Ce este, de fapt, bronșiolita: boala care a umplut spitalele. Medic: "Copilul să fie izolat de familie"

Vineri, 18 Noiembrie 2022, ora 06:05
4023 citiri
Ce este, de fapt, bronșiolita: boala care a umplut spitalele. Medic: "Copilul să fie izolat de familie"
Bronșiolita, boala care afectează copiii FOTO: Pixabay.com

Semnal de alarmă privind bronșiolita. Medicii avertizează că vine cel mai mare val de bronșiolite din ultimul deceniu. Explozia de cazuri este așteptată la începutul lunii decembrie.

Pentru Ziare.com, medicul de familie Eva Cristescu a explicat, însă că această boală a mai existat și în trecut și nu pune mari probleme copiilor. Într-adevăr, cei mai afectați pot fi cei care încă sunt dependenți de mama lor.

Cum se transmite bronșiolita

"Există, într-adevăr, riscul să fie tot mai multe cazuri. Se transmite pe cale respiratorie, adică este un virus respirator, este o boala virală, asta înseamnă că nu se dă tratament cu antibiotic.

Problema este, de fapt, la copilul mic, pentru că el nu știe să-și sufle nasul, să scuipe, este un omuleț dependent de mama lui, și atunci este și la risc să aibă tot felul de complicații. De asemenea, la copilul de vârsta mică riscul ca boala să evolueze e destul de ridicat", explică Eva Cristescu.

Recomandări pentru părinți

"O recomandare pentru părinți ar fi să nu îl țină pe cel mic împreună cu fratele lui mai mare într-o cameră, pentru că acesta merge în comunitate, la școală, pe scurt, trebuie să îi culce în camere separate. Și atenție, copilul ar trebui culcat singur în pătuț, nu cu toată familia în pat.

În general, părinții să nu îi ducă acum pe copii în spații aglomerate. Vreau să vă spun că s-ar putea, însă să scăpăm de acest virus, pentru că vremea s-a răcit", spune medicul de familie.

Ce este, de fapt, bronșiolita

Bronșiolita este o infecție pulmonară frecventă la copiii mici și sugari. Provoacă inflamație și congestie în bronhiolele plămânului și este aproape întotdeauna cauzată de un virus.

Bronșiolita începe cu simptome asemănătoare cu cele ale unei răceli obișnuite, dar apoi progresează spre tuse, respirație șuierătoare și uneori dificultăți de respirație.

Ce transmite medicul pediatru Mihai Craiu

Medicul pediatru Mihai Craiu a declarat recent că această boală trebuie luată în serios. Vor fi multe cazuri de bronșiolite, iar presiunea pe spitale va fi mare.

- Familiile care au un copil mic, mai mic de 6 luni, trebuie să aibă grijă. În SUA, 4 din 1.000 de copii de această vârstă au ajuns spitalizați și ventilați, numai din octombrie încoace. Chiar nu există atâtea ventilatoare de copil în România.

Ce reguli trebuie să respecte copiii

- “Grijă” înseamnă tot ce făceam în 2020, la începutul pandemiei – spălat bine mâinile, evitat să atingem fața, ochii, gura sau nasul, în special în spații publice, fără să ne dezinfectăm anterior, respectăm eticheta tusei, acoperind nasul și gura cu cotul sau cu un șervețel de unica folosință.

- Nu ducem sugarii la locuri comune de joacă sau la Mall. Măcar luna noiembrie, căci acum e riscul maxim.

Riscul maxim este la sugari

- Separăm de nou-născut sau sugar foarte mic, toți frații mai mari, răciți. Unii vor spune că nu e posibil. Soluția extremă este ținutul acasă al fratelui mai mare, măcar până la început de decembrie.

- Riscul maxim este la copiii care sunt foarte mici, sub 6 luni și care au fost prematuri.

- Sugarii cu malformații cardiace sau cei cu boli respiratorii cronice sunt la fel de predispuși la complicații grave.

Semnele care trădează infecția cu virusul hepatitei C
Semnele care trădează infecția cu virusul hepatitei C
La nivel mondial, 71 milioane de persoane trăiesc în prezent cu hepatita cronică cu virus hepatitic C. Dintre acestea, doar 20% sunt diagnosticate, și doar 5% sunt tratate cu medicamente...
Medicii de familie, nevoiți să facă muncă de IT-iști. Platforma Ministerul Sănătății funcționează tot mai prost
Medicii de familie, nevoiți să facă muncă de IT-iști. Platforma Ministerul Sănătății funcționează tot mai prost
Medicii de familie se descură tot mai greu cu sistemul digital al CNAS, care a ajuns să funcționeze doar câteva minute pe zi. Calitatea actului medical scade, în timp ce medicii se transformă...
#copii, #boala, #simptome, #transmitere, #sfaturi parinti, #medici , #copii