Un gigant al energiei din România refuză să prelungească contractele pe perioade mai lungi de 4 luni: ”Se protejează de posibile reglementari adverse”

Vineri, 18 Noiembrie 2022, ora 21:30
26188 citiri
Un gigant al energiei din România refuză să prelungească contractele pe perioade mai lungi de 4 luni: ”Se protejează de posibile reglementari adverse”
Unii consumatori ar putea fi decuplați de la furnizorul lor FOTO: Hepta.com

Unul dintre cei mai cunoscuți furnizori de energie din România nu mai prelungește contractele clienților pe perioade mai mari de patru luni. Oamenii sunt obligați astfel să își caute noi furnizori după o perioadă scurtă de timp sau să accepte condițiile celui unde au contract.

Mulți români cărora li s-a încheiat perioada contractuală cu gigantul energetic spun că furnizorul le-a făcut alte oferte doar pe cel mult 4 luni. Aici vorbim despre consumatorii casnici. Pentru firmele private nu se mai fac deloc contracte.

Pe de altă parte sunt unii furnizori care încearcă să-i convingă pur și simplu pe clienți să nu-și mai prelungească contractele la ei.

De ce nu mai vor furnizorii contracte pe termen lung

Analistul în energie Andrei Ilaș, fondator și director operațional la Cooperativa de Energie si fondator la nrgi.ai a explicat pentru Ziare.com ce îi determină pe furnizori să fugă de clienți, la propriu din cauza reglementărilor pieței.

”Riscul de reglementate este foarte mare având în vedere desele schimbări iar furnizorii riscă să intre în contracte cu pierdere dacă fac contracte pe termen mai lung. Astfel, prin scurtarea contractelor se protejează de posibile reglementați adverse care pot avea impact financiar negativ”, a explicat Andrei Ilaș.

Și dacă în cazul clienților casnici, aceștia au opțiuni de câteva luni, consumatorii mari sunt refuzați din start.

”Aici e și mai greu pentru că volumele sunt mai mari, expunerea financiară și mai mare si de asta prudent e într-o perioadă de volatilitate mare să ai o atitudine ce se numește “risk-off”, adică de necontractare și de protejare a capitalului existent pentru vremuri mai bune.

E o situație dificilă pentru toată lumea, de la guvern, la furnizori până la populație și industrie dar reglementările ar trebui să fie făcute puțin mai inteligent”, a mai spus expertul.

Această situație decurge din volatilitatea pe reglementare.

”Noi de exemplu la Cooperativa de Energie preluam doar casnici, prosumatori, inclusiv PJ, dar pentru clienți cu consum mai mare de 10 MWh pe lună ne este foarte greu spre imposibil de luat în portofoliu”, a mai spus Andrei Ilaș.

Ce se întâmplă cu cei care nu își găsesc furnizori

Consumatorii care nu își încheie un contract cu un furnizor de energie, ajung în FUI. Cei casnici vor plăti însă prețul plafonat.

”Sunt preluați automat de furnizorii de ultimă instanță (FUI). Iar în FUI se aplică același principiu ca și în cazul oricărui alt client casnic: 0,68 lei - dacă consumă până în 100 kwh, 0,8 lei - dacă consumă până la 255 kwh, 1,3 lei - dacă consumă peste 255 kwh, cu specificația că vor plăti primii 255 la valoarea de 0,8 lei”, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă într-un interviu anterior acordat Ziare.com.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#contracte engie, #furnizor energie, #prelungire contract, #tarife mari descurajare clienti energie, #facturi mari energie , #criza energie
Comentarii