Cele șase programări medicale pe care n-ar trebui să le ratezi niciodată

Marti, 20 Februarie 2024, ora 06:20
4437 citiri
Cele șase programări medicale pe care n-ar trebui să le ratezi niciodată
Vizitele periodice la medicul de familie sunt foarte importante FOTO Unsplash

Programările la medic sunt frecvent amânate până la apariția unei probleme neașteptate, însă experții spun că planificarea a câtorva vizite cheie ar putea proteja sănătatea pe termen lung.

De fapt, vizitarea unui medic înainte de a te îmbolnăvi ar putea fi chiar mai importantă decât vizitarea unuia atunci când deja suferi de o afecțiune.

De la examenul fizic anual la testarea pentru infecții cu transmitere sexuală și un control oftalmologic, iată un ghid al programărilor la medici pe care ar trebui să le faci în fiecare an.

Control periodic la medicul de familie

Un control anual sau examen fizic poate fi efectuat de un medic de familie sau de un medic generalist, scrie Dailymail.

Dr. Richard Wender de la Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania a declarat pentru Yahoo Life: "Una dintre cele mai importante modalități de a vă asigura că primiți îngrijire medicală foarte bună, inclusiv îngrijire preventivă, este să aveți o sursă de încredere pentru îngrijirea primară."

În timpul unui examen anual, medicul tău îți va adresa întrebări despre stilul de viață, alimentație, obiceiuri de exercițiu și istoricul sexual.

Apoi, va efectua un examen fizic direct, care poate include ascultarea plămânilor, măsurarea pulsului și examinarea urechilor, ochilor, pieptului, abdomenului și gâtului.

Medicul tău va efectua, de asemenea, teste regulate pentru tensiunea arterială, colesterol și diabet, și va aborda orice probleme de sănătate pe care le-ai putea avea și te va îndruma către un specialist, dacă este necesar.

Unele programări anuale pot include teste de sânge, o analiză de urină sau o electrocardiogramă pentru a verifica funcția inimii.

În timpul acestei programări, îți poți anunța medicul cu privire la orice probleme de sănătate noi pe care le-ai întâmpinat, precum și discuta despre istoricul familial.

Poți afla dacă sunt necesare screening-uri preventive, cum ar fi o colonoscopie sau o mamografie.

Atât bărbații, cât și femeile ar trebui să facă un examen fizic, iar testele pentru fiecare pacient pot varia ușor. Bărbații vor face probabil un examen de prostată, un examen testicular, un examen de hernie și un examen genital.

Controlul anual al femeilor poate include teste și un examen pentru sănătatea reproductivă și vaginală, deși uneori acest lucru se efectuează în cadrul unui control separat.

În timp ce tinerii ar putea ajunge la medicul de familie o dată la doi ani, după vârsta de 50 de ani sau în cazul bolilor cronice, este important să vezi medicul în fiecare an.

Controale de sănătate pentru femei

În plus față de examenul fizic, femeile trebuie să facă o vizită specifică la medicul ginecolog pentru teste care detectează cancerul de col uterin.

De asemenea, medicul face controale pentru a depista cancerul de sân.

Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG) recomandă ca femeile să înceapă să vadă un ginecolog între vârstele de 13 și 15 ani.

După o primă programare - și în absența unor probleme de sănătate - femeile ar trebui să consulte un ginecolog cel puțin o dată pe an.

Depistarea infecțiilor cu transmitere sexuală

În timp ce unele femei pot fi testate pentru infecții cu transmitere sexuală în cadrul examenului anual la ginecolog, altele pot opta pentru un screening separat.

Alte teste pentru infecții cu transmitere sexuală includ testele pentru HIV, sifilis și hepatita B și C.

Consultație stomatologică

Se spune că "nu ești niciodată îmbrăcat complet fără un zâmbet." Așadar, pentru a vă asigura că dinții dumneavoastră strălucesc, este important să nu ratați programarea anuală sau semestrială la dentist.

În timp ce multe persoane ar putea merge la dentist când au dureri de dinți, Asociația Americană de Stomatologie recomandă o vizită la dentist "în mod regulat".

Acest lucru poate varia de la o persoană la alta, dar majoritatea stomatologilor sunt de acord că oamenii ar trebui să-și verifice dinții și să îi curețe profesional cel puțin de două ori pe an.

Chiar dacă utilizați ața dentară și vă periați dinții de două ori pe zi, având o bună igienă orală, experții spun că totuși trebuie să vizitați dentistul.

În timp ce majoritatea oamenilor recunosc durerea care apare odată cu necesitatea unui tratament de canal, există momente în care o carie se poate dezvolta fără ca o persoană să observe. Dar dacă dentistul o depistează devreme, puteți evita intervenții dentare majore și o factură dentară considerabilă.

Și munca unui dentist nu se rezumă doar la obturații. Ei pot verifica, de asemenea, starea sănătății gingiilor și pot realiza screening pentru cancerul bucal.

Verificarea pielii

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman și medicii subliniază importanța îngrijirii speciale a acesteia.

Se recomandă o examinare a pielii pe tot corpul pentru a examina alunițele, pistruii și verucile.

Un dermatolog va examina întregul corp, de la scalp până la tălpi, în căutarea oricăror creșteri suspecte, inclusiv alunițe și pistrui care sunt proeminente, mari, decolorate sau de formă neregulată.

Scopul scanării corpului, care durează doar 10-15 minute, este de a verifica melanomul sau alte tipuri de cancer de piele, cel mai comun cancer în Statele Unite.

Academia Americană de Dermatologie recomandă ca oamenii să efectueze autoevaluări acasă pentru a găsi și monitoriza orice semne și pete noi și pentru a observa cum se schimbă în timp.

Pentru orice creștere care îngrijorează, este important să consultați imediat un dermatolog - cu cât este detectat mai devreme cancerul de piele, cu atât este mai mare rata de supraviețuire.

Dacă medicul observă o pată anormală, o poate îndepărta și a face biopsia, pentru a verifica prezența cancerului.

Societatea Americană de Cancer recomandă ca persoanele cu vârste între 20 și 40 de ani să efectueze o verificare a pielii o dată la trei ani, dar spune că oamenii pot începe mai devreme și să meargă mai des dacă au pielea foarte deschisă.

După vârsta de 40 de ani, recomandarea este de o dată pe an.

Cu toate acestea, unii experți în sănătate recomandă ca fiecare adult să facă o verificare profesională o dată pe an. Discutarea cu medicul vă poate ajuta să stabiliți planul de îngrijire potrivit pentru dumneavoastră.

Examen oftalmologic

Milioane de oameni vizitează un oftalmolog în fiecare an din cauza agravării problemelor cu vederea.

Nu doar persoanele cu probleme de vedere ar trebui să facă o programare.

Dr. Alice Lorch, oftalmolog comprehensive la Mass Eye and Ear, a declarat pentru Yahoo Life: "Un examen oftalmologic cuprinzător este necesar pentru a identifica orice patologie oculară subiacentă de care pacientul nu ar putea fi conștient."

Există mult mai mult decât se vede cu ochiul liber atunci când vine vorba de sănătatea ochilor.

Oftalmologii pot verifica, de asemenea, bolile oculare, cum ar fi glaucomul, cataracta sau degenerescența maculară. Unele probleme, dacă nu sunt tratate, pot duce la orbire.

Dacă nu aveți probleme de vedere sau nu aveți un risc ridicat de boli oculare, cum ar fi istoricul de afecțiuni sau diabetul, ghidurile Academiei Americane de Oftalmologie pentru programările la oftalmolog variază.

Persoanele sub 40 de ani, ar trebui să viziteze un medic la fiecare cinci până la zece ani.

Persoanele cu vârsta de 40 până la 50 de ani ar trebui să facă o programare la fiecare doi până la patru ani.

Persoanele cu vârsta de 55 până la 60 de ani ar trebui să vadă un oftalmolog la fiecare unu până la trei ani, iar persoanele de 65 de ani sau mai mult au nevoie de un control oftalmologic la fiecare unu până la doi ani.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#controale medicale femei, #controale medicale barbati, #anual, #obligatoriu , #stiri sanatate