Procesul medicului veterinar care și-a bătut copilul cu pumnii. Verdictul, dat abia după 7 ani: ”Faptele prezintă o gravitate redusă”

Luni, 23 Ianuarie 2023, ora 22:25
2729 citiri
Procesul medicului veterinar care și-a bătut copilul cu pumnii. Verdictul, dat abia după 7 ani: ”Faptele prezintă o gravitate redusă”
Pedeapsa primită de un medic veterinar din București pentru că și-a bătut copilul minor FOTO Pixabay

Un medic veterinar din București, trimis în judecată pentru violență în familie pentru că și-a bătut copilul minor, a fost obligat de instanță să plătească daune de 1.000 de lei fiului său abuzat. Procesul a încetat în latură penală pentru că a intervenit prescripția faptelor.

Sentința din 20 ianuarie 2023 aparține Curții de Apel București și este definitivă. Nici pe fondul cauzei, judecătorii nu au fost mai aspri cu medicul care și-a bătut băiatul de 11 ani.

Instanța Judecătoriei Sector 5 a fost îngăduitoare și a decis să renunţe la aplicarea pedepsei și să-i dea bărbatului doar un avertisment.

Deși victima a cerut daune morale în valoare de 8.000 de euro, instanța a decis că suma este mult prea mare și ar duce la o ”îmbogățire fără just temei”, așa că a acceptat ca valoarea despăgubirilor să fie de 1.000 de lei.

Faptele pentru care medicul veterinar A.C. a fost deferit justiției s-au petrecut în aprilie 2016, însă dosarul a stat timp de patru ani în sertarele anchetatorilor. Abia în iulie 2020 medicul, acuzat de violență în familie, a fost deferit justiției, dosarul fiind înregistrat pe rolul secției penale a Judecătoriei Sector 5.

Potrivit rechizitoriului, în dimineața zilei de 7 aprilie 2016, băiatul de 11 ani al medicului incriminat a avut un conflict cu tatăl său din cauza refuzului de a merge la școală. Enervat de atitudinea copilului, bărbatul l-a luat la bătaie, lovindu-l în repetate rânduri peste cap, față și coapse atât cu palma, cât și cu un băț. La un moment dat, copilul a fost dat cu capul de faianță, în momentul în care tatăl s-ar fi supărat că băiatul a stropit cu apă în baie în timp ce-și făcea toaleta de dimineață. Toate aceste abuzuri s-au petrecut de față cu bunica paternă și au fost înregistrate de camerele de supraveghere din casă.

În instanță, tatăl agresor și-a recunoscut parțial vina. Acesta a precizat că nu și-a bătut copilul, ci doar l-a împins și ”șters” cu palma, iar despre bățul cu care a fost acuzat că și-a lovit băiatul peste mâini a precizat că era doar un bețigaș subțire parfumat.

În plus, individul a pus ieșirea violentă pe seama unui tratament medicamentos pe care îl urma la momentul respectiv.

La șapte ani de la bătaie, băiatul, acum în vârstă de 18 ani, a explicat în instanță că nu mai are nicio pretenție de la tatăl său. A cerut doar ca acesta să-și ceară public scuze, ceea ce s-a și întâmplat.

Instanța a apreciat că faptele de care a fost acuzat medicul veterinar ”prezintă o gravitate redusă”. În plus, medicii legiști nu au constatat că băiatul ar fi suferit traume psihice imediat după ce a fost bătut de către tatăl său și nici nu au observat pe corpul acestuia răni sau urme lăsate de abuzul fizic.

Astfel, judecătorii au apreciat că ”aplicarea unei pedepse ar fi inoportună din cauza consecinţelor pe care le-ar avea asupra persoanei acestuia”, având în vedere că ”inculpatul este o persoană bine integrată în societate, are un loc de muncă stabil, şi-a întemeiat o familie, iar în faţa instanţei şi-a cerut scuze de la fiul său pentru fapta comisă”, se arată în motivarea instanței de judecată.

Decizia instanței în cazul femeii din Galați care și-a omorât în bătaie fetița de doar 9 ani
Decizia instanței în cazul femeii din Galați care și-a omorât în bătaie fetița de doar 9 ani
Femeia din Galaţi care şi-a bătut fiica în vârstă de 9 ani, minora decedând din cauza loviturilor, rămâne în arest preventiv pentru încă 30 de zile, a decis joi, 28 martie, Tribunalul...
Sisteme de supraveghere audio-video instalate în școli fără acordul elevilor sau părinților. Anunțul ministrului Educației
Sisteme de supraveghere audio-video instalate în școli fără acordul elevilor sau părinților. Anunțul ministrului Educației
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat, luni, că s-a decis modificarea cadrului legislativ, astfel încât şcolile să poată instala sisteme de supraveghere, fără acordul părinţilor,...
#copil batut, #bataie, #copil lovit, #copil agresat, #parinti, #tatal, #pedeapsa, #Curte Apel Bucuresti , #stiri sociale