Tulburările de limbaj trebuie rezolvate până la vârsta de 6 ani. Tot ce trebuie să știe părinții

Marti, 20 Decembrie 2022, ora 23:35
2932 citiri
Tulburările de limbaj trebuie rezolvate până la vârsta de 6 ani. Tot ce trebuie să știe părinții
Părinții au un rol important în îmbogățirea vocabularului copilului FOTO: Pixabay.com

Tulburările de limbaj afectează 10-15% din copiii cu vârsta preșcolară. Când este cazul să te îngrijorezi, când să ai răbdare și cum să vii în sprijinul copilului tău vei afla din acest articol.

Etape în dezvoltarea limbajului. Când îți faci griji și când ai răbdare

Este bine să reamintim că fiecare copil crește și se dezvoltă în ritmul propriu, însă specialiștii sunt de părere că abilitățile lingvistice ale copilului presupun o serie de etape și praguri delimitate de vârstă.

Limbajul copiilor între 0-12 luni

La două luni copilul deja gângurește și comunică cu cei din jur prin sunete involuntare, laringiene sau guturale.

La patru luni “vorbește” mult pe “limba lui”, leagă sunetele, “fredonează” și deja emite primele silabe: da, de, gu pe care le unește în ritmuri de silabe ritmice.

La 6 luni deja “povestește” modulându-și tonul vocii și formează silabe: da, ee, dee, ghe-ghe, oo, goo.

După vârsta de 7 luni emite sunete nuanțate și primele silabe izolate: da-da, ma-ma, ta-ta, pa-pa.

Limbajul copilului între 1-3 ani. Mergi la medic dacă copilul repetă întrebările pe care i le pui

La 18 luni un copil trebuie să aibă în vocabular circa 10-20 de cuvinte în general mono și bisilabice. Va folosi propoziții compuse numai din adjective și nume. Va știi să pronunțe câteva părți ale corpului, obiecte din cameră, îmbrăcăminte și unii dintre ei vor semnala când “s-au udat”.

La 24 de luni deja formează propoziții cu trei cuvinte. Bagajul lingvistic are cca 100 - 200 de cuvinte. Este perioada lui “de ce” și perioada lui “nu”.

La 2 ani jumătate, aproape 3 ani ar trebui să înceapă să folosească “eu”, “mie”, “tu”. Etapa lui “eu”, “mie” este una foarte importantă fiindcă copilul devine conștient de el însuși ca individ separat față de ceilalți.

Dacă nici până la vârsta de 4 ani aceste achiziții nu sunt prezente înseamnă că copilul poate suferi de o tulburare de limbaj ce semnalează și alte probleme mai grave. De asemenea, dacă copilul repetă întrebările pe care i le pui în loc să răspundă la ele este un semn că trebuie să faci o vizită medicului pediatru.

Copilul de 3 ani nu vorbește

Copilul nu este stimulat să vorbească

Are o problemă de auz

Are o „întârziere” neurologică

Are o problemă în sfera ORL

Are TSA (tulburare de spectru autist)

Atenție la întârzierile în vorbire

De asemenea, în jurul vârstei de 3-6 ani se pot observa primele semne de întârzieri în vorbire, de bâlbâială și anumite dificultăți de pronunțare.

Influența condițiilor afective și de relaționare este foarte importantă, însă tulburările de limbaj la copii sunt cauzate de cele mai multe ori de factori neurologici și senzoriali.

Unul dintre cei mai importanți factori este surditatea, însă în momentul de față în clinicile O.R.L. se poate stabili destul de devreme gradul de tulburare organică a auzului.

O mamă care este conectată cu copilul ei va știi de timpuriu când ceva este în neregulă. Deși fiecare copil este unic și are propriul lui ritm de dezvoltare, “normalitatea” ne obligă să ne punem semne de întrebare și cu cât mai devreme apelăm la sfatul medicului pediatru cu atât mai repede copilul își poate îmbunătăți capacitățile lingvistice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Două fete, de 6 și 11 ani, atacate cu un cuțit în apropierea unei școli din Franța. Primele informații despre agresor
Două fete, de 6 și 11 ani, atacate cu un cuțit în apropierea unei școli din Franța. Primele informații despre agresor
Două fete de 6 și 11 ani au fost transportate la spital joi, 18 aprilie, după ce au fost atacate cu un cuțit de un bărbat, în apropierea unei școli. Incidentul a avut loc în orașul...
De ce postul nu este pentru toată lumea. Medicii îl interzic pentru anumite persoane
De ce postul nu este pentru toată lumea. Medicii îl interzic pentru anumite persoane
Postul Paștelui este cel mai aprig și mai lung de peste an. Puțini știu însă că postul nu este pentru toată lumea, iar anumite persoane nu trebuie să țină post deoarece le poate face...
#copii, #pronuntie cuvinte, #gresit, #probleme, #scoala , #copii