Mii de elevi se pierd pe drum. Tichetele de 500 de lei pentru rechizite și îmbrăcăminte nu au ajuns la toți copiii din medii defavorizate

Miercuri, 27 Aprilie 2022, ora 02:27
2063 citiri
Mii de elevi se pierd pe drum. Tichetele de 500 de lei pentru rechizite și îmbrăcăminte nu au ajuns la toți copiii din medii defavorizate
Nu toți copiii eligibili au primit tichetele de 500 de lei pentru îmbrăcăminte și rechizite FOTO: Unsplash.com

Ministerul Proiectelor și Investițiilor Europene a virat, recent, ajutoarele în valoare de 500 lei pentru preșcolarii și elevii din familiile defavorizate.

Măsura este menită să sprijine învățământul preșcolar, primar și gimnazial, mai exact pe elevii care provin din medii unde abandonul școlar e la cote ridicate.

Beneficiază de aceste ajutoare 245.018 de copii, pentru care au fost emise carduri, tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional.

Problema este că erau eligibili să primească ajutoare peste 430.000 de școlari, potrivit Dela0.ro. Așa se face că doar 57% dintre elevii cei mai dezavantajați au primit tichetele electronice.

Președintele Consiliului Național al Elevilor Robert Avram a explicat pentru Ziare.com unde și cum greșesc autoritățile.

"Statul român are o foarte mare problemă atunci când vine vorba de implementarea unor politici menite să sprijine în mod real elevii care se încadrează în cele mai defavorizate categorii socio-economice. Și nu e deloc o problemă veche, pentru că o cunoaștem și vorbim despre ea de multă vreme.

Dacă ne referim strict la abandonul școlar, cumva discuția asta sună a tabu până la momentul la care a fost declanșată pandemia de Covid-19, pentru că statisticile de la noi din țară, cât și cele internaționale, arată că România se confruntă cu o rată a abandonului școlar extrem de mare", a subliniat Robert Avram.

Nu avem un sistem prin care să monitorizăm parcursul elevilor

"Și asta e din cauza că nu avem în România un sistem prin care să monitorizăm parcursul educațional al elevilor, încă din momentul în care intră în clasa 0 și în clasa pregătitoare, și până finalizează învățământul obligatoriu. Ceea ce este foarte problematic, pentru că avem mii de elevi care se pierd pe drum în fiecare an, lucru total neacceptat. De asta și populația școlară a scăzut foarte mult", a punctat președintele Consiliului Elevilor.

"Cât despre programul de sprijin pe care Guvernul României l-a lansat vedem că, din păcate, nu își atinge scopul. Și anume acela de a ajuta cât mai mulți, de fapt, toți elevii din România care se confruntă cu probleme zi de zi și a căror rezolvare impactează în mod direct parcursul lor educațional.

În cazul în care vom continua să oferim sprijin pentru o mică parte dintre elevii care au nevoie, atunci ne vom lovi în continuare cu o rată a abandonului școlar crescută și cu o problemă foarte mare la nivel de sistem din prisma populației școlare care va scădea de la an la an", a subliniat Robert Avram.

Programul Guvernului are nevoie de o actualizare

"Programul Guvernului are nevoie de o actualizare, de o analiză foarte clară, pentru că vedem că beneficiarii reali nu sunt în același număr cu beneficiarii pe care ministerul Educației i-a transmis de-a lungul timpului. Ar trebui să ne punem un semn de întrebare.

E nevoie ca politicile de sprijin social și cele educaționale să nu mai rămână doar pe hârtie. Să fie implementate acum, pentru că de asta depinde soarta multor elevi români", explică Robert Avram.

"Ar trebui să punem mult mai mult accent pe problemele cu care elevii se confruntă, pe faptul că elevii sunt aceea categorie în care dacă nu investim acum nu ne vom putea aștepta la un viitor propice comunităților locale, pentru că în fond tinerii sunt viitorul comunității din care fac parte. Și dacă nu îi sprijinim acum, vor fi consecințe care vor fi resimțite la nivel de societate, nu numai la nivel educației", a concluzionat președintele Consiliului Național al Elevilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#copii saraci Romania, #tichete, #familii defavorizate, #imbracaminte copii, #rechizite , #elevi