Cum descoperi și încurajezi pasiunile copilului tău. Sfaturile pe care părinții ar fi bine să le urmeze

Duminica, 11 Septembrie 2022, ora 23:48
4226 citiri
Cum descoperi și încurajezi pasiunile copilului tău. Sfaturile pe care părinții ar fi bine să le urmeze
Pasiunea adevărată pentru un anumit domeniu sau o activitate trebuie cultivată încă din copilărie FOTO: Pixabay.com

Întrebarea care le urmărește copilăria celor mici este "Ce vrei să te faci când o să fii mare?”. Când aud această întrebare, copiii vin cu fel de fel de idei mărețe bazate, de regulă, pe propriile pasiuni.

Cu cât copilul dă același răspuns de mai multe ori, cu atât părinții săi ar trebui să realizeze că visul său se poate transforma în pasiune. Și pasiunea adevărată pentru un anumit domeniu sau o activitate trebuie cultivată încă din copilărie.

Diferența între pasiune și entuziasm

Pasiunea se definește ca o stare de entuziasm pentru o activitate sau un obiect studiat. De aceea, părinții trebuie să simtă acea mică diferență dintre pasiune – entuziasm – și excelență.

Întrucât personalitatea fiecărui copil diferă, cel mai bun lucru pe care un părinte ar trebui să-l facă este să țină cont de părerile sale.

Chiar dacă, de cele mai multe ori, părinții se gândesc că știu ce este mai bine pentru copil, este recomandat să creeze un dialog sănătos și pozitiv pentru ca cel mic să știe că va fi întotdeauna susținut de părinții săi.

Pasiunile pot duce la o carieră

Cu cât copilul crește, cu atât atenția sa se va îndrepta negreșit spre un anumit domeniu sau spre o anumită activitate. Cu toții am auzit sau văzut, probabil, cazuri în care un copil iubește atât de mult rachetele, de pildă, încât părinții săi îi cumpără cărți sau jocuri cu rachete pentru ca cel mic să descopere cât mai multe lucruri despre ele.

Tocmai de aceea orice înclinație serioasă pe care copilul o poate avea pentru o activitate, de exemplu, poate fi baza unei adevărate pasiuni care se poate transforma, probabil, într-o carieră.

Petreceți timp împreună

Probabil că pare banal, însă timpul petrecut în familie este crucial pentru dezvoltarea armonioasă a copilului. Deseori, cei mai mulți părinți consideră că după o anumită vârstă copilul nu mai are nevoie de atât de multă atenție ca atunci când era bebeluș sau preșcolar. Din contră.

Odată ce pătrunde într-un alt mediu, precum grădinița sau școala, copilul descoperă noi activități pe care vrea, cu siguranță, să le împărtășească cu părinții săi.

Timpul petrecut în familie îl încurajează pe cel mic să fie mai deschis către noi oportunități, să comunice sănătos cu părinții săi și cu oamenii pe care îi va cunoaște de-a lungul timpului, dar și să nu renunțe la interesele sale.

Nu-l judeca

Uneori, părinții au tendința de a impune limite copiilor lor. Încadrând copilul în anumite norme stabilite de societate nu face decât să îi îngrădească creativitatea.

În plus, tocmai pentru că fiecare copil are propria personalitate și diferă de părinții săi în comportament și opinii, părinții nu trebuie să judece sau, mai rău, să pedepsească copilul pentru pasiunile sale.

Creativitatea este încurajată, în acest caz, iar dacă cel mic se simte fericit dansând, de pildă, ar trebui susținut necondiționat.

Nu fiecare hobby este o pasiune

Copiii se simt cel mai în siguranță când pot vorbi liber despre orice cu părinții lor. Și, mai ales, când opiniile lor sunt luate în serios. Astfel, cel mai bun mod de a înțelege diferența dintre hobby și pasiune este, pe cât de banal pare, să discuți clar despre asta cu copilul tău.

Este foarte ușor să te entuziasmezi când copilul descoperă ceva nou și pare că este obsedat să afle cât mai multe, însă, diferența cheie dintre hobby și pasiune este durata și intensitatea acestei dorințe de cunoaștere.

Cum să îl ajuți să nu își abandoneze pasiunile

Copiii, deseori, par să găsească în fiecare zi câte un nou hobby. Dacă, însă, ai reușit să identifici împreună cu cel mic ce îl pasionează cu adevărat și vrei să îl ajuți să își întrețină pasiunea pe termen lung, sunt câteva lucruri pe care le puteți face împreună.

Caută momente în care puteți descoperi împreună lucruri noi despre pasiunile sale. Dacă cel mic observă că și părinții lui sunt dornici să i se alăture în această călătorie de cunoaștere, se va simți sprijinit și încurajat să nu își abandoneze pasiunile.

Copilăria, perioada unei fundații între copii și părinți

Oferă-i toate mijloacele de care are nevoie pentru a-și dezvolta în profunzime pasiunea. Vremurile pe care le trăim ne-au arătat că fiecare clipă merită trăită din plin, iar asta se aplică și în relația pe care o dezvolți cu copilul tău.

Copilăria este fundația unei relații bune între copil și părinții săi pe care o poți dezvolta fiindu-i alături necondiționat. Când descoperă un lucru nou de care este pasionat ajută-l să caute mai multe informații, cumpără-i cărți sau vizionați filme împreună.

Observă ritmul copilului

Nu fi nerăbdător. Fiecare copil are propriul său ritm, mai ales când vine vorba de pasiunile sale. Și, pentru că pasiunile adevărate trebuie cultivate atent, oferă-i răgaz să decidă singur dacă vrea într-adevăr să le dezvolte sau nu.

Românii care își ajută părinții cu bani. Ce sume cheltuie: "Vreo 2.000 de lei pe lună. Iarna le dau mai mult"
Românii care își ajută părinții cu bani. Ce sume cheltuie: "Vreo 2.000 de lei pe lună. Iarna le dau mai mult"
Mulți tineri fac față cu greu cheltuielilor cotidiene și sunt sprijiniți financiar de părinți. Aceștia fie le oferă diferite sume de bani, fie le cumpără casă sau mașină. Ajutorul...
”Regele opulenței” va avea un copil cu o româncă din Pașcani. Cum au dezvăluit sexul bebelușului VIDEO
”Regele opulenței” va avea un copil cu o româncă din Pașcani. Cum au dezvăluit sexul bebelușului VIDEO
Românca Andreea Sasu, în vârstă de 33 de ani, una dintre cele mai apreciate fotomodele din Italia, este cuplată cu celebrul designer german Philipp Plein, iar în curând va deveni mamă....
#copii, #pasiuni, #parinti, #activitati, #creativitate , #copii