Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Cum explică ministrul Muncii supraimpozitarea contractelor part-time: ”Nu cred că poate trăi cineva cu 800 de lei pe lună”

Vineri, 22 Iulie 2022, ora 17:38
6191 citiri
Cum explică ministrul Muncii supraimpozitarea contractelor part-time: ”Nu cred că poate trăi cineva cu 800 de lei pe lună”
Ministrul Muncii consideră că supraimpozitarea contractelor part-time este o problemă de principiu FOTO Facebook / Marius Budăi

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat vineri, 22 iulie, modificarea din Codul fiscal care prevede plata contribuţiilor sociale şi în cazul contractelor part-time.

Budăi a explicat că măsura are și scopul combaterii muncii ”la gri”.

”Vreau să vă spun aici din două puncte de vedere. Unul, eu nu cred că cineva în România îşi poate permite să trăiască cu salariul minim la jumătate de normă, care înseamnă undeva până în 800 de lei, nu cred că poate trăi cineva cu 800 de lei pe lună (...) Dacă are mai multe astfel de contracte, înseamnă că este exceptat şi nu intră în această categorie. Doi: ca un vechi lucrător în casele de pensii, fost director de casă de pensii, vreau să vă spun că am văzut foarte multe dosare şi oameni care acum se complac să lucreze cu 2 lei pe hârtie şi cu 5 lei în mână”, a precizat Budăi într-o intervenţie la Digi24.

Întrebat dacă această măsură ar putea duce la creşterea şomajului, ministrul Muncii a subliniat că nu se teme de aşa ceva, arătând că o astfel de iniţiativă a mai fost adoptată în trecut și a generat transformarea unui număr de aproximativ 200.000 de contracte de muncă în contracte de muncă cu normă întreagă.

”Nu, nu mă tem de aşa ceva (creşterea şomajului - n.red.). Măsura a mai fost implementată în România şi s-au transformat atunci instantaneu aproximativ 200.000 de contracte de muncă în contracte de muncă cu normă întreagă. De altfel, sunt excepţii. Aici avem excepţii pentru elevi, studenţi, ucenici, excepţii pentru pensionarii cu limită de vârstă. Excepţii pentru persoanele cu dizabilităţi, pentru pensionarii care au dreptul să lucreze jumătate normă, pentru cei care au contracte multiple”, a explicat ministrul Muncii.

De asemenea, Marius Budăi a arătat că măsura nu a fost adoptată pentru a aduce bani în plus la bugetul de pensii, fiind mai mult o problemă de principiu.

”Această măsură nu este luată neapărat pentru a aduce bani la buget. După prima lună în care vom avea efectele cu siguranţă, vom avea şi calculele reale. Au fost şi estimări în momentul în care s-a scris Ordonanţa de Urgenţă la Ministerul de Finanţe. Aici este o problemă de principiu. Fără să acuz pe nimeni dau doar un singur exemplu: dacă ne gândim la paza unui obiectiv, că se poate realiza cu 3 persoane, pentru 24 de ore, angajate la jumătate de normă eu nu cred că se poate. E vorba de principiu mai mult decât de a colecta bani. Este vorba de a fi o relaţie corectă între angajator şi angajat”, a mai precizat Budăi.

Supraimpozitarea contractelor part-time la nivelul contractelor full-time (40 de ore pe săptămână) va intra în vigoare de la 1 august 2022. Vor fi exceptați elevii sau studenții cu vârsta de până la 26 de ani, ucenicii până la 18 ani, persoanele cu dizabilități, pensionarii sau cei care au un contract de muncă full time pe lângă cel part-time.

Mediul de afaceri a reclamat că guvernul a decis supraimpozitarea contractelor part-time fără o consultare reală și fără să țină cont de situația economică.

Opinia lui Gigi Becali despre post: "Dacă mănânci mult, te uiți după femei"
Opinia lui Gigi Becali despre post: "Dacă mănânci mult, te uiți după femei"
Gigi Becali este un tip credincios, care respectă cu strictețe posturile din preajma marilor sărbători. Nu face excepție nici postul Paștelui, care se află în derulare. Patronul FCSB a...
Cine sunt prezentatorii celui mai nou canal tv de sport din România
Cine sunt prezentatorii celui mai nou canal tv de sport din România
Noul canal al Televiziunii Române, TVR Sport intră în emisie sâmbătă, 30 martie 2024, la ora 07.00. Televiziunea Publică anunță că TVR SPORT este al 14-lea canal al instituției şi va...
#contracte part time, #Romania, #supraimpozitare, #Ministrul Muncii, #marius budai , #stiri Marius Budai