Ce este convenţia matrimonială şi cum îţi protejezi bunurile cumpărate în timpul căsniciei. Ce se întamplă cu creditul imobiliar

Sambata, 12 Februarie 2022, ora 08:30
27229 citiri
Ce este convenţia matrimonială şi cum îţi protejezi bunurile cumpărate în timpul căsniciei. Ce se întamplă cu creditul imobiliar
Schimbarea regimului matrimonial se poate face numai după ce a trecut un an de la căsătorie FOTO Pixabay.com

În viață unui om apar numeroase situații neprevăzute, unele chiar foarte neplăcute, care îl pot destabiliza nu doar emoțional, ci și financiar.

Iar unul dintre aceste momente ar putea fi un divorț sau o separare, existența unui contract prenupțial fiind de mare ajutor când vine vorba despre bunurile pe care cei doi parteneri le-au pus la comun.

Ziare.com îți explică în cadrul rubricii Banii tăi ce înseamnă convenția matrimonială și ce se poate întâmpla în cazul în care în urma despărțirii ai un credit imobiliar la care a participat şi partenerul de cuplu.

Convenția matrimonială reprezintă o convenție încheiată între viitori soți, prin care reglează situația bunurilor puse la comun.

Rolul acestei convenţii este de a lămuri în clar apartenența unor bunuri dobândite în timpul mariajului în sensul de a clarifica care sunt bunuri comune și care sunt bunuri proprii a unuia sau altuia dintre parteneri.

În limbajul de rând, este folosită sintagma de "contract prenupțial", însă care nu se suprapune fidel peste reglementările convenției matrimoniale.

Codul civil din România prevede trei tipuri de regimuri matrimoniale:

  • Regimul comunității legale;
  • Regimul separației de bunuri;
  • Regimul comunității convenționale.

Alegerea unui alt regim juridic decât cel al comunității legale se face prin încheierea unei convenții matrimoniale: practic părțile trec de la regimul comunității legale la regimul comunității convenționale de bunuri sau stabilesc să aleagă regimul separației de bunuri.

În regimul comunității legale, ce a fost achiziționat înainte de căsătorie este bun propriu, iar ce s-a dobândit ulterior este bun comun. Regimul separației de bunuri înseamnă că fiecare soț este proprietar asupra bunurilor pe care le dobândește în timpul căsătoriei.

În cazul bunurilor luate în comun, cum ar fi o garsonieră, fiecare deține o cotă-parte. Astfel, regimul comunității convenționale implică o libertate mai mare cu privire la bunurile celor doi soți.

Prin urmare, bunurile dobândite anterior căsătoriei pot deveni comune la cererea lor expresă sau un bun dobândit în timpul căsniciei poate rămâne proprietate individuală.

În situația în care partenerii locuiesc în apartamentul lui, spre exemplu, o locuință achiziționată de acesta înainte de căsătorie cu ajutorul unui credit imobiliar iar rata la bancă a fost plătită de ambii soți, în mod egal:

  • în cazul regimului comunității legale, acest imobil este al soțului, dar pentru că soția a contribuit la plata ratelor are un drept de creanță iar instanța va stabili cât la sută i se cuvine din apartament, conform ratelor plătite.
  • în cazul în care se alege regimul comunității convenționale, soții vor alege de comun acord ce bunuri dobândite în afara căsătoriei sau în timpul ei să fie comune și care nu
.

CEC Bank te învaţă să fii responsabil cu banii tăi!

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#contract prenuptial, #divort, #bunuri, #apartament, #credit imobiliar, #rata, #conventie matrimoniala , #Banca