Cum identificăm tulburările de învățare la copii. "Pot să aibă un impact negativ asupra performanțelor școlare”

Luni, 21 Noiembrie 2022, ora 23:53
2683 citiri
Cum identificăm tulburările de învățare la copii. "Pot să aibă un impact negativ asupra performanțelor școlare”
Elevă care își face temele FOTO: Unsplash.com

Tulburările de învăţare sunt probleme care apar la citire, scriere sau calcul matematic. Ele pot fi înnăscute, în majoritatea cazurilor, sau dobândite în urma unui traumatism cranian.

Aceste tulburări au şi un substrat neurologic, în sensul că există mici nereguli în zonele creierului responsabile de procesarea limbajului.

Copiii sunt identificați prea târziu

Într-un interviu pentru Ziare.com, Mihai Copăceanu, psiholog, a explicat de ce nu sunt recunoscute semnele tulburării de învățare la copii.

"Neavând o educație psihologică în școală și nici în societate, avem tendința de a nu recunoaște semnele unei tulburări de învățare la copii.

Mulți copii sunt diagnosticați mult prea târziu (în clasele primare) și uneori în contexte pur accidentale", a punctat psihologul.

Copilul se poate simți neîndreptățit

"Cel mai comun exemplu este un copil cu tulburare hiperkinetică, cu deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD), care fără un diagnostic, poate fi etichetat nu doar de către părinți, cât și de cadrele didactice și de către colegi, ca fiind neastâmpărat (”nu-i cuminte”), indisciplinat, fără stare, agitat, tupeist sau fără bun simț.

Drept rezultat, copilul se poate simți neînțeles, frustrat, dezamăgit și trist. Se poate simți neîndreptățit și discriminat, dar și ”certat degeaba”", explică specialistul.

Care sunt cele mai dese tulburări de învățare

"Printre cele mai dese tulburări de învățare se numără dislexia (dificultăți de citire), discalculia (dificultăți de calcul), disgrafia (dificultăți de scriere) sau dispraxia (tulburări de coordonare a mișcării).

Semnele timpurii ale tulburărilor de învățare pot apărea în anii preșcolari (de exemplu, dificultăți de învățare a literelor sau numărarea obiectelor)", spune psihologul.

Ce trebuie să facă părinții

"Părinții sau educatorii/învățătorii pot observa dacă un copil are probleme de citire și/sau scriere, comparativ cu ceilalți copii, dificultăți în rezolvarea exercițiilor de matematică, poate o memorie mai slabă, probleme de atenție sau dificultăți în a se organiza sau în a urma anumite cerințe.

Ei pot apela în mod direct la un logoped din școală sau chiar pot întreba învățătorul care ar trebui să dețină minime cunoștințe pentru un screening inițial și ulterior să-l programeze la un psiholog educațional", spune psihologul.

Cum este evaluat copilul

"Evaluarea se realizează pe baza unor teste specifice și totodată se exclude factor de IQ (este evaluată abilitatea intelectuală), mulți părinți se sperie afirmând că are un deficit cognitiv, un IQ scăzut.

Ceea ce nu este cazul. De asemenea sunt excluse alte afecțiuni precum cele neurologice, motorii, senzoriale sau tulburări de dezvoltare", punctează Mihai Copăceanu.

Este nevoie de mai multe cunoștințe

"Susțin că avem nevoie de mai multe cunoștințe în mediul educațional despre tulburările de învățare, tocmai pentru a fi recunoscute și identificate din timp și de a beneficia de tratament specific, pentru a ușura sarcinile educaționale și pentru a avea un elev care este înțeles, acceptat și sprijin", concluzionează psihologul.

Dislexia

Este tulburarea în care copilul prezintă dificultăţi mari de achiziţie a abilităţilor de citire.

Disgrafia

Este inabilitatea de a scrie fără erori ortografice, mult mai multe decât media celor pe care le face un copil în clasele primare. Greşelile implică dublarea consoanelor, ordinea incorectă a literelor în cuvânt, despărţirea cuvântului acolo unde nu e cazul.

Scrisul de mână este deseori neinteligibil, iar şirul ideilor aşternute pe hârtie este incoerent. Disortografia poate fi inclusă sub umbrela mai largă a disgrafiei.

Discalculia

Este dificultatea de a învăţa sau a înţelege aritmetica. Copiii afectaţi au probleme în a înţelege cantităţile numerice, procedurile sau conceptele matematice.

Un copil poate fi diagnosticat ca având discalculie abia în clasa a III-a după ce a parcurs învăţarea tuturor operaţiilor de bază şi a avut suficient timp pentru exersarea şi automatizarea acestora.

Românii care își ajută părinții cu bani. Ce sume cheltuie: "Vreo 2.000 de lei pe lună. Iarna le dau mai mult"
Românii care își ajută părinții cu bani. Ce sume cheltuie: "Vreo 2.000 de lei pe lună. Iarna le dau mai mult"
Mulți tineri fac față cu greu cheltuielilor cotidiene și sunt sprijiniți financiar de părinți. Aceștia fie le oferă diferite sume de bani, fie le cumpără casă sau mașină. Ajutorul...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#copii, #tulburari, #invatare, #identificare , #copii