Afecțiunea de care suferă mulți copii, dar care rămâne adesea netratată. Părinții nu știu să recunoască simptomele

Joi, 11 Mai 2023, ora 22:10
5958 citiri
Afecțiunea de care suferă mulți copii, dar care rămâne adesea netratată. Părinții nu știu să recunoască simptomele
Copii FOTO Unsplash

Noile cercetări arată că o tulburare care afectează mulți copii rămâne adesea netratată, părinții ignorând semnele și considerând adesea că este doar o etapă a copilăriei care va dispărea de la sine.

Este vorba despre tulburarea hiperchinetică cu deficit de atenție (ADHD), ale cărei simptome includ dificultăți de concentrare, hiperactivitate, impulsivitate și dificultăți în a urma instrucțiuni.

Rezultatele unui nou studiu arată că majoritatea copiilor cu simptome de ADHD nu primesc niciun fel de tratament, conform healthline.com.

Cercetătorii au analizat 11.723 de copii cu vârste cuprinse între 9 și 10 ani. Aceștia au cerut părinților să spună dacă copiii lor au sau nu ADHD. Astfel au realizat că foarte puțini copii identificați de părinți ca având ADHD primeau vreun fel de tratament, fie sub formă de medicamentație, fie sub formă de terapie.

Dintre copiii cu ADHD, doar 26,2% au primit vreodată îngrijiri. În plus, doar 12,9% luau medicamente pentru ADHD și doar 34,8% au primit vreodată orice formă de tratament, conform studiului publicat în JAMA Network Open.

De asemenea, specialiștii au transmis că nu a existat o corelație între veniturile părinților și administrarea unui tratament. Din contră, copiii ai căror părinți aveau salarii mai mari și studii superioare au avut șanse mai mici de a primi îngrijiri medicale de specialitate pentru ADHD. Echipa a descoperit, de asemenea, că mai mulți băieți au primit tratament medicamentos comparativ cu fetele.

„Este o mare nevoie de a crește gradul de conștientizare și înțelegere cu privire la ADHD la copii”, a declarat Dr. Harold Hong, psihiatru la New Waters Recovery.

Părinții nu știu să recunoască simptomele

Specialiștii au ajuns la concluzia că există un procent atât de mic de copii cu ADHD care primesc tratament deoarece părinții nu știu să recunoască simptomele.

”Din păcate, mulți părinți nu știu ce simptome ar trebui să aibă în vedere sau cum să recunoască ADHD”, a mai declarat Hong.

Simptomele ADHD

„Părinții ar trebui să caute semne care sugerează că copilul lor întâmpină dificultăți de concentrare și de a rămâne focusat pe o sarcină, dar trebuie să fie atenți și la hiperactivitate sau impulsivitate”, a spus Hong.

Alte simptome ale ADHD pot include:

  • probleme în urmarea instrucțiunilor
  • dificultăți de concentrare asupra sarcinilor
  • întreruperea frecventă a conversațiilor
  • dificultăți în a sta nemișcat
  • întreruperea oamenilor când vorbesc
  • senzația că nu ascultă atunci când i se vorbește direct
  • vorbărie excesivă
  • dificultăți în gestionarea emoțiilor și a nivelurilor de frustrare
  • incapacitatea de a controla comportamentul în anumite situații
  • distragere ușoară la stimuli externi (cum ar fi zgomote sau oameni)
  • evitarea sarcinilor care necesită atenție și concentrare susținute

Românii care își ajută părinții cu bani. Ce sume cheltuie: "Vreo 2.000 de lei pe lună. Iarna le dau mai mult"
Românii care își ajută părinții cu bani. Ce sume cheltuie: "Vreo 2.000 de lei pe lună. Iarna le dau mai mult"
Mulți tineri fac față cu greu cheltuielilor cotidiene și sunt sprijiniți financiar de părinți. Aceștia fie le oferă diferite sume de bani, fie le cumpără casă sau mașină. Ajutorul...
Tânără reținută după ce a înlocuit banii părinților săi cu bancnote false. Cum au aflat aceștia ce a făcut fiica lor
Tânără reținută după ce a înlocuit banii părinților săi cu bancnote false. Cum au aflat aceștia ce a făcut fiica lor
O tânără de 24 de ani a fost reţinută, după ce a sustras bani din locuinţa părinţilor şi i-a înlocuit cu bancnote falsificate. Fapta a fost depistată când părinţii au încercat să...
#copii, #adhd, #simptome ADHD, #parinti , #stiri sanatate