Vocea copiilor abandonați a fost auzită!

Autor: Visinel Balan - Activist pentru drepturile copiilor abandonati
Miercuri, 22 Iunie 2022, ora 18:41
3425 citiri

După aproape doi ani de blocaj instituțional legea care acordă șansa tinerilor abandonați la o viață independentă a fost adoptată. Efortul Ministrului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, cât și al echipei Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a fost concretizat în noua lege care protejează și apără drepturile copilului.

Alături de acești oameni lupt pentru copii, îi sprijin și pentru mine binele acestora este mai presus de orice. Trauma abandonului, a traiului pe stradă, a pierderii părinților sau a sărăciei extreme sunt probleme care se găsesc pe agenda mea de ani de zile, iar noua lege permite reducerea tuturor acestor temeri pe care le au tinerii abandonați.

Noile reglementări vor o da șansă tinerilor care ies din îngrijire să devină independenți.

Printre măsurile de impact pentru aceștia amintesc:

  • Tinerii care urmează să părăsească sistemul de protecție socială vor putea opta pentru rămânerea în sistem sau pentru primirea unei indemnizații lunare de aproximativ 2.500 lei lunar, până la împlinirea vârstei de 20 de ani.
  • Tinerii care își continuă studiile într-o formă de învățământ de zi sau au un loc de muncă primesc aceeași sumă, însă până la 26 de ani.
  • Creșterea indemnizației pentru tinerii care aleg să părăsească sistemul de protecție socială. Vor primi odată cu noua lege echivalentul a trei salarii minime brute de bază.
  • Dacă până acum copiii care aveau părinții plecați la muncă, în străinătate, puteau fi îngrijiți și supravegheați doar de rudele lor până la gradul al patrulea, odată cu adoptarea noii legi aceștia vor putea fi îngrijiți de orice altă persoană care are împreună cu aceștia relații sociale și de atașament.
  • Obligativitatea consimțământului minorului care a împlinit vârsta de 14 ani la stabilirea programului de menținere a relațiilor personale cu ambii părinți, care se află în divorț. În cazul în care copilul refuză să își dea consimțământul, programul se stabilește de instanța judecătorească.
  • Copiii pentru care a fost stabilită o măsură de protecție socială vor putea fi mutați dintr-un serviciu de tip familial într-unul de tip rezidențial doar în situațiile care pun în pericol viața și securitatea lor. În plus, rapoartele de monitorizare a copiilor reintegrați în familie trebuie făcute timp de doi ani trimestrial și nu doar pentru o perioadă de șase luni, cum se întâmplă acum.

Toate aceste măsuri sunt importante pentru pregătirea copiilor și tinerilor aflați în îngrijire, pentru a se putea integra mai ușor social și profesional. Noua lege răspunde problemelor reale cu care se confruntă micuții și tinerii din sistemul de protecție.

De asemenea, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse pregătește - Strategia Națională pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Copilului „Copii protejați, România sigură” 2022-2027, un document important pentru ajutorarea tuturor copiilor. Procesul de elaborare a Strategiei „Copii protejați, România sigură” a fost coordonat de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și a presupus o amplă consultare a ministerelor cu atribuții în domeniul protecției drepturilor copilului, a organizațiilor neguvernamentale, a structurilor reprezentative ale copiilor și a altor parteneri internaționali.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Mai mulți copii ucrainieni, care fuseseră transferați cu forța în Rusia, s-au întors la familii. Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi
Mai mulți copii ucrainieni, care fuseseră transferați cu forța în Rusia, s-au întors la familii. Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri, că şaisprezece copii ucraineni care fuseseră "transferaţi cu forţa în Rusia" au fost "reuniţi cu familiile lor", după ce...
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
#copii abandonati, #vocea copiilor abandonati, #copii , #copii