare a dentiției. Asociația Americană a Ortodonților (AAO) recomandă părinților să meargă cu cei mici la un ortodont nu mai târziu de vârsta de 7 ani, chiar dacă nu par să existe probleme, iar dacă sunt detectate probleme, vizita trebuie programată cât mai curând.

Dr. Mirela Butuc, medic specialist pedodont al clinicii dedicate copiilor și adolescenților din București, Smile4Kids, ne explică: “ O consultație ortodontică include o evaluare a creșterii și armoniei maxilarelor și oaselor faciale, precum și a poziției corecte și a erupției dinților pe măsură ce dinții de lapte se pierd și apar dinții permanenți în cavitatea orală. În jurul vârstei de 6-7 ani, copiii au atât dinți temporari, cât și permanenți. De obicei, atunci sunt identificate unele probleme ortodontice specifice care necesită intervenție timpurie și corectare. Dacă se identifică vreo anomalie dento-facială, se recurge la corecția ei cu ajutorul unui aparat dentar sau brakeți. Un tratament timpuriu cu un aparat dentar este mult mai eficient atunci când este realizat încă din procesul de creștere și dezvoltare. În cele mai multe cazuri, un tratament ortodontic început la o vârstă mai mică ajută la reducerea duratei tratamentului ortodontic”.

Tratamentul timpuriu implică purtarea unui aparat dentar?

Tratamentul timpuriu de ortodonție nu include neapărat purtarea unui aparat dentar. Procedura variază în funcție de natura și amploarea problemei care necesită corecție. Scopul tratamentului precoce este de a stabili o relație echilibrată a maxilarului și un mediu adecvat pentru erupția dinților permanenți.

În unele cazuri, intervenția precoce constă în îndepărtarea unui dinte de lapte care nu este poziționat corect, astfel încât dintele permanent care urmează să erupă să fie corect integrat. Alteori, un tratament include antrenamentul și corectarea poziției limbii în timpul înghițirii, în timp ce alți copii pot avea nevoie de intervenție pentru a opri obiceiul de a suge degetul mare cu tehnici sau aparate speciale.

În cazul în care maxilarul superior al unui copil este prea îngust, provocând probleme ale căilor respiratorii și de respirație, lipsă de spațiu pentru dinții permanenți sau afectând creșterea maxilarului inferior, tratamentul ar putea consta într-un expandor palatin pentru a lărgi maxilarul. Aparatele dentare cu brakeți sunt uneori recomandate pentru a optimiza alinierea dinților și maxilarului. Medicul specialist ortodont din cadrul clinicii Smile4Kids, vă va recomanda tipul de tratament pe care îl consideră cel mai eficient și adecvat problemelor copilului dumneavoastră și îi va corecta problemele ortodontice.

Când este necesar un tratament ortodontic

După ce dinții de lapte au fost înlocuiți cu dinții permanenți, se pot identifica unele probleme legate de poziția incorectă a dinților. Aceste probleme apar ca urmare a unor obiceiuri vicioase cum ar fi folosirea suzetei sau a biberonului în mod excesiv, suptul degetului sau chiar o alimentație incorectă. De cele mai multe ori, unele probleme nu pot fi identificate de părinți, ci doar de medicul ortodont. Iată care sunt afecțiunile care impun purtarea unui aparat dentar:

  • Dinții înghesuiți / strâmbi;
  • Spații mari interdentare;
  • Pierderea timpurie a dinților de lapte;
  • Dinții permanenți care pot apărea mai târziu sau mai devreme;
  • Malocluzii (o aliniere incorectă a dinților în momentul mușcăturii);
  • Mușcătura incorectă.

Un tratament ortodontic realizat la timp va avea un impact pozitiv nu doar asupra esteticii dinților, ci și a sănătății lor. Îndreptarea dinților se realizează, în general, atunci când au erupt toți dinții permanenți. Potrivit unor studii recente, malocluziile netratate la timp, pot duce la probleme. Dinții înghesuiți nu pot fi curățați corespunzător, ceea ce poate duce la apariția afecțiunilor gingivale, dar și a cariilor, dinții protrudați (adică înclinați mult în față) sunt expuși la lovire/ciobire, ocluziile deschise pot provoca obiceiuri vicioase ce duc la dificultăți în vorbire, iar ocluziile încrucișate pot provoca dezvoltarea și tocirea inegală a dinților. Aparatele dentare existente la ora actuală sunt confortabile și mai puțin vizibile, astfel că cei mici nu vor avea probleme în a purta astfel de aparate dentare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#copil, #medic ortodont, #dentist , #stiri sanatate