Drama unui copil român abandonat de părinți în Suedia. Băiatul a rămas singur pe străzi în timp ce familia lui s-a întors în România

Luni, 29 Ianuarie 2024, ora 15:48
6711 citiri
Drama unui copil român abandonat de părinți în Suedia. Băiatul a rămas singur pe străzi în timp ce familia lui s-a întors în România
Foto: Gandul

Un copil român a fost abandonat de părinții săi pe străzile dintr-un oraș suedez, familia sa plecând în România. Fiind din luna iulie pe străzi, băiatul s-a asociat cu o grupare de infractori și are deja o condamnare pentru furt calificat. Autoritățile suedeze au intervenit în cazul disperat al băiatului, dar este neclar deocamdată ce se va întâmpla cu el.

La începutul lunii iulie, serviciul social din Järfälla a decis să intervină imediat pentru a prelua un băiat conform Legii privind îngrijirea copiilor (LVU), arată presa din Suedia. Acesta fusese adus cu o zi înainte la poliție, fiind suspectat de furt calificat.

Potrivit anchetei poliției, băiatul trăia în condiții mizere, iar părinții l-au lăsat și au plecat înapoi în România, fiind neclar cine a avut grijă de el.

Băiatul a început să se asocieze cu infractori mai în vârstă și, la sfârșitul lui iulie, el și alți tineri au fost condamnați pentru furt calificat. Tribunalul a decis ca băiatul să fie plasat într-un centru pentru tineri, dar, deoarece fusese deja preluat în custodie din cauza necesităților sale de îngrijire, el a fost trimis să efectueze tratamentul planificat în centrul SiS din Norrbotten.

Cu toate acestea, la sfârșitul lunii august, comuna Järfälla ar fi cerut de mai multe ori ajutorul poliției din Norrbotten pentru a transporta băiatul la aeroportul Arlanda și pentru a-l trimite în țara de origine. Fredrik Nilsson i-a sfătuit pe șeful postului să respingă cererea, dar sub presiunea comunei, un alt factor de decizie ar fi aprobat cererea.

„Consider că acest lucru poate fi comparat cu o deportare din Suedia fără o hotărâre prealabilă de deportare. Nici în hotărârea tribunalului, nici în hotărârea instanței administrative nu se menționează că băiatul ar trebui să fie deportat. Băiatul nu a avut ocazia să-și prezinte solicitarea de transport în țara de origine în instanță”, a declarat Fredrik Nilsson în plngerea sa către Ombudsman.

El afirmă că, de asemenea, consiliul social nu are dreptul să ceară poliției ajutor pentru cineva aflat deja în custodia unui centru SiS. Doar SiS, ca instituție distinctă, poate face acest lucru.

În plângerea sa către Avocatul Poporului, Fredrik Nilsson scrie că Järfälla a contribuit la expulzarea unui cetățean al unui alt stat membru al UE, ceea ce poate fi asimilat unei infracțiuni și, în final, poate complica cooperarea internațională.

Ce s-a întâmplat cu băiatul în România este neclar. În decizia instanței administrative din august, se menționa că Järfälla aștepta încă răspunsuri de la autoritățile din România. Ombudsman a demarat o investigație și solicită răspunsuri de la autoritățile locale din comuna Järfälla.

„Nu suntem pregătiți să facem comentarii încă. Este o plângere extinsă pe care trebuie să o investigăm și să examinăm cu atenție pentru a vedea ce este posibil să fie adevărat”, a declarat Lotta Erlandsson, șefa secției de protecție a individului și familiei în comuna Järfälla, scrie stiridiaspora.ro

Administrația publică din Järfälla va face declarații în fața consiliului social mai târziu, în cursul lunii martie.

Tânără reținută după ce a înlocuit banii părinților săi cu bancnote false. Cum au aflat aceștia ce a făcut fiica lor
Tânără reținută după ce a înlocuit banii părinților săi cu bancnote false. Cum au aflat aceștia ce a făcut fiica lor
O tânără de 24 de ani a fost reţinută, după ce a sustras bani din locuinţa părinţilor şi i-a înlocuit cu bancnote falsificate. Fapta a fost depistată când părinţii au încercat să...
”Regele opulenței” va avea un copil cu o româncă din Pașcani. Cum au dezvăluit sexul bebelușului VIDEO
”Regele opulenței” va avea un copil cu o româncă din Pașcani. Cum au dezvăluit sexul bebelușului VIDEO
Românca Andreea Sasu, în vârstă de 33 de ani, una dintre cele mai apreciate fotomodele din Italia, este cuplată cu celebrul designer german Philipp Plein, iar în curând va deveni mamă....
#copil abandonat, #suedia, #parinti, #copil roman, #infractor , #Roma